Astronomii au detectat semnale radio misterioase la numai 4000 de ani lumină de Pământ – Cronica Spațială
1. Astronomii au detectat unde radio misterioase nemai întâlnite până acum care provin de la numai 4.000 de ani lumină distanță. Undele radio provin de la o sursă de lumină la un interval de exact 18.18 minute și au o durată cuprinsă între 30 și 60 de secunde. Până în prezent, astronomii nu au reușit să înțeleagă sursa de proveniență a semnalului radio, întrucât datele nu corespund niciunui tip de obiect astronomic cunoscut. Sursa de lumină a primit și un nume criptic: GLEAM-X J162759.5-523504.3. (Science Alert)
2. Inginerii au identificat cel mai plauzibil motiv pentru care unul dintre panourile solare ale sondei spațiale Lucy nu s-a poziționat corespunzător după lansarea din luna octombrie. Astfel, în loc să se desfășoare la 360 de grade, la fel ca celelalt panou solar, acesta s-a desfășurat doar 347 de grade. Cu toate acestea, sonda genereza peste 90% din cantitatea de energie necesară pentru misiune, motiv pentru care inginerii nu au decis dacă vor încerca să remedieze problema. Misiunea Lucy va ajunge la Jupiter pentru a studia unii dintre asteroizii care orbitează planetă gazoasă. (Space News)
3. Cercetătorii de la Universitatea din Texas au publicat un studiu potrivit căruia apa în stare lichidă descoperită în 2018 sub calota glaciară a polului sud al planetei Marte este, în realitate, o zonă cu roci vulcanice. Studiul vine practic să confirme ipotezele de lucru ale altor cercetători, care afirmaseră anterior că la polul sud al planetei Marte nu sunt întrunite condițiile pentru că apa să existe în stare lichidă sub calota glaciară. (Phys)
4. Pe de altă parte, cercetătorii NASA care au analizat cele mai recente date transmise de sonda spațială Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) au calculat că apa în stare lichidă curgea pe suprafața planetei Marte cu 2 miliarde de ani în urmă. Până în prezent, se considera că apa în stare lichidă s-a evaporat de pe Marte în urmă cu circa 3 miliarde de ani. Practic, noile analize sugerează că Marte a avut apă în stare lichidă mai mult timp decât se credea inițial. (NASA)
5. Telescopul spațial James Webb a ajuns în 24 ianuarie la destinația sa finală, punctul Lagrange 2, situat la circa 1.5 milioane de kilometri depărtare de Pământ. Pentru plasarea pe orbita finală, telescopul și-a pornit propulsoarele timp de 5 minute. Pasul următor este reprezentat de calibrarea oglinzilor și a instrumentelor științifice, în timp ce primele imagini sunt așteptate într-un interval de aproximativ 5 luni. (New Scientist)
6. Telescopul Virtual Telescope Project de la Roma a realizat o imagine spectaculoasă cu momentul în care telescopul spațial James Webb a ajuns în punctul Lagrange 2. Telescopul robotic a realizat fotografia cu o expunere de peste 5 minute. (Space)
7. O rachetă Falcon 9 lansată de SpaceX în 2015 pentru a expedia în spațiu un satelit de monitorizare a climei (Deep Space Climate Observatory) se va prăbuși pe Lună în următoarele săptămâni cu o viteză de 2.58 km/s. Racheta a rămas fără suficient combustibil pentru a reveni pe Pământ, dar în același timp nu a avut suficientă energie pentru a scăpa de sistemul gravitațional Pământ-Lună. Șapte ani mai târziu, racheta a ajuns pe o traiectorie de impact cu Luna. (The Guardian)
8. NASA a anunțat că misiunea de test fără echipaj uman Artemis I, prima etapă din noul program de aselenizare, va include și o misiune secundară. Astfel, misiunea va include un satelit CubeSat care va avea rolul de a studia 2020 GE, un asteroid cu un diametru de numai 18 metri. Dacă va avea succes, aceasta va fi prima misiune de cercetare a unui asteroid cu diametrul mai mic de 100 de metri. (NASA)
9. NASA a amânat al 19-lea zbor al elicopterului Ingenuity de pe planeta Marte din cauza condițiilor meteo. În zona craterului Jezero, acolo unde este staționat elicopterul, se face trecerea de la vară la toamnă, ceea ce înseamnă o creștere a cantității de praf în aer și o scădere a densității aerului. Aceste schimbări ale vremii vor fi luate în calcul pentru a modifica parametrii de zbor ai elicopterului. (Universe Today)
10. SpaceX și-a programat nu mai puțin de 52 de lansări pe parcursul anului 2022, în condițiile în care recordul precedent este de “numai” 31 de lansări în cursul unui an calendaristic. Este însă destul de puțin probabil ca SpaceX să-și respecte acest obiectiv. De altfel, recordul actual a fost stabilit anul trecut, deși inițial SpaceX își propusese să aibă un total de 48 de lansări. (The Verge)