Cronica serii – Băncile cer Parlamentului să respingă ordonanță care stabilește „taxa pe lăcomie”

1. Comunitatea bancară a transmis Senatului, prima Cameră a Parlamentului care va dezbate OUG 114, prin care Guvernul a decis, printre altele, impozitarea activelor financiare ale băncilor, că, deși impactul introducerii taxei pare a fi doar asupra instituțiilor bancare, costul final va fi plătit de societate în general, prin restrângerea creditării. Băncile avertizează totodată că noua taxă va conduce la situația în care unele bănci nu vor deține fonduri proprii pentru acoperirea integrală a cerințelor de capital, în condițiile în care nivelul de taxare este triplu față de rentabilitatea activelor înregistrată de bănci în ultimii 10 ani. Prin urmare, băncile solicită respingerea dispozițiilor din OUG 114 privind taxarea activelor financiare. (Profit.ro)

2. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, care a descoperit până acum osemintele a 53 de deţinuţi politici decedaţi la Târgu Ocna şi Periprava, face un apel către posibilele rude ale acestora să contacteze instituţia. Sunt necesare teste ADN pentru a identifica persoanele decedate, iar analizele vor fi achitate de către stat. (News.ro)

3. Câștigul indicelui S&P 500 al bursei americane, pentru acest început de an, este cel mai mare din ultimii 28 de ani. (Link)

4. Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, a trimis, alături de europarlamentarul Sophie in’t Veld, o scrisoare către Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, în care îi cer să apere procesul de selecţie a procurorului-şef european şi să garanteze participarea Laurei Codruţa Kovesi la susţinerea candidaturii sale. (News.ro)

5. Afacerile din sectorul de poștă și curierat au depășit pragul de 4 miliarde de lei în 2018, urmare a creșterii spectaculoase a vânzărilor de produse pe internet. Pe fondul dezvoltării serviciilor logistice și al cererii în creștere pentru transportul de mărfuri, afacerile din această industrie au crescut în 2017 cu 8% față de anul precedent și cu 130% față de 2007, la 3,8 miliarde de lei. (Profit.ro)

6. Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a anunțat investiții de $20 miliarde economia din Pakistan, în timpul vizitei pe care a efectuat-o zilele trecute in aceasta tara. Mohammed bin Salman a declarat că această investiție este doar prima fază dintr-un plan mai amplu care va urma. Statele Unite încearcă să scoată Pakistanul din sfera de influență a Chinei și nu este exclus că investițiile Arabiei Saudite să aibă loc pentru ca prințul să-și refacă imaginea după scandalul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi. (Reuters)

7. Întârzierile americanilor la plata creditelor luate pentru plata studiilor a ajuns la un nivel record, $166,4 miliarde, in trimestrul patru al anului trecut. În această sumă intră ratele neplătite și ratele care au întârziere mai mare de 90 de zile. (Bloomberg)

8. Compania germană Scout24, operatorul platformelor de anunțuri ImmobilienScout24 și AutoScout24, unul dintre cele mai mari site-uri de anunțuri auto din Europa, a primit o ofertă de preluare din partea fondurilor americane de private equity Hellman & Friedman și Blackstone, care evaluează compania la aproape 5 miliarde de euro. (Profit.ro)

9. China lucrează la o stație solară experimentală pe care să o amplaseze în spațiu, la 36.000 km deasupra Pământului, pentru a capta energia solară. Energia captată va fi transportată pe Pământ prin intermediul laserului sau a microundelor. (Link)

10. Un penis de balenă, datând de la sfârșitul secolului 19, folosit de marinari pentru a depozita tutunul pe călătoriile de lungă durată, a fost vândut cu aproape $6,000 la o licitație, în Marea Britanie. (Link)

Fotografia serii – Paznicii de la National Gallery of Art o acoperă pe Laura Newman cu o pătură după ce aceasta s-a dezbrăcat pentru a protesta ca 90% din lucrările de artă au ca autori bărbați albi, Kevin Wolf/AP:

Dacă sunteți interesati să sponsorizati Cronica o puteți face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Salariile „la stat” sunt la același nivel cu cele din Polonia și peste cele din Ungaria
Preşedinţia ungară a Consiliului UE cere ca până la sfârşitul anului Bulgaria şi România să fie membre depline ale zonei Schengen – Cronica serii