Hectarul de teren arabil în România s-a scumpit de cinci ori în zece ani – Cronica de Business

1. Analizele guvernamentale privind modificările Codului Fiscal, începând cu anul viitor, includ o reevaluare a cotelor de TVA, introducerea impozitului pe locuinţă exclusiv în funcţie de valoarea acesteia şi nu de numărul de proprietăţi, precum şi eliminarea treptată a facilităţilor fiscale, o cerinţă din PNRR care trebuie atinsă. Oficialii vor să elimine şi evaziunea fiscală, prin digitalizare. (News.ro)

2. După ce ieri scăderea bursei americane a șters $1500 miliarde din valoarea de piață a companiilor listate, prețul acțiunilor ar putea continua să scadă și în sesiunea de azi. (Bloomberg)

3. Acțiunile europene scad abrupt joi, în linie cu bursele asiatice, pe fondul îngrijorărilor legate de evoluția inflației și a economiei globale. Stoxx 600 pierde 2,4%, cea mai abruptă scădere, de 3,2%, fiind în sectorul alimentar. Toate sectoarele și bursele majore sunt în teritoriu negativ. (Profit.ro)

4. Între 2011 – 2020, prețul unui hectar de teren arabil în România a crescut de cinci ori. Aceasta este cea mai mare creștere a prețului terenului agricol într-o țară membră a Uniunii Europene, situație întâlnită numai în România și în Cehia. Prețul unui hectar de teren agricol în România ajunge, în medie, la peste 7000 de euro, mai mare decât în Franța, Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia, Estonia și Croația, potrivit datelor disponibile. (Profit.ro)

5. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a confirmat că este puțin probabil ca SUA să extindă o scutire care a permis Rusiei să plătească dobânda aferenta obligațiunilor către investitorii americani. (Bloomberg)

6. Gospodăriile americane au ajuns să cheltuiescă echivalentul a $5.000 pe an pe benzină, potrivit unei cercetări. Comparativ, suma pe care o plăteau în urmă cu un an era de $2.800, iar în martie era de $3.800. (CNBC)

7. În martie, numărul angajaților din Germania a depășit nivelul de dinainte de pandemie, ajungând la un nivel record. Aproximativ 45,5 milioane de persoane erau angajați în martie. (Link)

8. China este în discuții cu producătorii de automobile electrice pentru extinderea subvențiilor acordate la achiziționarea unui astfel de automobil. Programul actual de stimulare a creșterii automobilor electrice, început în 2009, expiră anul acesta. Până în prezent guvernul ar fi plătit aproape $15 miliarde pentru acest program. (Reuters)

9. Numărul americanilor care au aplicat pentru un credit ipotecar a scăzut cu 12% de la o săptămână la alta, după creșterea dobânzilor. Comparativ cu aceeași săptămână a anului trecut, scăderea este de 15%. (CNBC)

10. Hyundai Motor și Kia au în plan o investiție de $16,5 miliarde pentru a stimula producția de vehicule electrice în Coreea de Sud. Cele două companii vor să înființeze o fabrică nouă care ar putea produce până la 150.000 mașini electrice pe an. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Burgerii vegetarieni merg bine la Burger King, fosta „doamnă Amazon” își donează jumătate din avere, iar SAP România și-a dublat profitul – Cronica de Business
Oracle va prelua operațiunile americane ale TikTok – Cronica de Business