Guvernul olandez intenționează să interzică instalarea sistemelor de încălzire pe bază de combustibili fosili începând cu 2026 – Cronica de Mediu
1. Comisia Europeană mobilizează aproape 300 de miliarde de euro pentru reducerea dependenței de Rusia.Până în 2025 toate firmele și instituțiile publice vor fi obligate să aibă fotovoltaice pe acoperiș, iar din 2029 obligația va fi extinsă și pentru clădirile rezidențiale nou-construite. (ec.europa.eu)
2. Fundația First Street estimează riscul de incendiu pentru fiecare casă din America. First Street folosește o segmentare utilizând baze de date complexe care conțin de la date privind impozitele pe proprietate până la imagini din satelit și atribuie un scor de risc de incendiu care ține cont de tipul de construcție, tipul de acoperiș, vremea și expunerea la combustibili naturali precum copacii și iarba. Cel puțin 10 milioane de proprietăți se situează undeva între riscul de incendiu „major” și „extrem”, potrivit First Street. În timp ce riscul de inundații crește cu aproximativ 25% pe o perioadă de 30 de ani, riscul de incendiu se dublează și crește cu peste 200% în locuri cum ar fi New Jersey, Massachusetts, Florida, Louisiana, Alabama și Arkansas. (cnbc.com)
3. Căldura și umiditatea pun milioane de indieni în pericol. În Gujarat, un stat din vestul Indiei, păsări deshidratate cad din cer. În Punjab, în nord, recoltele se usucă ceea ce a dus la o rată ridicată de sinucidere în rândul fermierilor. În mare parte din India, temperaturile depășesc 40°C. The Economist a calculat temperaturile cu bulb umed (este o metodă de măsura ce utilizează un termometru învelit într-un prosop umed) pentru șase orașe mari din India, utilizând citirile zilnice de temperatură și umiditate relativă din aeroporturi. Patru dintre ele au depășit 32°C în ultimii cinci ani. Pe 1 mai, citirea din Chennai a crescut la 32,6°C, cea mai mare din ultimii zece ani. Temperatura în acea zi a atins 38°C și a fost însoțită de o umiditate relativă înăbușitoare de 68%. Nivelurile ridicate de căldură și umiditate pot fi mortale. Oamenii sănătoși nu pot supraviețui unei temperaturi cu bulb umed de 35°C mai mult de câteva ore, iar a fi expus când atinge 32°C este extrem de dăunător. (economist.com)
4. Hydrovolt, cea mai mare fabrică de reciclare a bateriilor din Europa, și-a început operațiunile în Fredrikstad, Norvegia. Noua unitate de reciclare a bateriilor are capacitatea de a procesa 12.000 de tone de acumulatori pe an sau aproximativ 25.000 de baterii EV. Ceea ce este suficient pentru întreaga piață a bateriilor cu sfârșit de viață din Norvegia în acest moment. (electrek.co)
5. Guvernul olandez intenționează să interzică instalarea sistemelor de încălzire centrate pe combustibili fosili începând cu 2026, introducând în același timp utilizarea obligatorie a pompelor de căldură sau a conectării la rețelele de căldură. Puține țări sunt la fel de dependente de gaz pentru încălzirea locuințelor ca Țările de Jos. În 2018, gazele fosile au acoperit 71% din cererea rezidențială, la care se mai adaugă și utilizarea în agricultură. Motiv pentru care cetățenii au fost puternic loviți de prețurile record la gaze. (euractiv.com)
6. Oceanele Pământului au atins cele mai calde și mai acide niveluri înregistrate, spune ONU. Organizația Meteorologică Mondială a confirmat, de asemenea, că nivelul pH-ului din oceane a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 26.000 de ani. Pe măsură ce oceanele devin mai acide, capacitatea lor de a absorbi dioxidul de carbon din atmosferă scade. Nivelul mării a atins, de asemenea, niveluri record anul trecut, după ce a crescut în medie cu 4,5 mm în fiecare an în aproximativ ultimul deceniu, a spus OMM. Creșterea este mai mult decât dublul ratei observate între 1993 și 2002 și se datorează în principal pierderii accelerate a masei de gheață de la topirea calotelor de gheață. (cnbc.com)
7. Încălzirea globală reduce numărul orelor de somn ale oamenilor. Un studiu care centralizează datele colectate de ceasurile inteligente arată că acesta s-a redus, în corelație cu creșterea temperaturilor la nivel global. (scimex.org)
8. Furtunile de nisip din Orientul Mijlociu devin tot mai puternice și mai dese, odată cu schimbările climatice, și amenință economia globală inclusiv prin încetinirea producției de petrol. Aduc pierderi de 13 miliarde de dolari anual în regiune. (biziday.ro)
9. Curtea de Conturi Europeană: UE nu a reușit să cheltuiască 20% din bugetul 2014-2020 pentru combaterea schimbărilor climatice, așa cum anunțase oficial. Anumite cheltuieli au fost încadrate greșit și nu au fost relevante pentru climă. Procentul real, 13%. (reuters.com)
10. In Japonia, cercetătorii au testat cu succes o turbină submarină ce valorifică energia din curenții oceanici de adâncime și o transformă într-o sursă constantă și fiabilă de electricitate. Compania IHI a lucrat timp de mai bine de un deceniu pentru a dezvolta și construi această turbină submarină, ce poate deveni un sistem folosit la scară largă pentru a crea forme constante de energie regenerabilă, indiferent de condițiile meteorologice. (bloomberg.com)