Cercetătorii au realizat cele mai detaliate fotografii cu suprafața planetei Venus – Cronica Spațială

1. Cercetătorii au descoperit prima gaură neagră izolată cu masa apropiată de cea a unei stele, la circa 5.150 de ani lumină de Pământ, cu ajutorul datelor prelucrate de la telescopul spațial Hubble. Până acum toate găurile negre cu mase apropiate de cele ale stelelor au fost detectate în sisteme binare, cu “parteneri” precum stele neutronice. (New Scientist)

2. Inginerii NASA care gestionează proba solară Parker Solar Probe au reușit să realizeze cele mai detaliate fotografii ale suprafeței planetei Venus de până acum. Fotografiile realizate de sonda spațială arată că suprafața lui Venus are o topografie variată: continente, zone plate, dar și zone cu înălțimi variabile. De asemenea, datele confirmă că la nivelul suprafeței planetei se înregistrează o temperatură de circa 460 de grade Celsius. Până acum, astfel de imagini detaliate nu au putut fi obținute din cauza densității atmosferei. (Inverse)

3. Cercetătorii de la Universitatea din Leicester au descoperit că aurorele de pe Jupiter sunt produse atât de viteza de rotație foarte mare a planetei, cât și de eliberarea de sulf și oxigen de la vulcanii de pe Io, cea mai apropiată lună de Jupiter. Aceasta combinație de factori determină apariția unui sistem de curenți electrici care generează aurore la polii lui Jupiter. Datele au fost obținute de la sonda spațială Juno și telescopul spațial Hubble. (Inverse)

4. O companie americană privată a observat recent un satelit chinez care și-a schimbat poziția în spațiu și, câteva zile mai târziu, s-a atașat la un satelit nefuncțional și i-a alterat orbita cu circa 300 de kilometri, pentru ca acesta să nu mai reprezinte un pericol pentru sondele sau navetele spațiale. Evenimentul demonstrează intenția Chinei de a dezvolta un sistem de îndepărtare a deșeurilor spațiale, care sunt de altfel testate și de Japonia sau Statele Unite. Până în prezent, China nu a făcut niciun fel de comentariu despre acest eveniment. (DW)

5. După o amânare de peste o lună din cauza unei furtuni de nisip, elicopterul Ingenuity a efectuat în 8 februarie al 19-lea zbor pe planeta Marte. De data aceasta, elicopterul a zburat 62 de metri într-un interval de 99.98 secunde și a ajuns într-o zonă a craterului Jezero cunoscută sub numele de South Seitah. (NASA)

Bonus: NASA a publicat primele imagini realizate de telescopul spațial James Webb. Prima imagine a fost realizată cu scopul de a calibra telescopul: fiecare dintre cele 18 oglinzi ale telescopului a realizat o imagine separată cu steaua HD 84406 din Carul Mare. După finalizarea etapei de calibrare, cele 18 reprezentări diferite ale stelei vor deveni un singur punct. În plus, NASA a publicat și un „selfie” realizat prin intermediul unor lentile speciale care vor fi folosite strict pentru alinierea corespunzătoare a instrumentelor și pentru ingineri. (NASA)

6. NASA a publicat o imagine de la antrenamentele efectuate de astronauți pentru pregătirea unei misiuni Artemis cu echipaj uman spre Lună. Fotografia arată o simulare a suprafeței Lunii cu siluetele a doi astronauți care încearcă să înțeleagă condițiile cu care se vor confrunta la polul sud al satelitului. (Digital Trends)

7. SpaceX a lansat 49 de sateliți Starlink în 3 februarie, însă 40 dintre ei au fost distruși din cauza unei furtuni geomagnetice. Furtuna avusese loc cu câteva zile în urma și a mărit densitatea atmosferei la altitudinea la care au fost plasați sateliții, iar aceștia nu au putut fi plasați la o altitudine superioară în timp util. (Space)

8. Agenția Spațială Europeană a anunțat primele rezultatele ale campaniei prin care recrutează astronauți. În total au fost primite 22.523 de cereri, iar 1.361 de persoane au fost invitate în a doua fază a procesului, care presupune o zi întreagă de testare psihologică la o facilitate din Europa. 254 de români s-au numărat printre candidați (199 de bărbați și 55 de femei), iar 16 au fost acceptați în a doua fază de recrutare, dintre care 7 bărbați și 9 femei. De asemenea, în această fază au mers mai departe și 27 dintre cele 257 de persoane cu dizabilități care au aplicat. (ESA)

9. NASA a selectat Lockheed Martin ca producător al rachetei care va avea drept scop să colecteze mostrele de rocă prelevate pe Marte de rover-ul Perseverance și să le aducă în siguranță pe Pământ. Misiunea face parte din programul Mars Sample Return. (NASA)

10. Elon Musk a anunțat o serie de noutăți cu privire la programul Starship, care are ca obiectiv principal misiuni cu echipaj uman pe Lună și Marte pe baza unui sistem cu o înălțime totală de 120 de metri, mai mare decât orice alt sistem de lansare utilizat până în prezent. Musk speră ca prima lansare orbitală a rachetei Starship să aibă loc în “câteva luni”, iar până la sfârșitul anului SpaceX va construit câte un Starship în fiecare lună. Starship va putea transporta echipamente de până la 150 de tone, iar costurile ar putea scădea la numai 10 milioane de dolari în următorii 3 ani. Spre comparație, racheta Falcon 9 folosită în prezent de SpaceX transportă până la 23 de tone, iar costurile depășesc 50 de milioane de dolari pe lansare. (BBC)

Ți-ar mai putea plăcea
O nouă ipoteză despre originea apei pe Pământ – Cronica Spațială
Cercetătorii cred că unii asteroizi au elemente care nu există în tabelul periodic al elementelor – Cronica Spațială