Între 1 și 5 iunie, va avea loc Salonul Internațional de Carte Bookfest 2022 – Cronica de carte

1. După doi ani de absență, Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important eveniment autohton de dimensiune internațională dedicat cărții, ajuns la cea de-a 15-a ediție, revine în viața culturală a capitalei, între 1 și 5 iunie, cu o ofertă impresionantă de carte și cu un program de evenimente dintre cele mai diverse, cu peste 200 de expozanți. Țara invitată de onoare a ediţiei din acest an este Japonia. (Filme-cărți)

2. Geetanjali Shree a câștigat Booker International Prize, cel mai prestigios premiu pentru ficțiune tradusă în limba engleză, pentru romanul său, “ Tomb of Sand”. Premiul, în valoare de 50.000 de lire sterline, este împărțit cu traducătoarea sa, Daisy Rockwell. (The Guardian)

3. Horia Gârbea, Ioan T. Morar, Radu Sergiu Ruba, Adrian Papahagi și Andrei Oișteanu se află printre nominalizații la diferitele categorii ale Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2021. Premiul Național va fi acordat de către Juriu, fără nominalizări. (Link)

4. În cadrul unei eveniment organizat de Muzeul Literaturii Române din București, au fost anunțați nominalizații pentru Premiile Ficțiunea 2022. La secțiunea „cel mai creativ scriitor”, sunt nominalizați autori precum Ligia Pârvulescu, Cristian Fulaș, Flavius Ardelean și Radu Găvan, iar Bogdan-Alexandru Stănescu este nominalizat la Premiul Personalitatea artistică a anului, pentru crearea colecției de ficțiune străină „Anansi. World fiction”, la Pandora M. (Radio România Cultural)

5. Știri pozitive din lumea literară:

-În Mexic, guvernul federal a făcut o donație de 2 milioane de cărți către bibliotecile publice din statele cu cel mai scăzut nivel de lectură, pentru a încuraja lectura (ActuaLitte); 

-Organizația Book International va trimite 10.070 de cărți pentru copii către o fundația de carte din Polonia, în sprijinul refugiaților din Ucraina (Publishers Weekly); 

-Lanțul elvețian de librării Payot, organizator al acțiunii de solidaritate „Partager Lire”, a anunțat că a strâns 230.000 de cărți destinate distribuirii în școli și închisori din Africa și persoanelor aflate în situații precare din Elveția (Livres Hebdo); 

-Rita Collins, în vârstă de 70 de ani, a vizitat până acum 30 de state americane cu o dubă transformată în librărie mobilă, pe care a parcat-o lângă cafenele, la festivaluri de carte sau în diferite piețe (Today).

6. Fotbalistul englez Marcus Rashford a câștigat Premiul pentru cea mai bună carte a anului la British Book Awards, pentru volumul său de debut, de non-ficțiune, ”You Are A Champion”. Marian Keyes a primit premiul pentru autorul anului, în vreme ce lui Dapo Adeola i-a fost decernat premiul de ilustratorul anului. (BBC)

7. The American Library din Paris, Bibliotheca Alexandrina din Egipt, Circolo dei Lettori din Torino și The Morgan Library & Museum din New York sunt printre cele mai frumoase biblioteci private din lume. (Financial Times)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, romanul „In the Blood”, de Jack Carr, al cincilea volum din seria Terminal List; la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află tot o noutate, volumul „The Office BFFs”, scris de doi dintre actorii serialului The Office, Jenna Fischer și Angela Kinsey. O altă noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, volumul „Phil”, de Alan Shipnuck, biografia neautorizată a jucătorului de golf Phil Mickelson. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Inima ca un pumn de boxeur, de Nora Iuga, Editura Casa de Pariuri Literare

-Cerul ca oțelul, de Cosmin Leucuța, Editura Humanitas

-Fericire, de George C. Dumitru, Editura Polirom

-Muzica gândirii. Gabriel Liiceanu în dialog cu prietenii tăi, Editura Humanitas

-Fotbal minut cu minut, de Ovidiu Blag, Editura Publisol

-Shuggie Bain, de Douglas Stuart, Editura Pandora M

-De la Rin la Dunăre și înapoi. Autobiografia mea românească, de Jan Willem Bos, Editura Humanitas

-Zorii limbajului, de Sverker Johansson, Editura Humanitas

-Umbrela, de Will Self, Editura Univers

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Editura HarperNonFiction va publica memoriile lui Mark Noble, căpitanul echipei West Ham United, scrise împreună cu jurnalistul The Guardian, Jacob Steinberg (BookSeller); 

-Ruth Ware va publica în luna iulie o nouă carte polițistă/thriller, cu titlul „The It Girl” (Publishers Weekly); 

-Scrisorile inedite ale lui Marcel Proust vor fi publicate pe 9 iunie, la Editura Gallimard, sub titlul „Lettres à Horace Finaly” (ActuaLitte); 

-Libianul Mohamed Alnaas a câștigat Premiul Internațional pentru Ficțiune arabă, pentru romanul său de debut „Du pain sur la table de l’oncle Milad” (ActuaLitte); 

-Alice Zeniter este câștigătoarea Dublin Literary Award 2022 pentru romanul ei multipremiat „The Art of Losing” (Livres Hebdo).

Fotografia ediției: Afișul oficial al Salonului internațional de carte Bookfest 2022. Sursa: Bookfest.ro.

Ți-ar mai putea plăcea
Cele mai bune 50 de cărți de memorii din ultimii 50 de ani – Cronica de Carte
Mario Vargas Llosa a anunțat că cel mai recent roman al său va fi ultimul – Cronica de Carte