INS: 57,4% din populaţia rezidentă a României era anul trecut conectată la sistemele de canalizare – Cronica serii
1. 11.012.187 locuitori aveau locuinţele conectate la sistemele de canalizare în 2021, reprezentând 57,4% din populaţia rezidentă a României, cu 217.917 persoane mai mult decât în anul 2020, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)
2. România este printre țările UE cu cele mai mari creşteri ale emisiilor de CO2 generate de utilizarea energiei. Emisiile de dioxid de carbon (CO2) generate în Uniunea Europeană prin arderea combustibililor fosili – în principal petrol şi produse petroliere, gaze naturale, cărbune şi turbă – au crescut cu 6,3% în 2021, când majoritatea restricţiilor au fost ridicate, comparativ cu 2020, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). (Digi24)
3. Curtea Supremă a SUA a eliminat dreptul constituțional la avort, anulând decizia Roe v. Wade din 1973 și lăsând problema legalității avortului în seama statelor. (WSJ)
4. Bugetul de 25 de milioane de lei alocat primei etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat în aproximativ două ore şi jumătate de la lansare. (News.ro)
Din Cronica de Business: Încrederea consumatorilor din Marea Britanie a scăzut la cel mai jos nivel din ultimii 48 de ani, a anunțat firma de cercetare de piață GfK. Riscul de recesiune a afectat încrederea consumatorilor asupra viitorului, atât pentru propriile finanțe, cât și pentru economie în general. (Bloomberg)
5. Opt candidaţi s-au înscris în cursa internă pentru şefia USR, în perspectiva alegerilor care vor avea loc la începutul lunii iulie, anunţă partidul. Preşedintele USR va fi ales prin votul tuturor membrilor, iar primul tur de scrutin se va desfăşura în perioada 6-10 iulie. Congresul de validare a rezultatelor va avea loc online pe 16 iulie. (Hotnews)
6. Germania a avertizat, prin vocea ministrului Economiei, că reducerea aprovizionării cu gaze naturale a Europei de către Rusia riscă să provoace un colaps pe piețele energetice, făcând o paralelă cu rolul Lehman Brothers în declanșarea crizei financiare. (Bloomberg)
7. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, vineri, că decizia Uniunii Europene de a acorda Ucrainei statutul de candidat oficial la UE este o chestiune „internă”. Referindu-se la Rep. Moldova, căreia i s-a acordat odată cu statutul de candidat la UE odată cu Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că fosta țară sovietică ”dorește să devină europeană mai mult decât europenii înșiși”. ” ”Au impresia (moldovenii) că, cu cât par mai antiruși, cu atât europenii ar trebui să-i placă mai mult”. (Hotnews)
Din Cronica de Tehnologie: Compania chineză CATL a dezvoltat o baterie pentru mașini electrice cu o autonomie de peste 1.000 de kilometri și cu 13% mai puternică decât cea la care lucrează Tesla. Producătorul spune că bateria, pe care o numește Qilin, se va încărca mai repede, va fi mai sigură și mai durabilă. Producția în masă va începe anul viitor. (Bloomberg)
8. Ucraina a ordonat trupelor sale să se retragă din orașul estic Severodonețk, punând capăt unei bătălii care a durat aproape două luni și oferind Rusiei o victorie importantă din punct de vedere simbolic în lupta pentru Donbas. (WSJ)
9. Jurnalista palestiniană Shireen Abu Akleh, care avea şi cetăţenie americană, a fost ucisă pe 11 mai de tirurile Forţelor de Apărare Israeliene, a concluzionat Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului. (News.ro)
10. Timpul mediu petrecut de un utilizator american de TikTok a ajuns la 29 ore pe lunaComparativ, un utilizator de Facebook consumă 15,5 ore/lună pe rețeaua socială, iar pe Instagram americanii petrec, în medie, 7,8 ore. (Bloomberg)