Ministrul Finanţelor exclude „ferm” posibilitatea reducerii CAS cu 5% – Cronica serii
1. Execuția bugetului general consolidat pentru primele două luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 9,51 miliarde lei, în scădere față de deficitul de 12,76 miliarde lei înregistrat la aceeași perioadă a anului 2021, a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor. Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,35% pe primele două luni ale anului 2022 față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 1,08% din PIB la 0,72% din PIB. (Profit.ro)
2. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat că exclude „ferm” posibilitatea reducerii CAS cu 5% şi că la nivelul Guvernului nu a avut loc o astfel de discuţie referitoare la posibilitatea reducerii CAS, el adăugând că guvernanţii au responsabilitatea de a nu „păcăli” oamenii şi de a nu crea politici publice „toxice” pentru cetăţeni. (Digi24)
3. România a început anul cu una dintre cele mai mari creșteri ale lucrărilor de construcții din Uniunea Europeană, atât în ritm anual, cât și lunar, relevă datele Eurostat. Volumul lucrărilor de construcții din România a crescut, în ianuarie, cu 13,2% față de perioada echivalentă a anului precedent. (Profit.ro)
4. Ministrul Transporturilor anunță creșterea tarifelor pentru bilete de tren cu 20%, după 9 ani în care nu s-a operat vreo modificare de preț, a scris pe Facebook ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Ministrul pomenește că CFR a solicitat creșterea tarifelor, însă biletele se scumpesc doar prin ordin de ministru. (Hotnews)
Din Cronica de Business: Coaliția de guvernământ a Germaniei a convenit asupra unor măsuri suplimentare în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro pentru a ușura impactul creșterii costurilor energiei. Guvernul cancelarului Olaf Scholz va reduce taxa pe combustibil timp de trei luni cu 30 de eurocenți pentru benzină și 14 eurocenți pentru motorină, a declarat ministrul de Finanțe Christian Lindner. Impactul măsurilor este evaluat la 15 miliarde de euro. (Bloomberg)
5. Uniunea Europeană și Statele Unite au anunțat un acord cu privire la livrarea de gaze naturale lichefiate (GNL), cu scopul de a reduce dependența UE de gaze naturale rusești. SUA intenționează să livreze anual 50 de miliarde de metri cubi de GNL în Europa până în 2030. Cantitatea reprezintă aproximativ o treime din gazul pe care UE îl primește de la Rusia. Anul trecut, UE a importat 22 de miliarde de metri cubi de GNL din SUA, un nivel record. (WSJ)
6. Ministerul rus al Apărării a transmis că forțele sale se vor concentra pe eliberarea completă a Donbas, transmite agenția rusă Interfax. Potrivit sursei citate, armata rusă nu exclude posibilitatea unui asalt asupra orașelor ucrainene pe care le-a înconjurat. Ministerul rus al Apărării a transmis că principalele ținte ale primei faze a operațiunii Rusiei în Ucraina au fost îndeplinite și că Rusia își va continua operațiunea până va realiza toate țintele stabilite de Vladimir Putin. (Hotnews)
7. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că vrea să-i ceară omologului său rus Vladimir Putin să fie ”artizanul păcii” în Ucraina, într-o convorbire la telefon prevăzută în zilele următoare. Şeful statului turc dă asigurări că Rusia şi Ucraina sunt de acord asupra a patru puncte de negociere din şase: renunţarea Kievului la NATO, retragerea unor obstacole din calea folosirii limbii ruse în Ucraina, dezarmarea şi garanţii de securitate. (News.ro)
8. Uniunea Europeană a luat în discuție interzicerea importului de cărbune din Rusia încă din faza în care Moscova disloca trupe la granițele Ucrainei, însă Germania, cea mai mare economie din UE, s-ar fi opus. (Reuters)
Din Cronica de Tehnologie: Netflix cumpără Boss Fight Entertainment, un dezvoltator de jocuri mobile cu 130 de angajați. Este deja al treilea mic dezvoltator de jocuri pe care Netflix l-a cumpărat în ultima jumătate de an, după Night School și Next Games. (NYTimes)
9. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că gigantul rusesc Gazprom mai are la dispoziție patru zile pentru a dezvolta o soluție tehnică pentru plata gazului rusesc în ruble. Țări europene, în frunte cu Germania, au respins plata în ruble, spunând că înseamnă o „reziliere a contractului”. (Digi24)
10. AUR va organiza, duminică, 27 martie, primul Congres extraordinar, pentru alegerea noii conduceri, pentru a dezbate şi adopta strategia şi tactica de viitor ale partidului, precum şi alte măsuri privitoare la activitatea formaţiunii, anunţă formaţiunea într-un comunicat oficial. (News.ro)