Guvernul vinde titlurile de stat în lei cu dobânzi anuale de 4,75% şi respectiv 5,50% – Cronica de Business
1. Rezerva Federală a aprobat miercuri prima sa majorare a dobânzii de politică monetară din mai bine de trei ani, o măsură care are rolul să combată inflaţia fără a afecta creşterea economică. Măsura, care aduce acum dobânda într-un interval de 0,25%-0,5%, va mări costurile de finanţare pentru multe forme de împrumut şi credit de consum. (News.ro)
2. Indicii bursieri americani au închis sesiunea în urcare puternică, pe a doua ședință consecutiv, în pofida faptului că Rezerva Federală (Fed) a majorat dobânda cheie, a crescut prognoza de inflație și a tăiat estimarea de creștere economică. Indicele S&P 500 a crescut cu 2, 24%, iar Dow Jones Industrial Averages a urcat cu 1,55%. Nasdaq Composite a făcut un salt de 3,77%. (WSJ)
3. Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, în perioada 17 martie – 1 aprilie 2022, în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti. Titlurile de stat în lei au scadenţe de 1 an şi 3 ani cu dobânzi anuale de 4,75% şi respectiv 5,50%, iar cele în euro au scadenţe de 1 an şi 2 ani şi dobândă anuală de 1,20%, respectiv 1,60%. (News.ro)
4. Ieri, acțiunile companiilor chineze listate în SUA au înregistrat cea mai mare creștere din 2001 până în prezent, după ce Beijingul a promis că își va menține piața de valori stabilă, stopând vânzările din care au dus la scăderea pieței în ultimele zile. Alibaba Group a crescut cu 37%. Este cea mai mare creștere înregistrată de grupul fondat de Jack Ma de la debutul său la tranzacționare în septembrie 2014, adăugând $76,5 miliarde la valoare de piață. JD.com și Didi au crescut fiecare cel puțin 39%. (Bloomberg)
5. România s-a situat, în februarie, pe locul 10 în Uniunea Europeană în funcție de creșterea anuală a prețurilor de consum, arată datele Eurostat. Rata inflației din România a fost, potrivit metodologiei Eurostat, de 7,9%, în urcare de la 7,2% în ianuarie. (Profit.ro)
Promo: Cum arată Costumul care nu se șifonează și nu se pătează? Realizarea lui este posibilă datorită fibrelor inovative, tehnologiei de ultimă generație și aptitudinilor unor croitori cu peste 30 de ani de experiență în domeniu. Link
6. România a început să exporte fizic energie electrică în Republica Moldova, după ce sistemul energetic al Ucrainei și cel al Chișinăului, care depinde în măsură covârșitoare de primul, au fost sincronizate miercuri cu cele din Europa de Vest. (Profit.ro)
7. Criza din Ucraina ar putea reduce cu mai mult de un 1% creșterea globală în acest an și ar putea adăuga 2,5% la inflație, a estimat joi OCDE, solicitând ca răspuns o creștere a cheltuielilor guvernamentale. (Reuters)
8. Rusia a stabilit reguli stricte pentru străinii care caută aprobări pentru a putea cumpăra și vinde valori mobiliare și proprietăți imobiliare rusești, conform unei note transmisă de Citigroup clienților. (Reuters)
9. Vânzările de mașini din Uniunea Europeană au scăzut, în februarie, producătorii pregătindu-se pentru perturbări ale producției din cauza problemelor lanțului de aprovizionare cauzate de războiul din Ucraina. Înmatriculările de vehicule noi în UE au scăzut cu 6,7%, la mai puțin de 720.000 în această lună, a anunțat joi Asociația Producătorilor de Automobile Europeni. Scăderea este mai mare decât cea înregistrată în ianuarie și crește la 8 luni perioada de scăderi. (Bloomberg)
10. Grupul francez Societe Generale intenționează să-și păstreze filiala din Rusia, a anunțat directorul general Frédéric Oudéa, într-o conferință organizată la Londra de banca americană Morgan Stanley. (Profit.ro)