România a depășit Italia și Ungaria la producția de autovehicule – Cronica dimineții
1. Guvernul vrea să aprobe miercuri prin Ordonanță de urgență suplimentarea cu 15,5 miliarde de lei a programului Anghel Saligny pentru primării. Bugetul acestui program, supranumit ‘PNDL 3’, care a aruncat în aer Coaliția PNL-USR și a fost invocat recent și pe lista nemulțumirilor care au dus la debarcarea lui Florin Cîțu de la șefia PNL, va fi majorat la 65,5 miliarde de lei până în 2028. (Hotnews)
2. Anul trecut, România a depășit Ungaria și Italia la producția de autoturisme. Producția raportată de Ford și Dacia s-a ridicat la 420.755 vehicule în 2021, fiind cu 4 procente mai mică decât în 2020. Chiar și așa, nivelul l-a depășit atât pe cel din Ungaria, care are mai multe uzine auto decât România, aici fiind produse 420.497 vehicule (-3%), dar și pe cel din Italia (419.539, -7,9%), țară în care se află uzinele unora dintre cele mai cunoscute mărci din lume. (Profit.ro)
3. Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, având în vedere că activităţile şi acţiunile acestora contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961. (News.ro)
4. Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 49,6 miliarde de euro (1,3% din PIB) în trimestrul patru din 2021. Țările membre UE cu cel mai ridicat deficit de cont curent au fost Belgia (minus 6,2 miliarde de euro), Grecia (minus 5,2 miliarde de euro), Polonia (minus 4,7 miliarde de euro) şi România (minus 4,4 miliarde de euro), arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat). (Digi24)
5. Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că speră că această coaliţie va fi o excepţie faţă de ceea ce s-a întâmplat în trecut, şi va merge până în 2024. ”Nu există alternativă la această coaliţie, în acest moment şi nici nu ar trebui să căutăm o alternativă”, a mai spus liderul UDMR, precizând că dacă va funcţiona până în 2024 poate fi o formulă şi pe termen mai lung, până în 2028. (News.ro)
Din Cronica Sportivă: Formaţiile engleze Manchester City şi Liverpool s-au impus în meciurile pe care le-au disputat, marţi, în manşa I a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor. City a câştigat, pe teren propriu, cu scorul de 1-0, în faţa echipei spaniole Atletico Madrid, în timp ce Liverpool a învins, la Lisabona, pe Benfica, scor 3-1. Partida de pe Emirates Stadium a fost arbitrată de o brigadă din România, cu Istvan Kovacs la centru. Miercuri, de la ora 22.00, se joacă meciurile Chelsea – Real Madrid şi Villarreal – Bayern Munchen.
6. Armata americană a anunţat marţi că a testat pentru a doua oară cu succes o rachetă hipersonică, o tehnologie în domeniul căreia China şi Rusia deţin un avans. (G4Media)
7. În timp ce premierul israelian Naftali Bennett s-a abținut să acuze Rusia de crime de război din cauza uciderii civililor în orașul ucrainean Bucea, ministrul de externe al Israelului a declarat în mod explicit că „forțele ruse au comis crime de război”. Bennett a declarat, într-un interviu, ca „suntem, desigur, șocați de ce am văzut la Bucha și condamnăm ferm aceste acțiuni. Suferința cetățenilor ucraineni este imensă și facem tot ce putem pentru a ajuta”. Ministrul de Externe al Israelului, Yair Lapid, vorbind în engleză în timpul unei vizite la Atena, a declarat: „Imaginile și mărturiile din Ucraina sunt îngrozitoare. Forțele ruse au comis crime de război împotriva unei populații civile fără apărare. Condamn ferm aceste crime de război”. (Haaretz)
8. Comisia Europeană a decis să lanseze împotriva Ungariei o procedură fără precedent care permite suspendarea plăţii fondurilor UE în caz de încălcare a principiilor statului de drept, a anunţat marţi preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen. (Digi24)
9. Aproape 70% dintre americanii chestionați de Asociația Americană de Psihologie sunt îngrijorați că invazia Ucrainei va duce la un război nuclear și se tem că ne aflăm la începutul celui de-al Treilea Război Mondial. (CNBC)
10. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, se pronunță în favoarea unei întâlniri între Vladimir Puțin și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit unui interviu care va fi difuzat miercuri, pe canalul grupului TF1. Peskov a susținut că Vladimir Putin a ordonat retragerea militară din regiunea Kievului ca un „semn de bunăvoință pentru a crea condiții favorabile pentru negocieri”. Dmitri Peskov a mai declarat că Moscova „nu a căutat niciodată să-l ucidă sau să-l răstoarne” de la putere, recunoscând că Zelenski este „acum președintele Ucrainei” înainte de a adăuga: „Rusia este interesată ca el să accepte condițiile Federației Ruse”. (G4Media)
Fotografia dimineții – Prima pagină a cotidianului Daily Mail: