BNR: Rata inflației va crește și mai mult din aprilie și riscă să ajungă la 2 cifre – Cronica serii

1. Oamenii de știință europeni anunță o descoperire majoră în încercarea de a dezvolta fuziunea nucleară practică – procesul energetic care alimentează stelele. Laboratorul JET din Marea Britanie a reușit să extragă 59 de megajouli de energie în cinci secunde (11 megawați de putere) din două particule de hidrogen. Cantitatea este mai mult decât dublă față de ceea ce s-a obținut, în teste similare, în 1997. Dacă fuziunea nucleară poate fi recreată cu succes pe Pământ, aceasta oferă potențialul unor surse practic nelimitate de energie cu emisii scăzute de carbon și radiații scăzute. (BBC)

2. Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze semnificativ creşterea în trimestrul II 2022 şi să urce la un nivel de două cifre, arată prognozele BNR. România nu a mai avut de 18 ani o inflație de peste 10%. (News.ro)

3. Codul fiscal va fi modificat de la jumătatea anului, în ideea de a intra în vigoare din 2023, după ce va exista o dezbatere cu toți actorii implicați, respectiv mediul de afaceri, sindicate, mediul academic și în urma asistenței FMI și Băncii Mondiale, a anunțat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor. Pe zona de taxare a proprietăților ministrul a anunțat că este posibil ca persoanele fizice care au mai multe apartamente, de exemplu, să plătească mai mulți bani. De asemenea, și cei care au mai mult de două mașini vor plăti impozite mai mari. (Hotnews)

Din Cronica de Business: Datoriile gospodăriilor americane au crescut cu $1000 de miliarde anul trecut. Este cea mai mare sumă înregistrată, la nivelul unui an, din 2007 până în prezent. (Reuters)

4. Exporturile României au crescut, în 2021, cu 20,1% față de 2020, la 74,7 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 22,1%, la 98,398 miliarde euro. Deficitul balanței comerciale s-a ridicat la 23,698 miliarde euro, a anunțat Institutul Național de Statistică (INS). (Profit.ro)

5. Primele elemente de tehnică militară ale detașamentului SUA care va purta denumirea Task Force (TF) Cougar vor intra în seara zilei de miercuri, 9 februarie, în România pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac, judeţul Arad, a anunțat Ministerul Apărării Naționale. Restul tehnicii de luptă, precum și militarii acestui batalion vor sosi în România în perioada imediat următoare. (G4Media)

6. Uniunea Europeană a importat 57,5% din energia pe care a consumat-o în anul 2020, în scădere cu aproape trei puncte procentuale comparativ cu 2019, iar România este una din ţările membre cel mai puţin dependente de importurile de energie, arată datele publicate miercuri de Eurostat. Rata de dependenţă de importurile de energie variază între peste 90% în Malta, Cipru şi Luxemburg şi până la 10,52% în Estonia şi 28,20% în România. Însă, în timp ce în Estonia rata de dependenţă de importurile de energie s-a dublat în decurs de un an, de la 4,83% în 2019, până la 10,52% în 2020, în România a scăzut cu trei puncte procentuale comparativ cu 2019. (Digi24)

7. Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, a afirmat că ”nu există mari beneficii” în vizitarea bazei de la Deveselu, adăugând că Moscova preferă „adoptarea de tratate în scris” care să o asigure de caracterul defensiv al facilităţii militare. (Hotnews)

Din Cronica de Turism: Operatorul low-cost Blue Air a amânat pentru 9 iunie operarea zborurilor de la București spre Timișoara și Suceava. Ruta București – Timișoara urmează să aibă nu mai puțin de 9 zboruri săptămânale, în timp ce alte trei zboruri săptămânale vor avea loc între București și Suceava. De asemenea, Blue Air va relua zborurile pe ruta București – Oradea începând din 1 mai. (Boarding Pass)

8. Premierul britanic Boris Johnson a anunţat miercuri intenţia de a pune capăt, de la finalul lui februarie, obligaţiei de autoizolare a persoanelor infectate cu COVID-19 pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2. (Digi24)

9. Biserica Ortodoxă reacționează după ultimele declarații ale IPS Teodosie referitoare la Vladimir Putin. Potrivit unui comunicat al BOR, declarațiile arhiepiscopului Tomisului nu exprimă punctul de vedere al Bisericii, fiind făcute „în nume strict personal”. (Hotnews)

10. Trei parlamentari social-democraţi au votat, miercuri, în favoarea moţiunii simple îndreptate împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, şi iniţiată de Uniunea Salvaţi România (USR). Cei trei au încălcat decizia grupului PSD, de a vota împotriva moţiunii. În urmă cu câteva zile, liderul PSD Marcel Ciolacu afirma că că social-democraţii îl vor susţine pe ministrul liberal, la votul moţiunii, pentru că sunt într-o coaliţie. Camera Deputaţilor a respins, în plenul de miercuri, moţiunea simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul va impune utilizarea formularului digital de intrare în România pentru absolut toate persoanele – Cronica serii
Cronica serii – Ping pong declarativ între președintele Iohannis și premierul Dăncilă