Sondaj: 63% dintre români nu sunt de acord cu trimiterea de ajutoare militare Ucrainei – Cronica dimineții

1. Românii sunt mai degrabă îngrijoraţi de creşterea preţurilor la energie şi la alimente decât de războiul din Ucraina, indică datele unui sondaj CURS, în care repondenţii au fost chestionaţi şi în legătură cu oportunitatea ajutorului militar pentru Ucraina. Aproape toţi cei chestionaţi, 99%, s-au declarat foarte îngrijoraţi de creşterea preţurilor la electricitate, iar 98% de creşterea preţurilor la alimente, în timp ce 96% sunt îngrijoraţi de creşterea preţului gazelor. Procentul celor îngrijoraţi de războiul din Ucraina este 93%, iar al celor care se tem de o extindere a conflictului în România este 89%. Pe următoarele locuri în topul îngrijorărilor românilor se află: situaţia politică (83%), posibilitatea apariţiei unor noi tulpini de coronavirus (58%) şi venirea refugiaţilor din Ucraina (53%). Aproape o treime dintre subiecţi se declară în favoarea trimiterii de ajutor militar Ucrainei, în timp ce 63% nu sunt de acord cu o astfel de iniţiativă. Procentul celor care cred că România ar trebui să trimită trupe în sprijinul Ucrainei este şi mai mic, respectiv 19%, cei care se opun unei astfel de idei reprezentând 76%. (News.ro)

2. Guvernul va prelungi măsura plafonării prețurilor la energie până anul viitor, la 31 martie, o ordonanță de urgență în acest sens urmând să fie aprobată săptămâna viitoare, potrivit ministrului Virgil Popescu. Potrivit unui draft al proiectului de ordonanță, prețul plafonat la energie electrică depinde de consum în cazul consumatorilor casnici. Nu se mai vorbește însă de compensare. (Profit.ro)

3. Negociatorul și consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat duminică că, în opinia sa, ar putea fi înregistrate progrese în discuțiile cu Rusia în următoarele zile, deoarece partea rusă a devenit mai constructivă. De cealaltă parte, un delegat rus la discuțiile cu Ucraina a spus că au fost făcute progrese semnificative și că este posibil ca delegațiile să ajungă în curând la o „poziție comună”. (Hotnews)

Din Cronica de Carte: „Porțile Europei. O istorie a Ucrainei”, de Serhii Plokhy, „Drumul spre nelibertate”, de Timothy Snyder (la noi, ambele la Editura Trei) și „Famine rouge”, de Anne Applebaum, sunt printre cele mai bune 20 de cărți pentru a înțelege mai bine criza din Ucraina. (Le Grand Continent)

4. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou o zonă de excludere aeriană, afirmând că este doar o chestiune de timp până când „rachetele ruseşti vor cădea pe teritoriul NATO. Apelul a fost făcut după atacurile aeriene ruse asupra unei baze de antrenament ucrainene situată la aproximativ douăzeci de kilometri de Polonia, membră a NATO şi UE, în apropiere de oraşul ucrainean Liov. Potrivit ucrainenilor, aceste atacuri au provocat 35 de morţi şi 134 de răniţi. (News.ro)

5. Utilizarea armelor chimice de către Rusia în Ucraina ar putea determina NATO să-și reconsidere decizia de a nu interveni militar în conflict, a spus președintele Poloniei, duminică, într-un interviu pentru BBC. (G4Media)

6. Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Washington, întrebat despre informaţiile din presă conform cărora Rusia cere Chinei ajutor militar, a spus că Beijingul este concentrat să evite ca războiul din Ucraina „să scape de sub control”. Duminică, Financial Times şi alte instituţii de presă au anunţat că oficialii americani cred că Rusia a cerut ajutor militar Chinei, precum şi sprijin economic, însă oficialul chinez a spus că „nu a auzit niciodată de așa ceva”. Oficialii americani au avertizat că China s-ar confrunta cu consecinţe dacă va lua măsuri pentru a ajuta Rusia să evite sancţiunile. Până acum, China a rămas public neutră în conflict şi nu a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia. (News.ro)

7. NATO va începe azi exerciții militare în Norvegia. Vor participa 30.000 de soldați, 200 de avioane și 50 de nave de război din 27 de țări. Norvegia a informat Rusia despre exerciții, numite Cold Response, care au scop “pur defensiv”. (France24)

8. Drona militară care a zburat peste România, Ungaria și căzut în capitala Croației, Zagreb, purta o bombă, a anunțat ministrul croat al Apărării. Explozia dronei a avariat 40 de mașini parcate însă nu a făcut victime. (AbcNews)

Din Cronica Sportivă: Întâlnire românească în optimile de finală ale turneului de categorie WTA 1.000 de la Indian Wells. Simona Halep, locul 26 WTA şi cap de serie numărul 24, s-a calificat după ce a învins-o, cu scorul de 6-3, 6-4, pe jucătoarea americană Cori Gauff, locul 17 WTA şi cap de serie numărul 16. News.ro Adversara Simonei în faza următoare va fi Sorana Cîrstea, locul 27 WTA şi cap de serie numărul 26, care a întrecut-o, cu scorul de 5-7, 6-1, 6-0, pe rusoaica Anna Kalinskaia, locul 90 WTA, prezentă pe tablul principal ca lucky loser.News.ro

9. Filmul „The Power of the Dog”, în regia lui Jane Campion, a obţinut premiile pentru regie şi pentru cel mai bun film, duminică seară, la Londra, în cadrul celei de-a 75-a ediţii a galei premiilor Academiei Britanice de Arte ale Filmului şi Televiziunii (BAFTA). Pelicula „Dune”, recompensată cu cinci trofee la categoriile tehnice, este însă marea câştigătoare a ediției din 2022 a premiilor BAFTA, considerate un preambul la gala Oscar ce va avea loc peste două săptămâni. (Digi24)

10. O familie din Ucraina a încercat să intre în România cu $1,6 milioane, a anunţat duminică, printr-un comunicat de presă, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Iaşi. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Actorul american William Hurt, câştigător al premiului Oscar pentru rolul din filmul Sărutul femeii păianjen, a murit, duminică, la vârsta de 71 de ani. Getty Images:

 

Ți-ar mai putea plăcea
960 de cadre medicale au fost vaccinate în prima zi a campaniei de vaccinare anti Covid-19 – Cronica dimineții
Zelenski îi cere lui Biden să invite Ucraina în NATO acum – Cronica dimineții