Analiză: România are cel mai mic cost al vieții dintre statele UE – Cronica dimineții

1. România se poziționează în luna ianuarie 2022 ca având cel mai mic cost al vieții între țările UE, conform unei analize realizate de către site-ul numbeo.com. Astfel, cu un index de 35,24 (referința de 100 este costul vieții în New York), ne plasăm, ca și cost al vieții, mai jos decât Bulgaria (38,38) sau chiar state non-UE precum Serbia (36,21), Bosnia și Herțegovina (36,12), Albania (35,50) sau, la limită, Rusia (35,26). Conform analizei devansăm, în materie de putere de cumpărare, patru state din UE, respectiv Grecia (indice 39,73), Bulgaria (45,96), Croația (47,55) și Portugalia (46,80, ușor sub noi). (Cursdeguvernare)

2. Dezechilibrele fiscale, structura datoriei și scena politică volatilă, cu o coaliție fără mari șanse de supraviețuire, sunt argumentele cu care Barriga Salazar, director al agenției de clasificare a datoriilor Fitch Ratings, a susținut că perspectiva negativă a ratingului României este justificată în continuare. „Nu credem că această coaliție va supraviețui pe tot parcursul mandatului, având în vedere diferențele destul de mari dintre cei doi parteneri principali”. (Cursdeguvernare)

3. Rata șomajului înregistrat la nivel național era, la finele lui decembrie, de 2,69%, mai mică decât cea din luna anterioară cu 0,03 puncte procentuale și cu 0,69 puncte procentuale decât cea din luna decembrie a anului 2020. (Profit.ro)

4. Cotațiile petrolului au continuat să crească miercuri și au depășit pragul de $90 pe baril pentru prima oară în ultimii 7 ani, în condițiile în care tensiunile crescânde dintre Rusia și Ucraina provoacă neliniște pe piață cu privire la eventuale întreruperi în aprovizionare. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Microsoft încă nu a reușit că dezvolte ochelarii militari pe care s-a angajat să-i facă pentru armata americană în 2018, când a primit un contract de $22 de miliarde. Conform unui document intern al Pentagonului, cel mai recent prototip este promițător, dar nu poate fi folosit în luptă. (Bloomberg)

5. Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de joi, printr-o ordonanţă, modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, stabilind noi sancţiuni pentru mai multe abateri de la legislaţia rutieră, precum şi definirea şi sancţionarea comportamentului agresiv la volan. Cele mai multe modificări prevăd creșterea suspendării dreptului de a conduce de la 90 la 120 de zile. (G4Media)

6. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat semnarea protocolului de colaborare pentru construcția metroului de la Cluj-Napoca și Florești. Traseul va avea 21 de kilometri, 19 stații, iar lucrările de bază ar trebui încheiate până în anul 2026. (Digi24)

7. NATO a transmis Rusiei propuneri scrise cu privire la multe probleme şi a indicat că doreşte „să continue pe calea dialogului”, a declarat, miercuri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Şeful Alianţei a afirmat că Rusia ar trebui să-şi retragă trupele din Ucraina, Georgia şi Moldova şi a reafirmat că NATO lua toate măsurile necesare pentru a proteja aliaţii. (News.ro)

8. Statele Unite şi aliații din NATO discută despre o desfăşurare a aproximativ câte 1.000 de militari în trei state membre NATO din Europa de Est – România, Bulgaria şi Ungaria -, înaintea unei eventuale invazii a Ucrainei de către Rusia. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Sportiva americană Danielle Collins (SUA, locul 30 mondial) şi poloneza Iga Swiatek (locul 9 WTA şi cap de serie 7) s-au calificat în semifinale la Australian Open, fază în care vor fi adversare, joi. Collins a trecut în sferturi de jucătoarea franceză Alize Cornet (locul 61 WTA), scor 7-5, 6-1, după un meci de o oră şi 28 de minute. Iga Swiatek a avut nevoie de trei ore pentru a trece de estona Kaia Kanepi, locul 115 WTA, scor 4-6, 7-6 (7/2), 6-3. În cealaltă semifinală se vor întâlni australianca Ashleigh Barty, numărul 1 mondial, şi americanca Madison Keys, locul 51 WTA.

9. Două treimi dintre cazurile pozitive de Covid sunt reinfectări ale unor persoane care au mai trecut prin Covid, potrivit unui studiu realizat în Anglia. Studiul mai arată că varianta Omicron a înlocuit aproape cu totul Delta. (CNBC)

10. AUR a lansat miercuri un atac la adresa G4Media.ro, provocându-și adepții printr-o postare pe Facebook să completeze o listă cu ”cele mai toxice și false organe de presă”, în fruntea căreia au plasat chiar G4Media. Este pentru prima oară în istoria recentă când un partid politic își asumă un asfel de atac la adresa unei redacții. Reacția AUR a venit după ce G4Media.ro i-a atribuit eticheta de ”partid extremist”. (G4Media)

Fotografia dimineții – Coperta revistei Bloomberg BusinessWeek:

Ți-ar mai putea plăcea
România a înregistrat un nou record de persoane vaccinate pentru un interval de 24 de ore: aproape 120.000 – Cronica dimineții
Germania trebuie să crească vârsta de pensionare la 69 de ani – Cronica dimineții