NASA a publicat versiunea finală a primei imagini realizate de telescopul James Webb – Cronica Spațială

1. NASA a anunțat că a finalizat cu succes alinierea celor 18 oglinzi ale telescopului spațial James Webb, astfel că acesta este acum pregătit să respecte sau chiar să depășească așteptările. Cu această ocazie, agenția spațială a publicat și versiunea finală a primei imagini realizate de James Webb, cu steaua 2MASS J17554042+6551277. În fundal se observă numeroase alte stele. În plus, NASA a publicat și un selfie realizat de telescop. (NASA)

2. Telescopul spațial Hubble a realizat o imagine spectaculoasă cu două galaxii care par să “danseze” ca urmare a legăturii gravitaționale din ele. Imaginea surprinde galaxia mică IC 1559 și o galaxie mai mare spiralată NGC 169, care împreună sunt cunoscute cu numele Arp 282. Cele două galaxii fac parte din constelația Andromeda și se află la circa 320 de milioane de ani lumină de Pământ. (Space)

3. O echipă internațională de cercetători din Macao, Statele Unite, Germania, Canada și Taiwan a descoperit informații suplimentare despre cometa 323P/SOHO, aflată în proximitatea Soarelui. Noile observații realizate de telescoape terestre și spațiale indică faptul că Soarele “dezintegrează” cometa încet, dar sigur. (Universe Today)

4. Un pulsar de mici dimensiuni situat la 1600 de ani lumină de Pământ este capabil să genereze un fascil de raxe X cu materie și antimaterie cu o lungime impresionantă de 40 de trilioane de kilometri, potrivit datelor obținute de cercetători cu ajutorul observatorului Chandra X-Ray deținut de NASA. Pulsarul se rotește de trei ori pe secundă și călătorește prin spațiu cu o viteză de 1.6 milioane de kilometri pe oră. (NASA)

5. Un cercetător de la Universitatea Yeshiva din New York susține că, după ce va fi pe deplin înțeleasă, materia neagră ar putea fi folosită inclusiv ca sursa de energie pentru călătorii în spațiu. Pentru moment, materia neagră rămâne în mare parte un mister pentru oamenii de știință. (Futurism)

6. Un studiu publicat în jurnalul Annals of Physics a lansat o nouă teorie potrivit căreia Universul are și un așa-numit “anti-Univers” în care timpul merge în sens invers până la fenomenul Big Bang. Cercetătorii care semnează studiul susțin că această teorie poate explica concepte încă necunoscute precum materia neagră. (Live Science)

7. 60 de experți colaborează din 2019 la un amplu proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru dezvoltarea unei misiuni pe Lună care să includă explorarea unei “peșteri”. Recent au fost selectate două proiecte câștigătoare pentru o misiune care prevede utilizarea unei “macarale” care să trimită un vehicul de explorare într-o astfel de “peșteră”. Misiunea include explorarea și documentarea intrării în “peșteră”, dar și a fundului acesteia. (Phys)

8. Astronautul american Mark Vande Hei a stabilit un nou record pentru cel mai mult timp petrecut în spațiul cosmic. Astronautul NASA a ajuns la 341 de zile petrecute pe Stația Spațială Internațională și a depășit astfel vechiul record de 340 de zile deținut de conaționalul său Scott Kelly. Mark Vande Hei va ajunge la un total de 355 de zile petrecute pe ISS înainte de revenirea pe Pământ programată pentru 30 martie la bordul unei navete spațiale Soyuz. Roscosmos a anunțat oficial că astronautul american va ajunge acasă, în ciuda unor zvonuri că va fi abandonat pe ISS. (ZME Science)

9. În aceeași zi în care Soyuz va aduce pe Pământ un astronaut american și doi cosmonauți ruși va avea loc și lansarea misiunii comerciale Axiom-1 cu o capsulă Crew Dragon Endeavour operată de SpaceX care va avea 4 persoane la bord. Acesta va fi primul zbor contractat de compania privată Axiom Space și primul zbor 100% privat către Stația Spațială, fără nicio implicare din partea NASA. Misiunea va avea o durată de 10 zile. (Axiom Space)

10. The Planetary Society a publicat un articol detaliat despre testele uzuale care au loc înainte de lansarea unor misiuni spațiale. Pe lângă testarea propriu-zisă a tuturor componentelor, cercetătorii trebuie să simuleze și modul în care se va comporta o sondă în spațiul cosmic. (Planetary Society)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit prima dovadă a existenței unor ingrediente de gaură neagră în prima parte a Universului – Cronica Spațială
Cercetătorii au descoperit o nouă dovadă că pe Marte au existat oceane – Cronica Spațială