Apa de pe Lună ar putea proveni de pe Pământ – Cronica Spațială

1. Cercetătorii de la Universitatea din Alaska au publicat un studiu potrivit căruia ionii de hidrogen și oxigen care au scăpat din partea superioară a atmosferei Pământului și s-au combinat ulterior pe Lună ar putea fi una dintre sursele de apă și gheață de pe satelitul natural al planetei noastre. (Universe Today)

2. Astronomii au descoperit în centrul galaxiei noastre ceea ce pare a fi o galaxie spiralată în miniatură care se rotește ușor în jurul unei singure stele de mari dimensiuni. Steaua respectivă se află la o distanță de 26.000 de ani lumină de Pământ, este de 32 de ori mai mare decât Soarele și este “poziționată” pe un disc de gaz cu o lățime de 4.000 de ori mai mare decât distanța dintre Pământ și Soare. (Science Alert)

3. NASA a anunțat că misiunea Psyche, care are drept scop studierea unui asteroid bogat în metale, nu va mai avea loc în 2022. Perioada optimă de lansare se încheie în 11 octombrie, însă NASA afirmă că a primit cu mare întârziere echipamentele de testare și software-ul de navigație, motiv pentru care nu are timp să verifice dacă software-ul funcționează în mod corespunzător. (JPL)

4. NASA a amânat pentru 27 iunie lansarea misiunii CAPSTONE către Lună. CAPSTONE este un satelit de numai 25 de kilograme care va fi plasat pe o orbită de tip Near-rectilinear halo orbit (NRHO), în care părțile laterale ale orbitei sunt aproape drepte. Este prima misiune cu un astfel de obiectiv și are o importanță majoră întrucât NASA intenționează ca în viitor să construiască stația spațială Gateway pe o astfel de orbită în jurul Lunii. (Space)

5. Telescopul spațial Hubble a realizat o fotografie în care se observă o stea pitică albă care “devorează” material de rocă și gheață din propriul său sistem. Descoperirea sugerează că apa și alte elemente volatile ar putea fi comune în sistemele planetare. (Space)

6. Cercetătorii au efectuat recent o nouă analiză a meteoritului Chassigny, care s-a desprins de pe planeta Marte și a ajuns pe Pământ în 1815. Noile cercetări arată că modul în care Marte a obținut anumite gaze volatile, precum unele molecule bazate pe carbon, oxigen, hidrogen, azot sau gazele nobile, sunt în contradicție cu actualul model de formare a planetelor. (Science Alert)

7. NASA a anunțat că celebrele sonde spațiale Voyager 1 și Voyager 2, lansate în 1977 și care au ajuns la cele mai mari distanțe de Pământ dintre toate dispozitivele construite vreodată de oameni, vor rămâne în curând fără surse de putere. În ultima perioadă, NASA a dezactivat numeroase sisteme pentru a prelungi durata de viață a celor două sonde, însă se anticipează că acestea vor rămâne complet fără energie cel târziu în 2025. (Futurism)

8. Cercetătorii de la MIT au o ipoteză despre o modalitate nouă de a lupta împotriva încălzirii globale, prin intermediul geoingineriei solare: lansarea în spațiu a unor pelicule transporte de film care să blocheze parțial energia solară. Aceste pelicule ar putea fi realizate din topituri de silicon și un alt material și ar urma să fie plasate într-unul dintre punctele Lagrange. (Futurism)

9. NASA a efectuat cu succes în 20 iunie un test cu racheta Space Launch System (SLS), la cea de-a treia încercare. Testul a inclus umplerea rezervoarelor cu carburant și efectuarea numărătorii inverse până la lansare. Chiar dacă teoretic testul a avut succes, a existat o scurgere de hidrogen în timpul alimentării, însă aceasta a fost “mascată” din punct de vedere tehnic pentru a permite continuarea numărătorii inverse. (EarthSky)

10. China intenționează să lanseze în 2028 o misiune spațială Tianwen-3 care va avea scopul de a aduce pe Pământ mostre de rocă de pe Marte în iulie 2031. NASA și Agenția Spațială Europeană au un proiect asemănător, însă acesta prevede că mostrele de rocă vor ajunge pe Pământ în 2033, cu doi ani mai târziu decât misiunea chineză. (SpaceNews)

Ți-ar mai putea plăcea
Turcia a anunțat lansarea unui program spațial care are drept obiectiv principal o misiune pe Lună până în 2023 – Cronica Spațială
Telescopul James Webb a surprins coliziunea a două galaxii și formarea unor stele – Cronica Spațială