1000 de militari americani vor ajunge în România “în zilele următoare” – Cronica dimineții

1. Preşedintele american Joe Biden a aprobat în mod oficial o desfăşurare suplimentară de trupe în Europa de Est. Desfășurarea de trupe va avea loc în ”zilele următoare”, inclusiv în România, unde urmează să sosească 1.000 de militari. Secretarul de presă al Pentagonului John F. Kirby a precizat că prezenţa acestor forţe nu va fi permanentă (News.ro). Rusia a calificat drept „nejustificată” și „distructivă” această decizie a administrației americane. (Digi24)

2. Bugetul are „perspectiva unui ușor excedent pe luna ianuarie”, în timp ce plățile pentru rambursările de TVA și facturi sunt la zi, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Potrivit acestuia, veniturile fiscale au fost cu 31%, 7 miliarde de lei, mai mari în ianuarie față de ianuarie anul trecut, iar veniturile bugetului de stat sunt cu circa 45% mai ridicate. (Profit.ro)

3. Investițiile în anumite obiective din domeniul gazelor naturale și energiei nucleare vor putea fi declarate drept „durabile” din punct de vedere climatic, cu unele condiții, a decis Comisia Europeană. Decizia va permite ca astfel de investiții sa fie susținute din fonduri europene. (Profit.ro)

4. Datele furnizate de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) arată că parcul auto național avea la finalul anului trecut 7,6 milioane de autoturisme. Dintre acestea, 2,1 milioane sunt mai vechi de 20 de ani, 2,2 milioane au între 16 și 20 de ani și aproape 1,8 milioane au între 11 și 15 ani. (G4Media)

Din Cronica de Business: Veniturile generate de YouTube, în trimestrul 4 al anului trecut, le-au depășit pe cele ale Netflix, pentru aceeași perioadă. YouTube a avut venituri de $8,63 miliarde, gros-ul venind din publicitate, în timp ce Netflix a înregistrat venituri de 7,71 miliare în ultimul trimestru al anului trecut.

5. Inflaţia din zona euro a surprins miercuri pieţele financiare, atingând un nou record şi amplificând presiunea asupra Băncii Centrale Europene pentru a acţiona prin politica monetară. Prețurile în cele 16 naţiuni care împart moneda euro au crescut la 5,1% în ianuarie, în ciuda aşteptărilor pentru o scădere la 4,4%. Inflaţia din decembrie a fost de 5,0%. (News.ro)

6. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi premierul Nicolae Ciucă sunt politicienii cu cea mai mare cotă de încredere, conform unui sondaj Avangarde, în timp ce Klaus Iohannis şi George Simion se regăsesc la jumătatea topului – care numără 15 nume – şi au aceeaşi cotă de neîncredere, 65%. Dacian Cioloş, Ludovic Orban, Nicuşor Dan şi Florin Cîţu sunt pe ultimele poziţii ale clasamentului. (News.ro)

7. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că nu va mai califica o posibilă invazie a Ucrainei de către Rusia ca „iminentă”, apreciind în acelaşi timp că poate interveni „oricând”. (Hotnews)

8. Directorul executiv și președinte al Consiliului de administrație al companiei energetice germane E.ON, Leonhard Birnbaum, este de părere că Germania trebuie să continue să se bazeze pe gazul natural din Rusia pentru a realiza tranziția de la cărbune și a scădea prețurile la energie. ‘Noi credem că avem nevoie de gaz rusesc. Punct.” (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: NSO a oferit „pungi cu bani” angajaților firmei de securitate Mobileum, pentru a primi acces la rețelele de comunicații (Mobileum lucrează cu operatori de comunicații din întreaga lume). Oferta ar fi fost făcută în august 2017, în cadrul unui apel video între reprezentanții celor două companii. Punctual, NSO vroia acces la protocolul SS7, pentru a obține date de localizare. (Washington Post)

9. La două persoane cu leucemie boala a intrat în remisie la peste un deceniu după ce au primit celule CAR-T, celule imunitare care au fost modificate într-un laborator, potrivit unui nou studiu. Descoperirile sugerează că această abordare ar putea fi o terapie pe termen lung pentru leucemie – iar unii cercetători o descriu ca un posibil remediu. (Hotnews)

10. Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a fost nemulţumit că nu i s-a acordat cuvântul în cadrul şedinţei de plen comun pentru aniversarea a 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Acesta i-a reproşat în termeni duri lui Florin Cîţu, care a condus şedinţa, că, din partea parlamentarilor neafiliaţi, i-a dat cuvântul senatoarei Diana Şoşoacă. ”Cum să-i dai cuvântul lui Şoşoacă în locul meu?”, i-ar fi reproşat Orban lui Cîţu. (News.ro)

Fotografia dimineții – RIP Monica Vitti. AGF/Rex/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Liviu Dragnea vrea ca BNR sa aducă aurul în țară
România și Ungaria au furnizat în luna iunie aproape 60% din importurile de energie electrică ale Ucrainei – Cronica dimineții