Prima doamnă a SUA, Jill Biden, va face o vizită în România săptămână aceasta – Cronica serii
Polițiștii vor putea conduce o persoană la secție pentru verificări, unde o vor putea reține până la 12 ore în acest scop, conform unui proiect de lege promulgat de președintele Iohannis.
1. Premierul Nicolae Ciucă a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerile pentru Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Ministerul Cercetării Inovării şi Digitalizării. Pentru primul portofoliu este propus Marcel Boloş şi pentru cel de-al doilea Sebastian Burduja. (News.ro)
2. Rata șomajului în luna martie 2022 a înregistrat aceeași valoare ca și în luna precedentă (5,7%), arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)
3. Prima doamnă a SUA, Jill Biden, va călători în România şi Slovacia săptămâna aceasta, pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de familiile ucrainene strămutate, forţate să fugă în urma invaziei Rusiei. Doamna Biden va folosi, de asemenea, călătoria pentru a se întâlni cu militari americani staţionaţi în străinătate, precum şi cu oficiali guvernamentali de nivel înalt din ambele ţări. (News.ro)
4. Rezervele valutare administrate de Banca Națională a României au crescut cu 358 de milioane de euro, la 40,5 miliarde de euro, în aprilie. În martie, rezerva scăzuse cu peste 1,7 miliarde de lei, pe fondul intervențiilor pe cursul de schimb. (Profit.ro)
Din Cronica de Business: Ungaria se va opune prin veto oricărei propuneri UE care ar duce la restricționarea importurilor de energie din Rusia. „Am spus clar că nu vom sprijini niciodată extinderea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei în domeniul energiei”, a declarat duminică un consilier al premierului Viktor Orban. (Bloomberg)
5. Dacă statul român vede maghiarii din România ca pe o comunitate puternică, cu putere de viaţă, ne va trata diferit, astfel că este important ca la recensământul din România să participe cât mai multe persoane şi ca oamenii să nu ezite să se declare maghiari. Declarația îi aparține preşedintelui UDMR, Hunor Kelemen și a făcut-o la postul public de ştiri M1 din Ungaria. (Hotnews)
6. Înmatriculările de autoturisme noi în România au crescut cu 23,42% în aprilie, comparativ cu aceeași lună din anul anterior, până la un volum de 8.469 de unități, arată datele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Autovehiculelor. Conform datelor centralizate, pe primele patru luni din ale acestui an, înregistrările de autoturisme noi au atins valoarea de 37.447 de unități, în creștere cu 35,56% față de perioada similară din 2021. (Profit.ro)
7. FBI a efectuat milioane de căutări de date electronice, anul trecut, fără mandate, au transmis oficialii serviciilor de informații americane. Anunțul ar putea genera o analiză în Congresul american cu privire la supravegherea guvernului și la protejarea datelor și vieții private. (WSJ)
8. Autorităţile spaniole au detectat programul informatic de spionaj Pegasus în telefonul mobil al premierului Pedro Sanchez şi în cel al ministrului Apărării, Margarita Robles. Telefonul lui Sanchez a fost piratat în mai 2021 şi a avut loc cel puţin o scurgere de date de atunci. Oficialii spanioli nu au spus cine ar fi putut să îl spioneze pe premier sau dacă suspecţii sunt grupuri străine sau spaniole. (News.ro)
Din Cronica de Tehnologie: Datele colectate de boxele inteligente Echo sunt partajate de Amazon cu cel puțin alte 41 de firme, iar modul în care sunt gestionate acestea nu sunt conforme cu propriile politici ale companiei, arată un studiu. Datele sunt folosite pentru targetarea cu reclame. (The Verge)
9. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că dictatorul nazist Adolf Hitler avea ”sânge de evreu”, afirmaţie care a provocat, luni, un răspuns furios din partea Israelului. Astfel, ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a precizat că remarcile lui Lavrov reprezintă ”o declaraţie scandaloasă şi de neiertat, cât şi o eroare istorică îngrozitoare”, deoarece ”evreii nu s-au omorât singuri”. (News.ro)
10. Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, într-un interviu acordat Digi FM, că își dorește ca PNL să colaboreze cu USR, considerând că alianța cu PSD a fost din punctul său de vedere un compromis. Fostul premier a fost cel care a forțat ruperea alianței dintre PNL și USR, însă acum susține că din acea perioadă a învățat „foarte mult”, explicând că maturitatea politică nu era deplină la niciunul dintre parteneri, şi speră ca această colaborare să se reia în viitorul apropiat. (G4Media)