Premierul Ciucă este acuzat că și-a plagiat părți din teza de doctorat – Cronica serii

1. Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Ştiinţe militare în 2003, include conţinut plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138 (PressOne). În replică, premierul a transmis că teza sa de doctorat este rodul cercetării ştiinţifice din anii de studii doctorale şi reflectă munca depusă. (News.ro)

2. 75% dintre rezultatele la secvențierile de săptămâna trecută au fost cu Omicron, potrivit raportului Institutului Național de Sănătate Publică. Doar Institutul „Matei Balș” și Institutul Cantacuzino mai fac secvențieri în programul național. În săptămâna 10-16 ianuarie, au fost efectuate 431 de secvențieri, din care 322 au confirmat prezența Omicron, reprezentând 74,7% dintre probele prelucrate. (G4Media)

3. Presiunea pe spitale nu mai e la fel de mare ca în valul 4, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. El a anunţat că până acum 3.000 de medici de familie s-au înscris pentru testare Covid la cabinet şi și-a exprimat speranța ca numărul zilnic de teste să se dubleze. (Digi24)

4. Aproape un sfert din cele 3.228 de localități din România au rata de incidență COVID mai mare de 3 la mie. 40 de municipii și orașe au depășit pragul de 6 la mie. (G4Media)

5. Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER) reacționează la atacul autorităților de stat din ultima perioadă și transmite că nu a fost nici un moment intenția membrilor săi să nu respecte legislația de plafonare a prețurilor și compensare a facturilor la electricitate și gaze, doar că aceasta a fost neclară și emisă cu întârziere. „AFEER respinge cu fermitate alegațiile apărute în spațiul public, prin care furnizorii sunt acuzați de practici incorecte! Furnizorii NU sunt hoți!”, se afirmă în comunicat. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Spania devine prima țară din Uniunea Europeană care impune restricții pentru promovarea criptomonedelor. Cei care promovează monedele digitale trebuie să înștiințeze din timp autoritățile și să includă avertismente cu privire la riscurile investiției. Nerespectarea noilor reglementări va atrage amenzi de până la €300,000. (FT)

6. Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut în primele 11 luni din 2021 faţă de perioada similară din 2020, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 21,9%, respectiv cu 20%, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). (News.ro)

7. Microsoft a ajuns la un acord de cumpărare a dezvoltatorului de jocuri Activision Blizzard (Call of Duty, Warcraft, Candy Crush) pentru $68,7 miliarde. Este cea mai mare achiziție din istoria. Microsoft va deveni, din punct de vedere al veniturilor, a treia mare companie din industria jocurilor video, după Tencent și Sony. (WSJ)

8. Piața globală a forței de muncă nu își va reveni nici în acest an, potrivit unui raport al Organizației Internaționale a Muncii, care arată că 52 de milioane de oameni vor rămâne fără locuri de muncă, dublu față de estimarea precedentă privind anul 2022. (Profit.ro)

9. Înmatriculările de autoturisme din Europa au scăzut cu 1,5% în 2021, potrivit ultimelor date colectate de ACEA, asociația constructorilor auto, scăderea fiind mai mare cu un procent (-2,4%) la nivelul UE. Rezultatul vine ca urmare a unor cifre foarte slabe în decembrie, cu o scădere de 22,8% în UE și 21,7% în toată Europa. Volumul total înmatriculat a fost de 950.218 autoturisme, mai mic cu 250.000 de unități față de cel înregistrat în anul anterior, care a fost la rândul lui un an slab. În UE, totalul înmatriculărilor de fost de numai 795.295 autoturisme, cu peste 200.000 de unități în minus. (Profit.ro)

10. Cercetătorii de la ETH Zürich au demonstrat în laborator cât de termoconductibil este un mineral găsit la granița dintre nucleul și mantaua Pământului, descoperirea făcându-i să suspecteze că planeta noastră își pierde căldura mai rapid decât se credea anterior. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
PIB-ul României a crescut în trimestrul 3, în termeni reali, cu 0,4% față de trimestrul 2 al anului – Cronica serii
Ludovic Orban: După cum arată datele la zi, creşterea numărului de cazuri de COVID-19 în România pare a fi fost oprită – Cronica serii