Ministrul Educaţiei: Educația din timpul crizei sanitare a fost ”o catastrofă la scară globală” – Cronica dimineții
1. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că educaţia din timpul crizei sanitare a fost ”o catastrofă la scară globală” şi că şcolile, profesorii şi elevii nu erau pregătiţi pentru predarea online. Potrivit lui Cîmpeanu, pandemia de COVID-19 a crescut rata de abandon şcolar. (News.ro)
2. Peste 40 de lideri de organizații județene PNL au semnat o scrisoare prin care îi solicită lui Florin Cîțu să demisioneze de la șeia PNL și să-i lase locul premierului Nicolae Ciucă, au declarat surse din partid. Scrisoarea îi va fi înmânată joi lui Cîțu de către prim-vicepeședinții partidului. Dacă Florin Cîțu va refuza să demisioneze, liderii organizațiilor PNL vor convoca vineri dimineața ședințe ale Birourilor pemanente județene pentru a cere declanșarea procedurii de organizare a unui Congres extraordinar. (G4Media)
3. Compania Black Sea Oil & Gas va începe extracţia gazelor naturale din proiectul românesc offshore în al doilea trimestru al acestui an, mai târziu decât se preconiza, a declarat miercuri directorul general de la BSOG, Mark Beacom. Acesta a avertizat că eforturile continue de modificare a legislaţiei pentru producătorii de gaze subminează investiţiile. (Digi24)
4. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski reafirmă, miercuri seară, determinarea de a continua lupta ”pentru fiecare metru de pământ” şi pentru fiecare om. ”Nu renunţăm la nimic”, este mesajul transmis pe Telegram şi postat pe Facebook de către preşedintele ucrainean. (News.ro)
Din Cronica de Tehnologie: Inteligența artificială a startup-ului francez NukkAI a învins opt campioni mondiali la bridge, câștigând 67 de seturi din 80. Reușita este una importantă pentru AI, bridge-ul fiind un joc ce necesită mai multe abilități umane decât alte jocuri. (The Guardian)
5. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kate Bedingfield, a spus că SUA dețin informații că președintele rus Vladimir Putin „simte că e indus în eroare de liderii armatei ruse” și că acest lucru ar fi dus la o stare de „tensiune persistentă între Putin și conducerea sa militară”. (Hotnews)
6. SUA trimit în Ucraina 100 de drone ucigaşe numite Switchblade, în cadrul unui pachet uriaş de arme aprobat de preşedintele Joe Biden la începutul acestei luni, au confirmat oficialii americani. (News.ro)
7. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dat publicităţii un plan actualizat referitor la COVID-19, prezentând trei scenarii posibile ale evoluţiei pandemiei anul acesta. ”Pe baza informaţiilor pe care le avem acum, cel mai probabil scenariu este că virusul COVID-19 va continua să evolueze, dar severitatea bolii pe care o produce se va reduce în timp întrucât imunitatea creşte ca urmare a vaccinării şi infectării”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. (G4Media)
8. Guvernul german anunţă că preşedintele rus Vladimir Putin i-a dat asigurări miercuri cancelarului german Olaf Scholz că Uniunea Europeană poate plăti în continuare gazele naturale ruseşti în euro şi nu în ruble, aşa cum a ordonat recent liderul de la Kremlin. (News.ro)
Din Cronica Sportivă: Interul stânga Eduarda Amorim s-a transferat la campioana CSM Bucureşti de la formaţia rusă Rostov-Don şi va putea juca în sferturile Ligii Campionilor, cu Team Esbjerg. Amorim a semnat un contract până la finalul sezonului. News.ro
9. Telescopul spațial Hubble a detectat cea mai îndepărtată stea observată vreodată: numită Earendel, lumina sa a călătorit timp de 12,9 miliarde de ani pentru a ajunge la noi. (Hotnews)
10. Miniștrii de externe ai Chinei și Rusiei s-au întâlnit în China, înainte de o reuniune a reprezentanților țărilor care se învecinează cu Afganistanul. Potrivit presei de stat chineze, ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a declarat că relațiile dintre cele două țări au rezistat noilor teste prezentate de o situație internațională în schimbare. Wang a declarat că Beijingul este pregătit să ducă relația dintre cele două state „într-o nouă eră” și „la un nivel mai înalt”. (G4Media)
Graficul dimineții – Dependența țărilor din Africa de grâul din Ucraina și Rusia: