Economia României a crescut peste așteptări în trimestrul 1 – Cronica serii
1. Economia a crescut în primul trimestru din 2022 cu 5,2% în termeni trimestriali (comparativ cu trimestrul al patrulea al anului trecut) și cu 6,5% în termeni anuali (comparativ cu primul trimestru din 2021), arată datele semnal publicate de Institutul Național de Statistică. Datele au fost recalculate și depășesc astfel cu mult așteptările analiștilor. (Profit.ro)
2. România a avut, în primul trimestru, cea mai mare creștere economică din UE comparativ cu trimestrul precedent, arată datele preliminare publicate de Eurostat. Șase state (Germania, Estonia, Irlanda, Luxemburg, Malta și Slovenia) nu au publicat încă date de creștere economică pentru primul trimestru. (Profit.ro)
3. Ministrul Cercetării şi Digitalizării, Sebastian Burduja a declarat, marţi, despre intenţia PSD de a introduce impozitul progresiv, de la 1 ianuarie 2023, că el nu a asistat la astfel de discuţii şi că PNL ţine foarte mult la cota unică. În plus, ministrul a amintit că Guvernul României şi-a asumat să nu crească taxele. (News.ro)
4. Îndatorarea statului s-a menținut în martie peste 50% din PIB, pentru a treia lună consecutiv peste acest prag. Astfel, după ce indicatorul s-a situat la 50,2% din PIB în ianuarie și 50,6% în februarie, pentru luna martie a fost anunțat la 50,3% din PIB. (Profit.ro)
Din Cronica de Mediu: Orașul Copenhaga și-a înălțat băncile publice pentru a atrage atentia la creșterea nivelului mării. Danezii au adoptat o nouă abordare a comunicării privind schimbările climatice, instalând bănci care să facă față la creșterea nivelului mării. Pe o placă de pe bancă scrie „Inundațiile vor deveni parte din viața noastră de zi cu zi dacă nu începem să facem ceva în privința climei noastre”. Potrivit celui mai recent Raport ONU privind Clima, nivelul mării este de așteptat să crească cu până la 1 metru înainte de 2100, dacă încălzirea globală continuă. (famouscampaigns.com)
5. Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu – condamnat definitiv vineri la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție și dat în urmărire de către Poliția Română după ce a fugit din România – a fost reținut la Atena, conform unor surse judiciare. (Hotnews)
6. Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti anunţă că, urmare a redresării valorilor de trafic aerian pe aeroporturile pe care le gestionează, traficul pe primele 4 luni ale anului a depăşit 3 milioane de pasageri. (News.ro)
7. Forţele aeriene ale SUA au declarat luni că au efectuat cu succes un test cu rachetă hipersonică, care a atins de cinci ori viteza sunetului. Testul a fost efectuat de fapt sâmbătă la baza Edwards, în statul California, a detaliat armata aerului americană într-un comunicat. Un bombardier supersonic ‘B-52 Stratofortress’, fabricat de Boeing, a reuşit să lanseze cu succes o rachetă hipersonică ‘AGM-183 ARRW’ , concepută să atingă o viteză mai mare de 24.695 km pe oră. (G4Media)
8. Combatanţii ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal care s-au predat vor fi trataţi „conform normelor internaţionale”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta a adăgat că preşedintele rus Vladimir Puțin a garantat acest lucru. Cu toate acestea, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, a declarat, referindu-se la ucrainenii din Azovstal, că „aceşti criminali de război capturaţi nu pot fi daţi la schimb, ci trebuie judecaţi”. (Hotnews)
Din Cronica de Tehnologie: Tesla acceptă acum rezervări pentru Semi, pe care-l numește „cel mai sigur și mai confortabil camion” construit vreodată. Pentru rezervare este necesară plata unui avans de $20,000 (returnabil până la semnarea contractului), însă, nu se știe exact când va începe producția de masă. (Cnet)
9. Președintele Vladimir Putin a declarat marți că este imposibil ca unele state europene să renunțe rapid la petrolul rusesc, așa cum propune Uniunea Europeană. Într-o întâlnire televizată cu manageri și oficiali guvernamentali din industria petrolieră internă, Putin a mai afirmat că sancțiunile Occidentului și un posibil embargo asupra petrolului rusesc au dus la o creștere a prețurilor globale de țiței. (Digi24)
10. Tribunalul administrativ din Sofia a hotărât ca autorităţile municipale ale capitalei bulgare să emită un act de naştere pe numele unui bebeluş apatrid al unui cuplu de lesbiene originare din Bulgaria şi Gibraltar, au anunţat avocaţii celor două mame. (News.ro)