Republica Moldova interzice difuzarea de emisiuni de ştiri ruseşti la radio şi televiziune – Cronica serii

1. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că spitalele regionale ar trebui să fie gata până la finalul lui 2026- 2027 şi important este că proiectele pentru două dintre ele au început, respectiv pentru Cluj şi Iaşi. (News.ro)

2. Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, o Ordonanță de Urgență care prevede acordarea unui sprijin financiar de 700 de lei pentru toţi pensionarii din sistemul public şi militar care au mai pţin de 2.000 de lei pe lună. Banii se acordă o singură dată, în luna iulie. (News.ro)

3. România solicită Comisiei Europene alocări suplimentare de fonduri pentru a gestiona creşterile de preţuri ce pot afecta proiectele de infrastructură, a anunțat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu. (Digi24)

4. Împrumuturile contractate de către Guvern de la bănci, investitori și populație s-au situat la aproape 12 miliarde de lei în luna mai, iar totalul pentru primele cinci luni a ajuns la 56,4 miliarde lei. (Profit.ro)

5. Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 40,92 miliarde euro, la finalul lunii mai, faţă de 40,5 miliarde euro la 30 aprilie 2022. (News.ro)

Din Cronica de Business: Sheryl Sandberg, mâna dreaptă a lui Mark Zuckerberg in calitate de directoare operațională a Meta/Facebook, a anunțat că se va retrage din funcție. Sandberg a devenit COO Facebook la începutul anului 2008. Creșterea Facebook i se datorează în mare măsură. Javier Olivan, directorul de dezvoltare, va prealua poziție ei în toamna acestui an. Sandberg va rămâne în boardul companiei. (CNBC)

6. Înmatriculările de autovehicule din România au crescut și în luna mai, cu aproape 15 procente, segmentul de autoturisme, cel mai consistent, având o creștere și mai mare, de peste 24%. România a depășit pragul de 10.000 de autoturisme noi înmatriculate în luna mai, după foarte multe luni în care volumul a stat sub acest prag, principalul motiv fiind programul Rabla, care a împins puternic de la spate vânzările. (Profit.ro)

7. Parlamentul Republicii Moldova a adoptat joi o lege prin care este interzisă difuzarea de emisiuni de ştiri ruseşti în această ţară, unde tensiunile între forţele prooccidentale şi cele proruse s-au accentuat odată cu conflictul din Ucraina. (Hotnews)

8. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a tras un semnal de alarmă, într-un discurs în Parlamentul din Luxemburg, informand Occidentul că armata rusă a cucerit 20% din teritoriul Ucrainei. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: „Hackerii” armatei americane au întreprins operațiuni cibernetice în sprijinul Ucrainei, după invazia Rusiei, confirmă generalul Paul Nakasone, șeful Comandamentului Cibernetic al SUA. Fără să ofere exemple, acesta spune că au existat operațiuni din toate gamele – culegere de informații, defensive și ofensive. (Sky News)

9. OPEC și aliații săi, inclusiv Rusia, au acceptat să crească producția zilnică de petrol, pentru lunile iulie și august. Mișcarea reprezintă o schimbare din partea Arabiei Saudite care a blocat până acum creșterea producției, deși au primit solicitări din partea SUA. Țările OPEC și aliații vor crește producția zilnică, pe perioada celor două luni de vară, cu 648.000 barili. (WSJ)

10. Cererea de înfiinţare a partidului Reînnoim Proiectul European al României, cu denumira prescurtată REPER, a fost depusă şi înregistrată, joi, la Tribunalul Bucureşti. Dacian Cioloş este unul dintre membrii fondatori (News.ro). După demisia lui Dacian Cioloș și anunțul lansării unui nou proiect politic există tensiuni și discuții aprinse în interiorul USR. Dincolo de cei patru europarlamentari care sunt alături de fostul lider USR mai există un număr de deputați și senatori care intenționează să demisioneze în următoarea perioadă. Potrivit unor surse, cei care vor să plece sunt în acest moment deputații Lorant Sas, Andrei Lupu, Alin Prunean și senatorii Cosmin Poteraș și Ion Dragoș Popescu. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 17,9% anul trecut – Cronica serii
Costul cu forţa de muncă a crescut cu 12,46% – Cronica serii