Comisia Europeană a recomandat din nou ca România, Croaţia și Bulgaria să fie admise în spaţiul Schengen – Cronica serii

1. Comisia Europeană a recomandat din nou ca România, Croaţia și Bulgaria să fie admise în spaţiul Schengen după ce au îndeplinit criteriile de aderare, conform Raportului privind starea spaţiului Schengen pentru 2022, publicat marţi pe site-ul Executivului UE. (Digi24)

2. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, că detaliile tehnice privind măsura amânării ratelor la bănci pentru o perioadă de 9 luni urmează a fi stabilite prin OUG. Premierul Nicolae Ciucă a precizat, marţi, că măsura amânării ratelor la bănci a fost discutată cu guvernatorul BNR şi ministrul de Finanţe. (News.ro)

3. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți, că, prin măsurile sociale și economice anunțe de coaliție, este „pentru prima dată când statul strânge cureaua, nu românii”, iar instituțiile vor reduce cheltuielile prin tăieri de la „bunuri și servicii”. (G4Media)

4. Proiectul de modificare a Codul Muncii prin introducerea săptămânii de lucru de 4 zile, inițiat de liberali și susținut de toate celelalte partide parlamentare, nu a întrunit numărul de voturi necesare pentru a trece de Senat, reprezentanții PSD votând împotrivă. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: CEO-ul Citigroup, Jane Fraser, a declarat luni că este convinsă de faptul că Europa se îndreaptă către o recesiune. Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, Fraser a spus că mai mulți factori, inclusiv războiul din Ucraina, a lăsat Europa vulnerabilă la recesiune. (CNBC)

5. De ziua PNL, președintele Klaus Iohannis le-a explicat liberalilor, într-un discurs la Vila Florica, de ce trebuiau să facă alianță cu PSD la guvernare și de ce era nevoie ca Nicolae Ciucă să fie șef de partid. Fără a pronunța numele PSD, Iohannis a spus că aducerea social-democraților la masa guvernului a fost necesară ținând cont de „provocările majore” din ultimii ani, criza COVID-19, dar și războiul din Ucraina. Șeful statului a precizat că liberalii au luat decizia indiferent de costul electoral. (Hotnews)

6. Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna aprilie 2022 cu 0,4% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 480,615 miliarde lei, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior s-au majorat cu 10,9% (-2,5% în termeni reali), arată datele BNR. (News.ro)

7. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că îşi menţine părerea în privinţa introducerii unui impozit progresiv, nu anul acesta, dar să fie stabiliţi paşii care ar trebui făcuţi în acest sens. (Digi24)

8. Procurorii anticorupţie din Republica Moldova a anunţat că fostul preşedinte Igor Donon şi încă o persoană au fost reţinuţi pentru 72 de ore, în timpul percheziţiilor fiind descoperite sume mari de bani şi documente. Cumnatul lui Dodon ar fi încercat să distrugă unele probe, prin înghiţire. Dodon şi apropiaţii săi ar fi beneficiat de vacanţe, prin intermediul firmelor turistice din Federaţia Rusă, în valoare de circa 4 000 000 de ruble ruseşti. Printre infracţiunile care fac obiectul anchetei se numără şi trădarea de patrie. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Districtul Columbia l-a chemat în judecată pe șeful Meta, Mark Zuckerberg, legat de cazul Cambridge Analytica. Zuckerberg este acuzat ca a contribuit la crearea unor acorduri de confidențialitate înșelătoare și a avut un rol important în stabilirea unui sistem superficial de protecție a datelor personale. (News.ro)

9. Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a declarat că o eventuală demisie a lui Dacian Cioloş din USR ar fi o chestiune lipsită de sens. „Să pleci acum, pe modelul ăsta al foştilor lideri care pe sfârşit de carieră îşi mai fac un proiect de vanitate şi practic să dai o mână de ajutor acestui sistem securisto-socialist este o eroare strategică majoră”, susţine el. (News.ro)

10. Imediat după ce miniștrii noului cabinet al lui Viktor Orbán au depus jurământul, în Ungaria a fost decretată Stare de Urgență, premierul invocând ”situația de război” din Ucraina care aduce efecte economice dezastruoase. Guvernul maghiar are nevoie de cadru legal pentru a putea acționa cu facilitatea în actualul context de război, și-a justificat Orbán demersul. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – New York-ul oficializeaza sexul neutru pe certificatele de nastere
Cronica serii – 40% dintre joburi ar putea fi făcute de masini în 15 ani