Ministru francez: Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va lua ”indubitabil 15 sau 20 de ani” – Cronica dimineții
1. Dobânzile la credite vor continua să crească, a anunțat Adrian Vasilescu (BNR). Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, va continua să crească până la finalul anului, conform domnului Vasilescu. (Economica)
2. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că, până la finalul lunii mai, România trebuie să depună prima cerere de plată în PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro. (Profit.ro)
3. Crin Bologa mai vrea un mandat la DNA și spune că perioada de conducere a unui procuror șef ar trebui mărită de la 3 la 5 ani. Declarațiile lui Bologa au fost făcute duminică, la emisiunea Insider Politic, de la Prima TV, moderată de jurnalistul Sebastian Zachmann. Mandatul procurorului șef expiră la începutul anului 2023. (G4Media)
4. Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va lua ”indubitabil 15 sau 20 de ani”, a estimat, duminică, ministrul delegat francez pentru afaceri europene Clement Beaune. Potrivit acestuia, Ucraina poate intra între timp în comunitatea politică europeană propusă de preşedintele francez Emmanuel Macron. (Digi24)
Din Cronica de Carte: Una din patru cărți vândute în ultimele 12 luni de librăria online Libris a fost pentru copii sau de parenting. Categoriile Carte pentru copii și Creșterea Copiilor și-au crescut constant ponderea în vânzările de pe această platformă, ajungând la 25%, față de aproximativ 15% în urmă cu 3 ani. Printre cele mai comandate cărți pentru copii s-au numărat titluri consacrate precum ”Recreația Mare” (Mircea Sântimbreanu), ”Singur pe lume” (Hector Malot), ”Amintiri din copilărie” (Ion Creangă), dar și titluri noi, cum ar fi ”Bufnița care se temea de întuneric” (Jill Tomlinson) sau ”500 de adevăruri uimitoare și amuzante”. (Smark)
5. Rusia este dispusă să reia negocierile pentru pace, susţine negociatorul şef al ruşilor, Vladimir Medinski. “Rusia nu a refuzat niciodată discuţiile”, a declarat Medinski la televiziunea din Belarus. “Noi suntem gata să continuăm dialogul. Îngheţarea discuţiilor a fost total iniţiativa Ucrainei”, a adăugat el, precizând că “Mingea este la ei”. (News.ro)
6. Lituania a anunţat că a încetat achiziţiile de gaze, petrol şi electricitate din Rusia, în semn de solidaritate cu Ucraina şi pentru a nu finanţa “maşina de război a Rusiei”, a anunţat ministrul Energiei. Ministrul a precizat că speră ca nevoia de electricitate să fie acoperită prin producţia locală de energie verde. (News.ro)
7. Ministrul rus al transporturilor, Vitali Saveliev, recunoaște că sancțiunile internaționale impuse Rusiei, au „rupt” structura logistică a țării. Într-un interviu pentru agenția de presă de stat TASS, Vitali Saveliev a spus că Rusia este acum în situația în care trebuie să caute noi coridoare logistice pentru comerț. (Digi24)
8. O delegaţie a Parlamentului European şi-a anulat duminică o misiune în teritoriile palestiniene după ce preşedintelui delegaţiei, Manu Pineda, i-a fost refuzată intrarea în Israel. ”Israelul blochează activitatea Parlamentului European”, a declarat Pineda. El a adăugat că delegaţiei i-a fost refuzat accesul şi în Fâşia Gaza, care este controlată de mişcarea palestiniană Hamas. (G4Media)
Din Cronica Sportivă: Sorana Cîrstea, locul 27 WTA şi cap de serie numărul 26, s-a calificat, duminică, în turul al doilea al turneului de la Roland Garros. Ea a învins-o, cu scorul de 6-3, 6-3, pe germana Tatjana Maria, locul 105 WTA. Cîrstea va evolua în manşa următoare cu americanca Sloane Stephens, locul 64 WTA, care a întrecut-o, cu scorul de 5-7, 6-4, 6-2, pe o altă jucătoare germană, Jule Niemeier, locul 102 WTA, venită din calificări. În schimb, Gabriela Ruse, locul 52 mondial, a fost eliminată, duminică, de sportiva belgiană Elise Mertens, locul 33 WTA şi cap de serie 31, în primul tur. Mertens s-a impus cu scorul de 6-3, 6-1.
9. Unul dintre cei mai mari furnizori de energie din Marea Britanie a avertizat că până la 40% dintre clienții săi nu-și vor putea plăti facturile la energie până în octombrie, cerând guvernului să ajute casele aflate în dificultate. Șeful E.On din Marea Britanie a declarat că prețurile la energie au înregistrat o creștere „fără precedent” și un număr tot mai mare de clienți ai companiei înregistrează restanțe. (BBC)
10. Averea miliardarilor care au afaceri în industriile alimentară și energetică a crescut cu $453 miliarde în ultimii doi ani, conform unui raport Oxfam. Raportul mai arată că în ultimele 24 de luni, 62 de persoane care dețin companii în industria alimentelor au devenit miliardari. (TheGuardian)
Fotografia dimineții – Un australian votează la un centru deschis lângă o plajă din Sydney. Sâmbăta au avut loc alegeri generale în Australia. Steven Saphore/AFP/Getty Images: