2021 a fost cel mai profitabil an pentru corporațiile americane din 1950 până în prezent – Cronica de Business

1. Băncile au plătit cu mult peste majorarea dobânzii cheie pentru a atrage depunerile firmelor în februarie, arată datele publicate de Banca Națională a României. Dobânda la depozitele noi a sărit de 2,4% și ajuns la cel mai ridicat nivel de după septembrie 2014. Au crescut și dobânzile la credite, însă într-un ritm mai redus – ratele urmează să crească mai rapid începând cu aprilie, când vor fi actualizați indicatorii de referință pentru împrumuturile acordate populației. (Profit.ro)

2. Bursa americană a închis primul trimestru al acestui an cu cea mai mare scădere înregistrată în ultimii doi ani, mai exact, de la începerea pandemiei, din februarie-martie 2020. Toți cei trei indici sunt pe minus, comparativ cu începutul anului: S&P 500 cu 4,9%, Dow Jones Industrial cu 4,6%, iar Nasdaq Composite cu 9,1%. (CNBC)

3. Datele anunțate de Departamentul de Comerț al SUA arată că 2021 a fost cel mai profitabil an pentru corporațiile americane din 1950 până în prezent. Profiturile au crescut cu 35% anul trecut, determinate de cererea puternică a populației, susținută de ajutoarele plătite de guvernul american. În toate cele patru trimestre ale anului, marja globală de profit a fost de peste 13%. (Bloomberg)

4. Cotațiile petrolului au scăzut după ce administrația Biden a anunțat că Statele Unite vor elibera zilnic 1 milion de barili de petrol din rezervele strategice, pentru următoarele 6 luni, adică un total de 180 milioane de barili. (WSJ)

5. PetroChina, cel mai mare producător de petrol și gaze din China, a anunțat că își propune ca energiile regenerabile să reprezinte o treime din portofoliul său de energie până în 2035 și 50% până în 2050. Compania a raportat joi un profit net de 92,17 miliarde de yuani ($14,53 miliarde) pentru 2021, cel mai mare din 2014 și de aproape cinci ori mai mare decât nivelul de anul trecut. (Reuters)

Din Cronica diminetii: Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă că, vineri, de la ora 10.00, începe a treia sesiune de înscriere pentru Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus pentru persoane juridice. (News.ro)

6. România va avea astăzi cel mai redus preț mediu zilnic al energiei electrice din întreaga Europă, de 95,5 de euro/MWh, de 3,3 ori mai mic decât cel din Franța, de 317,5 euro/MWh și de 1,7 ori mai redus decât ce din Germania, de 160 euro/MWh. Explicația: începând de joi seara, producția de energie eoliană se situează la un nivel extrem de ridicat, fiind cea mai importantă sursă de generare de electricitate. (Profit.ro)

7. Pentru prima oară de la invazia Ucrainei, Banca Centrală a Rusiei a anunțat că rezervele sale de valută străină și de aur au scăzut cu $38,8 miliarde, comparativ cu nivelul din 18 februarie. Minusul poate fi justificat de intervenția băncii centrale pentru susținerea rublei. (YahooFinance)

8. Pierderile de pe piaţa asigurărilor de specialitate provocate de invazia Rusiei în Ucraina ar putea fi de 16-35 de miliarde de dolari, potrivit unei estimări publicate joi de agenţia de rating S&P Global. (News.ro)

9. Tranzacționarea a 33 de firme listate pe bursa din Hong Kong a fost oprită vineri dimineață, după ce companiile au ratat termenul limită pentru raportarea rezultatelor anuale. (Bloomberg)

10. Legislatorii Uniunii Europene au votat în favoarea măsurilor de a scoate în afara legii tranzacțiile cripto anonime. Propunerile sunt menite să extindă și pentru plățile cu cripto cerințele împotriva spălării banilor, care se aplică plăților convenționale de peste 1.000 EUR. De asemenea, sunt eliminate limitele pentru plățile cripto, astfel încât plătitorii și destinatării, chiar și pentru cele mai mici tranzacții cripto, ar trebui identificați, inclusiv pentru tranzacțiile cu portofele negăzduite sau auto-găzduite. (Coindesk)

Ți-ar mai putea plăcea
HSBC a renunțat la tăierea a 35.000 de posturi la nivel global – Cronica de Business
Clujana a ieșit din insolvență – Cronica de Business