Rusia are încă aproximativ $300 de miliarde în valută care se află în străinătate – Cronica de Business

1. Rusia are încă aproximativ $300 de miliarde în valută care se află în străinătate, suficient pentru a perturba piețele monetare dacă suma este blocată de sancțiuni sau este mutată brusc pentru a evita sancțiunile. Aceasta este concluzia strategului Credit Suisse, Zoltan Pozsar, după analiza datelor de la Banca Rusiei și de la piețele financiare. (Bloomberg)

2. O licitație a Ministerului de Finanțe a eșuat după ce ofertele au fost respinse ca urmare a dobânzilor prea ridicate. Randamentul mediu la titlurile pe 10 ani a ajuns la 5,89% în piața secundară, cu 25 de puncte de bază peste nivelul de la finele zilei trecute. Este cel mai ridicat nivel de după martie 2020. (Profit.ro)

3. Activele Grupului Financiar BT au ajuns la finalul anului trecut la 132,5 miliarde lei. Creditele au crescut până la 50,2 miliarde lei, iar depozitele au ajuns la 108 miliarde lei, din care 71,89 miliarde lei sunt ale clienţilor persoane fizice, iar 36,13 miliarde lei, ale persoanelor juridice. Profitul net consolidat al Grupului Financiar BT este de 2.045,77 milioane lei, din care cel al băncii, de 1.782,70 milioane lei. Profitul operațional al băncii a crescut la 2.257,20 milioane lei.

4. Oficialii Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite au început joi să analizeze modul în care conflictul care se desfăşoară în Ucraina ar putea influenţa economia şi trecerea lor planificată către o politică monetară mai strictă. Investitorii şi unii oficiali au sugerat că războiul declanşat de Rusia ar putea încetini, dar nu şi opri o rundă planificată de creşteri ale dobânzii de referinţă. (News.ro)

Bonus: Invazia Ucrainei de către Rusia a intensificat presiunea pentru sancţiuni economice mai dure asupra Moscovei, inclusiv posibila excludere a ţării din sistemul SWIFT, principala reţea internaţională de plăţi din lume, măsură care ar lovi comerţul rusesc şi ar face mai dificile afacerile companiilor ruseşti. (Hotnews)

5. Banca Populară Chineză a injectat vineri 290 de miliarde de yuani ($45,8 miliarde) în sistemul financiar chinez prin acorduri de răscumpărare inversă pe șapte zile. Este cea mai mare sumă pompată de banca centrală a Chinei, în sistem, din septembrie 2020. Operațiunea are ca scop menținerea lichidității stabile la sfârșitul lunii. (Bloomberg)

6. Bursa americană a încheiat sesiunea în creștere, toți cei trei indici înregistrând plusuri. S&P 500 a crescut cu 1,5%, Nasdaq cu 3,3%, iar Dow Jones Industrial cu 0,3%. (WSJ)

7. Bursele din Asia-Pacific au deschis sesiunea din această dimineață pe creștere, după scăderile de ieri. Cotațiile petrolului în Asia au crescut cu 2%, în medie, după ce ieri au înregistrat o creștere de 8%, după declanșarea invaziei ruse din Ucraina. (CNBC)

8. Coinbase, platforma de tranzactionare crypotomonede, a anunțat rezultate financiare peste așteptări pe ultimul trimestru. Veniturile au crescut la $2,5 miliarde, profitul la $840 milioane. Pe tot anul trecut, veniturile au fost de $7,4 miliarde, în creștere de la $1,1 miliarde, cât au fost în 2020. (CNBC)

9. MedLife devine prima companie românească de servicii medicale care atinge pragul de o treime de miliard de euro. Grupul a încheiat 2021 cu o cifră de afaceri pro-forma consolidată de 332 milioane de euro, respectiv o creștere de 51.6% față de 2020. Profitul net este aproape dublu, în valoare de 123 milioane RON, în creștere cu 93%.

10. Acţiunile gigantului chinez de comerţ online Alibaba au scăzut cu peste 8%, după anunțarea rezultatelor pe ultimul trimestru. Creşterea cu 10% a veniturilor, la $38,06 miliarde, este cea mai lentă rată de creştere trimestrială anuală de la listarea la bursa din SUA, în 2014. (CNBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Virgin Atlantic a renunțat la jumătate din forța de muncă – Cronica de Business
Cronica de business: BMW a intrat pe pierdere, valoarea pieței de consultanță imobiliară și cât are de plată ING în România