Profitul băncilor din România a atins un nivel record în 2021 – Cronica de Business

1. Sistemul bancar românesc a terminat anul trecut cu un profit net de 8,29 de miliarde de lei, în creștere cu 64% față de 2020. Rata creditelor neperformante a continuat să scadă, dar s-a redus și solvabilitatea, în condițiile în care băncile au reînceput să plătească dividende acționarilor din profiturile cumulate. Calculat în euro la cursul mediu, profitul pe anul trecut a fost de 1,68 miliarde de euro, față de 1,22 miliarde de euro cât a fost nivelul atins în boomul din 2008, care a rămas pentru multă vreme o referință. (Profit.ro)

2. Indicele global global Bloomberg, un punct de referință pentru randamentul total al datoriei guvernamentale și corporative, a scăzut cu 11% față de vârful din ianuarie 2021. Este cel mai mare declin din 1990, depășind scăderea de 10,8%, din timpul crizei financiare din 2008. Scăderea echivalează cu un minus de $2600 miliarde a valorii de piață, peste cele aproximativ $2000 miliarde din 2008. (Bloomberg)

3. Investitorul american Carl Icahn a declarat marți că o recesiune economică ar putea fi la orizont. „Cred că ar putea fi o recesiune sau chiar mai rău. Ne-am protejat în ultimii ani. Avem o acoperire puternică împotriva pozițiilor lungi și încercăm să fim activiști pentru a obține un avantaj. Sunt negativ, după cum puteți vedea. Pe termen scurt nici nu mă gândesc să fac vreo previziune.” (CNBC)

4. Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România, a declarat, marţi, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că IMM-urile sunt îngrijorate în acest moment de ce se întâmplă la graniţă, de războiul din Ucraina, care afectează economia dar şi vieţile oamenilor şi de ce urmează să se întâmple. Cuvântul cheie în acest moment este îngrijorare pentru IMM-uri. (News.ro)

Din Cronica diminetii: Europa se confruntă cu perspectiva unei penurii de motorină, în condițiie în care fluxurile de motorină dinpre Rusia se reduc în urma invaziei din Ucraina, arată șefii Trafigura și Gunvor, doi dintre cei mai mari traderi de mărfuri la nivel global. (Profit.ro)

5. Listată în vara anului trecut, dezvoltatorul imobiliar One United (ONE) vrea să atragă până la 500 de milioane de lei de la investitori, printr-o operațiune de majorare de capital social cu aport în numerar, care va fi supusă votului în Adunarea Generală a Acționarilor din 26 aprilie 2022. (Profit.ro)

6. Preţurile îngrăşămintelor agricole au atins maxime record la nivel mondial, în urma războiului dintre Rusia şi Ucraina şi a unor factori preexistenţi. Preţurile materiilor prime care constituie piaţa îngrăşămintelor — amoniac, azot, nitraţi, fosfaţi, potasiu şi sulfaţi — au crescut cu 30% de la începutul anului şi le depăşesc acum pe cele observate în timpul crizei alimentare şi energetice din 2008, potrivit firmei britanice de consultanţă CRU. (News.ro)

7. ING Bank România a înregistrat un profit dublu anul trecut față de cel precedent la un miliard de lei, pe fondul creșterii afacerilor și veniturilor și al scăderii costurilor cu provizioanele. Banca olandeză a avut venituri în creștere cu 11% anul trecut la 2,35 miliarde de lei în timp ce profitul net a crescut cu 109% la 1,03 miliarde de lei. (Profit.ro)

Promo: Cum arată Costumul care nu se șifonează și nu se pătează? Realizarea lui este posibilă datorită fibrelor inovative, tehnologiei de ultimă generație și aptitudinilor unor croitori cu peste 30 de ani de experiență în domeniu. Link

8. La sfârșitul lunii februarie, Renault a suspendat producția la Moscova din cauza unei perturbări în domeniul logistic. La 22 martie, compania a decis să reia operațiunile în țară. Renault este proprietarul majoritar al AvtoVaz, cel mai mare producător auto din Rusia, celebru pentru marca Lada. Renault, care a revenit pe profit în 2021 după doi ani de pierderi, se numără printre companiile occidentale cele mai expuse la Rusia, unde realizează 8% din veniturile sale de bază, potrivit Citibank. (TheGuardian)

9. Adobe a raportat venituri de $4,26 miliarde pe primul trimestru, în creștere cu 9,1%, ritm anual. Compania a anunțat că stoparea vânzărilor în Rusia, produsă la 4 martie, îi va genera un minus de $75 milioane în vânzări. (ZDnet)

10. Xiaomi a depășit așteptările în trimestrul 4, fiscal, anunțând venituri de $13,45 miliarde, în creștere cu 21,4%, ritm anual. Profitul a crescut cu 39,6%, ritm anual, până la $702 milioane. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Walmart, afaceri de $130 miliarde în al doilea trimestru – Cronica de Business
Continental și-a redus pierderile anul trecut – Cronica de Business