Apple a prezentat un nou iPhone SE – Cronica de Tehnologie

1. Apple a prezentat un nou iPhone SE, care vine cu chipset A15 Bionic și suport 5G. Se mai remarcă rezistența la apă și praf conform IP67 și îmbunătățirile software aduse pe partea foto. Noul iPhone SE costă de la $429, cu $30 de dolari mai mult decât modelul anterior. (Profit.ro)

2. Surpriza evenimentului Apple de miercuri a fost Mac Studio, un nou sistem desktop care arată la fel ca Mac Mini, însă este foarte puternic. Folosind un nou chipset dezvoltat intern de Apple, Studio are un procesor cu 50% mai rapid decât cel mai performant sistem Apple de până acum, Mac Pro. Versiunea cu noul chipset costă de la $3,999, însă, există și o variantă cu M1 Max, care începe de la $1,999. (News.ro)

3. Un nou monitor Studio Display a fost prezentat miercuri seara de Apple. Pentru $1599, acesta oferă un ecran 5K de 27 de inch, bazându-se pe un chipset A13 Bionic. Există și o cameră ultra-wide de 12MP pentru apeluri video, alături de trei microfoane și șase difuzoare. (9to5mac)

4. iOS 15.4 (împreună cu update-uri pentru alte sisteme de operare Apple) va fi lansat săptămâna viitoare. Compania americană nu a oferit o dată concretă, însă, se poate presupune că acesta va fi disponibil din aceeași zi în care se lansează noul iPhone SE, adică 18 martie. (Profit.ro)

5. Un nou iPad Air va intra pe piață pe 18 martie. Este prima tabletă din această gamă dotată cu chipset M1 și 5G. Altfel, designul și majoritatea facilităților au rămas aceleași. Prețurile pentru varianta cu WiFi încep de la $599, în vreme ce versiunea cu conexiune de date începe de la $749. (News.ro)

6. Chipset-ul folosit de Mac Studio, M1 Ultra, este extrem de puternic. Practic, Apple a pus la un loc două cipuri M1 Max obținând un procesor cu 20 de nuclee, o componentă grafică cu 64 de nuclee, până la 128GB RAM cu o lățime de bandă a memoriei de 800GB/s și 2,5TB/s lățime de bandă interprocesor. Apple pretinde că M1 Ultra este de opt ori mai puternic decât un M1 obișnuit. (Engadget)

7. Google cumpără compania de securitate Mandiant, a cărei tehnologie va fi integrată în Google Cloud. Valoarea tranzacției este de aproximativ $5.4 miliarde cash, la $23 pe acțiune. (News.ro)

8. Linux a reparat una dintre cele mai grave probleme de securitate din ultimii ani, numită Dirty Pipe. Rezidentă în kernel, vulnerabilitatea permitea atacatorilor să realizeze diverse acțiuni, precum instalarea backdoor-urilor sau crearea unor conturi neautorizate de utilizatori. (ArsTechnica)

9. Amazon a lansat un concurent pentru Clubhouse, care facilitează difuzarea emisiunilor radio. Amp oferă opțiuni precum redarea melodiilor din Amazon Music și preluarea apelurilor telefonice. Disponibilitatea este deocamdată limitată la SUA, aplicația fiind în stadiu beta. (TechCrunch)

10. APT41, grup de hackeri susținut de China, a spart cel puțin șase rețele guvernamentale ale SUA în perioada mai 2021 – februarie 2022. Hackerii au profitat de vulnerabilități 0-day din aplicațiile folosite de instituțiile americane, inclusiv de cunoscuta problemă a serverelor Apache, Log4Shell, pe care au început să o exploateze la câteva ore după ce s-a aflat public de existența acesteia. (TechCrunch)

Ți-ar mai putea plăcea
YouTube lansează un nou design pentru homepage – Cronica de Tehnologie
Boston Dynamics și Toyota Research vor colabora în vederea accelerării dezvoltării roboților umanoizi bazați pe inteligența artificială – Cronica de Tehnologie