România a primit, în cei 15 ani care au trecut de la aderarea la UE, cu 44,7 miliarde de euro mai mult decât a contribuit la bugetul Uniunii Europene – Cronica diminețiii

1. România a primit, în cei 15 ani care au trecut de la aderarea la UE (2007-2021), cu 44,7 miliarde de euro mai mult decât a contribuit la bugetul Uniunii Europene. Astfel, sumele primite de la bugetul UE au ajuns, la finalul lunii decembrie a anului trecut, la 68,75 miliarde de euro, în timp ce contribuția cumulată pentru această perioadă este de 24 miliarde de euro. (Profit.ro)

2. Ministrul Muncii, social-democratul Marius Budăi, a declarat că menţinerea unui procent de 9,4 din Produsul Intern Brut pentru bugetul de pensii, aşa cum România a negociat în PNRR, i-ar menţine „săraci” pe pensionarii români. În acest context, Budăi anunţă că PSD susţine renegocierea de către Guvern a procentului din PIB pe care România să îl aloce bugetului de pensii. (News.ro)

3. Prețul mediu ponderat al benzinei CO95 la pompă din România a crescut cu 5,5% în 17 ianuarie față de 20 decembrie, până la 1,285 / euro pe litru. Este cea mai mare scumpire din toate țările UE. Motorina s-a scumpit cu 5% față de față de 20 decembrie, a 7-a cea mai mare creștere, până la 1,276 euro / litru, și cu 2,9% față de 3 ianuarie, a patra cea mai mare creștere din UE. (Cursdeguvernare)

4. România este a cincea țară din Europa după suprafața utilizată în agricultură, cu 13,5 milioane de hectare, conform ultimelor date ale Eurostat. Cu toate acestea, producția internă acoperă cerințele de consum ale locuitorilor doar în cazul a șase produse agroalimentare, potrivit unui studiu al Institutului Național de Statistică. Este vorba despre cereale ( grad de autosuficiență de 155,6%), grâu și secară (165,2%), porumb (151,2%), alte cereale (162%), varză (100,5%) și carne de oaie și capră (112,2%). În rest, suntem dependenți, în diferite proporții, de importuri. Potrivit datelor INS, România a ajuns să producă doar 55,3% din necesarul de consum de carne de porc. (Economica)

Promo: Te-ai gandit vreodata sa investesti intr-un startup promitator si sa pariezi pe ambitiile acestuia de crestere? Rōnin, cea mai noua platforma de investitii in companii inovatoare din Romania, aduce in fata investitorilor de tip crowd primele doua startupuri care ridica bani pentru accelerarea dezvoltarii si internationalizarii lor. Ce inseamna asta? Inseamna ca oricine poate deveni investitor printr-o contribuție de minim €100 pentru susținerea business-ului care i-a atras atentia. Detalii aici.

5. Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cea mai importantă organizație economică din lume, a decis deschiderea negocierilor de aderare cu România. Alături de România, decizia de deschidere a negocierilor s-a referit și la Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru. (Profit.ro)

6. Preşedintele USR, Dacian Cioloş a declarat, la emisiunea Talk News de la Profit TV, că ”de data asta ar exista premise serioase pentru ca România să intre în Schengen, alături de Croaţia, care este deja confirmată, el precizând că acest lucru ar trebui să se întâmple în primăvară. ”Dacă nu se va întâmpla anul acesta, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”. (News.ro)

7. Administraţia preşedintelui Joe Biden a retras oficial marţi vaccinarea obligatorie în companiile cu peste 100 de angajaţi, luând act de veto-ul emis de Curtea Supremă a Statelor Unite. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Edward Iordănescu, 43 de ani, a fost numit, marţi, în funcţia de selecţioner al echipei naţionale a României, pentru următoarele două campanii, Liga Naţiunilor şi preliminariile Campionatului European din 2024.

8. NATO va trimite o propunere scrisă Kremlinului la sfârşitul acestei săptămâni, pentru ”a încerca să găsească o cale de urmat”, pe fondul tensiunilor crescânde legate de desfăşurarea de forţe ale Rusiei la graniţa cu Ucraina, a declarat marţi secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, jurnalistei Christiane Amanpour, de la CNN. (News.ro)

9. Pentru al șaptelea an consecutiv, românii sunt cei mai condamnați infractorii, din punct de vedere al numărului, din Londra și pe locul doi, după polonezi, în întreg Regatului Unit. (RFI)

10. Himenoplastia, operația de refacere a himenului, va fi interzisă în Marea Britanie. Și testele de virginitate vor fi interzise. (BBC)

Fotografia dimineții – Mai mulți antreprenori din Seul, Coreea de Sud, s-au tuns zero în semn de protest față de măsurile de protecție împotriva pandemiei impuse de guvern. Kim Hong-Ji/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul suveran al României şi a revizuit perspectiva de ţară de la negativă la stabilă – Cronica dimineții
Doar aproximativ 25 la sută din populaţia peste 80 de ani s-a imunizat – Cronica dimineții