În cel mult cinci ani, simțul artificial al mirosului dezvoltat pentru roboți ar putea fi implementat pe smartphone-uri – Cronica de Tehnologie

1. Algoritmii de AI care descoperă medicamente noi ar putea fi folosiți și pentru crearea de noi arme biologice, avertizează cercetătorii. Aceștia au realizat și o demonstrație care să le susțină teoria, transformând AI-ul într-un generator de molecule mortale prin inversarea instrucțiunilor pentru modelele de învățare mecanică. (Tech Policy Press)

2. În cel mult cinci ani, simțul artificial al mirosului dezvoltat pentru roboți, ar putea fi implementat pe smartphone-uri. Cercetătorii speră ca, așa cum câinii pot mirosi cancerul, malaria, Parkinsonul sau alte afecțiuni, telefoanele să poată fi folosite pentru a salva vieți. Există, însă, deja îngrijorări cu privire la intimitatea utilizatorilor și securitatea informațiilor colectate de viitorul nas artificial al smartphone-urilor. (Vox)

3. Telegram a fost blocat în Brazilia vreme de două zile, pentru că nu a pus în practică ordinele de eliminare a unor postări considerate dezinformatoare. Șeful Telegram a spus că, din cauza unor probleme cu serverele de e-mail, compania pur și simplu nu a văzut mesajele. (NYTimes)

4. Traducerile eronate făcute de Google Translate generează grave erori medicale în cazurile comunicărilor dintre medicii și pacienții care nu vorbesc aceeași limbă. Cercetătorii care trag acest semnal de alarmă spun că este necesară dezvoltarea unor instrumente specializate în termeni medicali. (Stat)

5. Dezvoltatorul instrumentului open source node-ipc și-a sabotat propriul cod pentru a provoca ștergerea datelor de pe calculatoarele din Rusia și Belarus. Decizia acestuia a fost întâmpinată cu proteste de mulți dintre membrii comunității open source. (Vice)

6.Google lansează pe Android opțiunea prin care utilizatorii pot elimina ultimele 15 minute din istoricul căutărilor. Aceasta ajunge cu o mare întârziere pe propriul sistem de operare al companiei, după ce a fost lansată pentru iOS în iulie 2021. (The Verge)

7. Ucraina este foarte mulțumită de conexiunile Starlink, despre care spune că oferă o calitate excelentă. În regiunile în care conexiunile convenționale au fost distruse, Starlink a rămas singura opțiune pentru conectarea la internet. Se estimează că au fost trimise peste 5.000 de stații terestre Starlink în Ucraina. (Washington Post)

8. Vimeo a stabilit limita de trafic lunar la 2TB, asta după ce și-a pus utilizatorii în cap. Anterior, serviciul impusese suprataxarea celor care fac cel mai mult trafic lunar, existând cazuri în care utilizatorilor li s-a dat termen de 9 zile pentru a plăti 3.000 de dolari. (The Verge)

9. Locuitorii din Limestone, Tennessee, regretă că au acceptat construirea unei operațiuni pentru minarea de bitcoin, ademeniți cu extinderea bazei de taxare și noi job-uri în regiune. Aceștia se plâng acum de poluarea sonoră constantă, zgomotul fiind foarte puternic, în special noaptea și în week-end, când prețurile la energie sunt mai mici. (Washington Post)

10. Australia dă în judecată Meta, pentru reclame mincinoase pe Facebook. În discuție sunt reclame la criptomonede sau diverse scheme financiare frauduloase, care folosesc imagini ale unor celebrități australiene (fără vreo legătură cu produsele respective) și pe care Facebook le-a lăsat să ruleze. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Google: Israel este, de departe, țara cea mai frecvent vizată de atacurile cu ransomware – Cronica de Tehnologie
WhatsApp lansează un serviciu de shopping în India – Cronica de Tehnologie