Ministrul Finanţelor: Este „exclus” să se ia în calcul o îngheţare a pensiilor şi salariilor în acest an – Cronica serii

1. Bugetul a înregistrat un deficit de 16,33 miliarde lei în primele patru luni, în scădere față de deficitul de 20,7 miliarde lei înregistrat la aceeași perioadă a anului 2021. Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut (PIB), deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,5 puncte procentuale pe primele patru luni ale anului 2022 față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 1,75% din PIB la 1,23% din PIB, a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor. (Profit.ro)

2. Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut, miercuri, miniştrilor să ia măsurile necesare pentru a asigura reducerea cheltuielilor la bunuri şi servicii cu 10%, conform deciziei luate în coaliţia de guvernare, subliniind că demersul este unul de solidaritate în actualele condiţii economico-financiare. (Digi24)

3. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, miercuri, că este „exclus” să se ia în calcul o îngheţare a pensiilor şi salariilor în acest an, iar datoria publică creşte pe seama unor împrumuturi angajate de stat pentru a face investiţii. (Digi24)

4. Ministrul de Finanţe Adrian Câciu a explicat că va exista un criteriu pentru a obţine amânarea plăţii ratelor la bănci şi anume creşterea cheltuielilor per familie sau creşterea costurilor per companie cu 25%. „Este o amânare, nu o scutire”, a precizat Câciu. (News.ro)

Din Cronica de Business: „Consumatorii sunt într-o formă bună, pentru că nu sunt îndatorați excesiv”, a declarat Moynihan, CEO-ul Bank of America, a doua cea mai mare bancă americană, după active. Clienții băncii au conturi curente și de economii care sunt încă mai mari decât înainte de pandemie și cheltuiesc lunar cu 10% mai mult decât în ​​perioada anului precedent, a spus el. „Ce îi va încetini? Azi, nimic”. (CNBC)

5. Clienții ar putea ajunge să plătească rate mai mari la credite ca urmare a creșterii dobânzilor după ce vor apela la o eventuală amânare a ratelor, avertizează Bogdan Neacșu, președintele Asociației Române a Băncilor și directorul executiv al CEC Bank. Inflația ridicată face dificilă aplicarea unei soluții universale și de asemenea nu mai avem de-a face cu închiderea economiei ca în perioada de pandemie, astfel că sunt recomandate soluții individuale, a precizat acesta. (Profit.ro)

6. Sistemul RoALERT- Copil dispărut a fost lansat miercuri, la dezbaterea „Cum își poate proteja România copiii de violența sexuală?”. Prin acest sistem, populația va fi anunțată despre dispariția unui copil și semnalmentele acestuia prin intermediul Programului Național al Guvernului – Din grijă pentru copii. (G4Media)

7. Preşedintele PMP, Eugen Tomac, afirmă că, în ceea ce priveşte Republica Moldova, calea integrării în UE mai devreme de 15-20 de ani nu poate fi luată în discuţie, sub nicio formă, pentru că nu vor accepta statele membre. Eurodeputatul consideră însă că unirea cu România i-ar asigura Republicii Moldova stabilitatea, din punctul de vedere al securităţii. (News.ro)

8. Rusia urmează să examineze problema unui schimb de prizonieri cu Ucraina după o judecare a prizonierilor ucraineni, a anunţat miercuri adjunctul ministrului rus de Externe Andrei Rudenko. Potrivit Ministerului rus al Apărării, aproape 4.000 de militari ucraineni au fost luaţi prizonieri. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Părinții ar putea da în judecată platformele sociale pentru sume de până la $25,000, dacă cei mici devin dependenți de acestea, conform unui proiect de lege al statului California. Dacă proiectul va fi adoptat, părinții se vor putea îndrepta împotriva companiilor cu venituri de peste $100 de milioane pe an. (AP)

9. Rusia se va asigura că drepturile lui Igor Dodon vor fi respectate, după ce fostul preşedinte prorus al Republicii Moldova a fost reţinut marţi la Chişinău, pentru trădare şi corupţie. Declarația a fost făcută de ministrul-adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Andrei Rudenko. (Digi24)

10. Nivelul public de aprobare al președintelui american Joe Biden a scăzut săptămâna aceasta la 36%, conform unui sondaj de opinie Reuters/Ipsos. Este cel mai scăzut nivel al președinției domnului Biden, accentuat de faptul că americanii suferă din cauza inflației în creștere. 59% dintre americani dezaprobă performanța lui Joe Biden ca președinte al Statelor Unite, în timp ce procentul celor care îl aprobă a scăzut cu 6% într-o singură săptămână. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
NATO nu are planuri de a trimite trupe în Ucraina pentru a lupta în războiul cu Rusia – Cronica serii
Cronica serii: Nou-născuții din România de astăzi vor avea o productivitate de doar 60% când vor crește