Salariul minim poate crește în 2022 cu 200 de lei, însă această creștere este una voluntară și va fi scutită de taxe – Cronica dimineții

1. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, luni seară, principalele măsuri ale programului „Sprijin pentru România”, adoptat de coaliţia de guvernare pentru a contracara efectele crizei economice. Acesta a precizat că primele măsuri vor intra în vigoare la 1 mai. Lista completă o găsiți în articol. (Digi24)

2. Salariul minim poate crește în 2022 cu 200 de lei, însă această creștere este una voluntară și va fi scutită de taxe, potrivit premierului Nicolae Ciucă. Măsura a fost convenită în Coaliția PSD-PNL-UDMR în cadrul programului „Sprijin pentru România. Valoarea totală a măsurilor este de 17,3 miliarde de lei. (Hotnews)

3. Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, critică pachetul de măsuri socio-economice propus de guvernul Ciucă și spune că majoritatea guvernamentală este o „coaliție a sărăciei” care „promite firimituri” românilor. În opinia sa, pachetul prezentat de liderii coaliției de guvernare „mai conţine o sumedenie de minciuni şi preluări ciuntite de soluţii deja propuse”. (Digi24)

4. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că autorităţile au ca prioritate asigurarea de stocuri de gaze pentru iarna viitoare, întrucât o decizie a UE prevede ca statele membre să asigure stocuri echivalente cu 90% din capacitatea de înmagazinare. ”În acest moment nu avem gaz suficient astfel încât să putem să asigurăm înmagazinarea în depozite”. (News.ro)

Din Cronica de Mediu: Eolienele și panourile solare au generat 10% din electricitatea globală pentru prima dată în 2021, arată o nouă analiză. Cincizeci de țări obțin mai mult de o zecime din energie din surse eoliene și solare, potrivit cercetărilor de la Ember, un grup de reflecție privind climă și energie. (bbc.com)

5. Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni seară, că autorităţile continuă să analizeze să vadă cât de benefică este măsura amânării plăţii ratelor pentru populaţie şi mediul de afaceri. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a precizat că măsura a rămas “în discuţie”. (News.ro)

6. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a reiterat că în acest an nu vor crește taxele și impozitele și, chiar dacă situația economico-socială este dificilă, Guvernul ”nu va lăsa pe nimeni în urmă”. “Exclus să creștem taxe și impozite în acest an. Suntem într-o situație complicată”, a declarat ministrul Finanțelor. (Profit.ro)

7. Recrudescenţa focarelor cu varianta Omicron a coronavirusului nu trebuie gestionate „ca focare de gripă”, potrivit şefului grupului de experţi care conduce strategia Chinei pentru frânarea răspândirii COVID-19, Liang Wannian. Potrivit expertului chinez, rata de mortalitate a variantei Omicron este „mai mare decât cea a gripei” şi “se multiplică cu o sută în cazul persoanelor de peste 80 de ani”. (G4Media)

Din Cronica Sportivă: Jucătoarele Mihaela Buzărnescu, locul 123 WTA, şi Andreea Prisăcariu, locul 324 WTA, le-au înlocuit pe Gabriela Ruse, locul 56 WTA, şi Raluca Olaru, locul 42 WTA de dublu, cu probleme de sănătate, în lotul care a făcut deplasarea în Polonia pentru întâlnirea din Cupa Billie Jean King Cup, fostă FedCup, de la sfârşitul acestei săptămâni.

8. OPEC a transmis Uniunii Europene că sancţiunile actuale şi viitoare împotriva Rusiei ar putea crea unul dintre cele mai grave şocuri de aprovizionare cu petrol, că ar fi imposibil să înlocuiască aceste volume şi a semnalat că nu va pompa mai mult ţiţei. (News.ro)

9. Malayesia a început un program pilot prin care Inteligența Artificială judecă și dă sentințe în locul judecătorilor umani. (SCMP)

10. 4 milioane de pui au murit, de la începerea invaziei ruse, la cea mai mare fermă avicolă din Europa, aflată în sudul Ucrainei. Fermă, care exporta anual un miliard de ouă, nu a mai putut asigura hrana necesară pentru hrănirea păsărilor. (WSJ)

Fotografia dimineții – O rachetă neexplodată aflată pe un câmp la nord de Kiev. Anadolu Agency/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Un judecător a decis restituirea la Parchetul Militar a Dosarului Revoluției – Cronica dimineții
Necesarul de împrumuturi al Guvernului va rămâne unul ridicat și anul următor, la circa 141 miliarde de lei – Cronica dimineții