România, Bulgaria și Ungaria sunt cele mai corupte țări din Uniunea Europeană – Cronica serii

1. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Guvernul aprobă un nou set de măsuri care să limiteze efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale. „Pentru populaţie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kWh energie electrică şi 0,31 bani pentru kWh la gaze naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kWh energie electrică şi sau 300 metri cubi de gaze naturale se va plăti 0,68 bani pentru kWh la energie electrică şi circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse”, a explicat primul ministru. (News.ro)

2. Europenii vaccinaţi sau însănătoşiţi după Covid-19 urmează să poată călători de la 1 februarie, în UE, fără teste, în baza certificatului digital european. Consiliul european a recomandat coordonarea în domeniul liberei circulaţii. după ce mai multe state au impus reguli noi. Certificatele digitale rămân valabile nouă luni. (News.ro)

3. România rămâne în rândul celor trei cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, alături de Ungaria și Bulgaria, relevă Indicele de Percepție a Corupției 2021 publicat de Transparency International. Raportul mai arată că, în ciuda angajamentelor luate la nivel oficial, 131 de state din cele 180 analizate nu au făcut progrese semnificative în combaterea corupției, în ultimii 10 ani, iar România nu face excepție. (Profit.ro)

4. Fostul ministru al Fondurilor Europene Marcel Boloş a confirmat, marţi, că a acceptat propunerea colegilor săi liberali pentru a deveni următorul ministru al Digitalizării. Boloş susţine că, dacă nu va avea rezultate, se va retrage. (News.ro)

Din Cronica de Business: Acțiunile Netflix au ajuns la aproape același nivel din martie 2020, pierzând tot câștigul din pandemie. În martie 2020, o acțiune Netflix era cotată la $380, iar acum este $387. La finalul lunii octombrie 2021, o acțiune Netflix era cotată la $690. (Bloomberg)

5. Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a redus prognoza de creştere a economiei globale pentru acest an cu o jumătate de punct procentual, la 4,4%, deoarece creşterea cazurilor de Covid-19, întreruperile lanţurilor de aprovizionare şi inflaţia mai mare împiedică redresarea economică, inclusiv în Statele Unite şi China. (News.ro)

6. Omicron supraviețuiește mai mult timp pe suprafețe din plastic și pe piele față de variantele anterioare ale coronavirusului, conform testelor de laborator realizate de cercetători japonezi. (Profit.ro)

7. Pfizer a început testele clinice pentru un vaccin care vizează varianta Omicron. Rezultatele studiului sunt așteptate în prima jumătate a acestui an. (WSJ)

8. Croația își va retrage toate trupele din forțele NATO aflate în Europa de Est în cazul unui conflict între Rusia și Ucraina, a declarat marți la televizor președintele croat Zoran Milanovic. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Ambițiile climatice ale Irlandei ar putea fi puse sub semnul întrebării de centrele de date care operează pe teritoriul țării. Acestea au consumat anul trecut 17% (5.5 TWh) din energia generată de Irlanda și se estimează că, până în 2030, consumul va crește la 11.2 TWh, adică 27%. (CNN)

9. Protest violent la Kiev după ce mai mulți protestatari au intrat în clădirea Parlamentului, iar forțele de ordine au ripostat. Cel puțin 2 persoane au fost reținute în urma incidentelor. Jurnaliștii și protestatarii au fost blocați în clădirea Parlamentului, pe durata protestului. Acesta a izbucnit din cauza unei legi privind casele de marcat obligatorii. Micii comercianți sunt nemulțumiți de această lege și mulți spun că își vor închide afacerile. (Digi24)

10. Liderul PNL, Florin Cîțu, a criticat din nou modul în care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, gestionează situația epidemiologică. „Mă uit ca orice român la situație și văd două elemente: crește numărul de persoane infectate, scade numărul de persoane vaccinate. Eu știu că în vară, de pe băncile Parlamentului, eram acuzați de oameni care astăzi au puterea deciziei că nu crește campania de vaccinare, că sunt persoane care sunt infectate în număr mare. Astăzi vedem același lucru fără niciun fel de soluții. Așa se întâmplă în viață, câteodată te prind din urmă ipocriziile.” (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
China va trimite un oficial de rang înalt în Arabia Saudită pentru discuţiile pe tema războiului din Ucraina – Cronica serii
Niciun județ din Moldova, Oltenia sau Muntenia nu este pe primele locuri in topul național al vaccinării anti-Covid – Cronica serii