Franţa a desfăşurat în România un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie – Cronica serii

1. Franţa a desfăşurat în România, unde acţionează ca naţiune-cadru a forţelor NATO, un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie, în faţa ameninţărilor pe care le generează conflictul din Ucraina, a anunţat joi Statul Major al Forţelor Armate franceze. (G4Media)

2. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, joi, că a lămurit că nu se introduce nicio taxă nouă şi nu se măreşte nicio taxă. Despre impozitul progresiv, liderul PSD a precizat că nu a spus că trebuie renunţat la cota unică, ci doar se facă o analiză. În situaţii de criză, nu se majorează impozitele, deci nu vor fi majorate nici în România. Şi nici nu vor fi introduse alte impozite, a mai spus el. (News.ro)

3. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat joi că nu este în favoarea unei aderări „pe scurtătură” a Ucrainei la Uniunea Europeană, precizând că nu ar fi corect față de țările din Balcanii de Vest. (Digi24)

4. Polițiștii englezi ar trebui să folosească discreția în privința celor care fură alimente pentru că suferă de foame. Anunțul a fost făcut de noul inspector șef al poliției engleze care a mai declarat că infracțiunile comise din cauza sărăciei ar trebui „tratate în cel mai adecvat mod posibil”. (TheGuardian)

Din Cronica de Business: Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a confirmat că este puțin probabil ca SUA să extindă o scutire care a permis Rusiei să plătească dobânda aferenta obligațiunilor către investitorii americani. (Bloomberg)

5. 56% dintre italieni vor un dialog cu Rusia, iar aproape jumătate dintre ei ar fi de acord cu pace în Ucraina în schimbul unor concesii teritoriale făcute de ucraineni în favoarea Rusiei. 45% dintre cei care au răspuns la sondaj nu vor Suedia și Finlanda în NATO. (Link)

6. Șase plaje din România au primit eticheta Steagul Albastru pentru sezonul turistic 2022, anunță Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, care prezintă și lista acestor plaje, una fiind din Mamaia, câte două din Năvodari și Eforie și o alta din Olimp. (Profit.ro)

7. Pentru prima dată de la începutul pandemiei, nivelul rezervărilor globale de agrement și afaceri au crescut la nivelurile din perioada prepandemiei. Concluzia apare în al treilea raport anual Mastercard Economics Institute, intitulat „Călătorii 2022: Tendințe și tranziții”. Luna, trecută, rezervările globale de zboruri pentru călătoriile de agrement au crescut cu 25% peste nivelurile dinaintea pandemiei. Numărul de zboruri pe distanță scurtă și pe distanță medie a fost mai mare, în aprilie, decât în ​​aceeași perioadă în 2019, potrivit raportului. (CNBC)

8. Elon Musk, CEO-ul Tesla, a anunțat că deși a votat pentru Democrați în trecut, el va vota cu Republicanii. „În trecut, am votat cu Democrații, pentru că ei erau (în mare parte) partidul bunăvoinței. Dar ei au devenit partidul diviziunii și urii, așa că nu îi mai pot susține și voi vota cu Republicanii”. (Reuters)

Din Cronica de Turism: Aeroportul Internațional din Miami (MIA) va implementa îmbarcarea biometrică la toate cele 130 de porți de îmbarcare în cursul anului viitor. În acel moment, acesta va deveni aeroportul din Statele Unite cu cea mai largă implementare a acestei tehnologii. La porțile biometrice, pasagerii nu trebuie să prezinte nici pașaportul, nici boarding pass-ul eliberat de compania aeriană, ci doar să-și scaneze fața. (Travel Weekly)

9. Stanley Johnson, tatăl premierului britanic Boris Johnson, a devenit cetățean francez. El și-a depus actele pentru a primi cetățenia și a rămâne cetățean UE în urma unei proceduri pe a demarat-o la începutul lui 2021, imediat după ce fiul său a semnat acordul comercial cu UE care a consființit Brexitul. (Link)

10. Fostul preşedinte american George W. Bush a făcut o gafă în timp ce critica invazia militară a Ucrainei de către Rusia, evocând din greşeală Irakul – unde a lansat o invazie militară în 2003 – în locul Ucrainei. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Ludovic Orban vrea ca PNL să-i “tragă o mamă de bătaie” PSD-ului ca să le scoată politica din cap.
România a depășit în acest weekend nivelul de 2 miliarde metri cubi gaze depozitate – Cronica serii