Cronica serii – Numărul copiilor născuți în România anul trecut este de fapt cel mai mic din ultimii 100 de ani
1. Profit.ro a analizat statisticile referitoare la numărul copiilor născuți în România și a ajuns la concluzia că anul trecut, când au fost 188.755 de nașteri, a fost anul cu cei mai puțini nou născuți din ultimii 100 de ani. Pentru 1918, datele statistice analizate arată 182.004 de nou-născuți. Dacă s-ar exclude 1918, an în care România era implicată în Primul Război Mondial, dar și intervalul 1916-1917 și 1941-1945, de asemenea ani de război, dar pentru care nu sunt date disponibile, rata natalității de anul trecut este cea mai scăzută în România (Vechiul Regat și Transilvania) încă din 1871, cel mai din urmă an pentru care au fost găsite date. (Profit.ro)
2. România a obținut un scor de 52,8 din 100 în ceea ce privește măsurile luate împotriva exploatării și abuzului sexual al copiilor, conform studiului Out of the shadows lansat de The Economist Intelligence Unit la începutul acestui an. Astfel, țara noastră ocupă poziția 21 din cele 40 de țări analizate în acest studiu, clasându-se după Tanzania, Kenya și Uganda, având cel mai mic scor general din Uniunea Europeană. (Link)
3. Cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cel al Partidului Popular European, o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European, a declarat, la Strasbourg, vicepreședintele acestui grup, Esteban Gonzalez Pons. PNL face parte din rândul Popularilor Europeni. (Hotnews)
4. Guvernatorul Mugur Isărescu, împreună cu tot Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, a fost astăzi în Senat, unde a răspuns întrebărilor venite de la membrii Comisiilor reunite de economie și buget-finanțe pe tema funcționării pieței monetare. Un rezumat al discuțiilor îl găsiți aici.
5. România devine cel mai mare concurent al Ungariei în această parte a Europei, zona vestică a țării fiind un concurent teribil de puternic, a declarat președintele Camerei de Comerț a Ungariei, Parragh László, într-un interviu. „Țările Visegrad ne lasă în urmă, iar românii vin peste noi”, a spus Parragh, care a adăugat că România devine cel mai mare concurent al Ungariei în această parte a Europei. (Profit.ro)
6. EuropaFM a făcut un experiment, analizând prețurile dintr-un coș de produse comparativ cu Noiembrie 2017. Aceleași produse costa astăzi cu 50% mai mult. (Link)
7. Preşedintele Klaus Iohannis a criticat propunerea lui Liviu Dragnea de a tăia bugetele serviciilor secrete pentru a aloca fonduri mai mari pentru Sănătate, afirmând că, printr-un gest cinic, liderul PSD pune în opoziţie securitatea naţională cu sănătatea cetăţenilor şi că numai un politician meschin şi inconştient ar putea inocula această idee (News.ro). În replică, liderul PSD, Liviu Dragnea, a depus un amendament la buget prin care se taie 140 de milioane de la finanțarea partidelor și se direcționează către Educație. (Hotnews)
8. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și International Finance Corporation (IFC), divizia de investiții a Băncii Mondiale, au ieșit oficial împotriva taxei pe activele bancare, introdusă de Guvernul României la finele anului trecut, și, într-o mutare neobișnuită, au trimis o scrisoare comună autorităților de la București în care își exprimă îngrijorările în legătură cu așa-numita „taxă pe lăcomie”. BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din România, acționar la Banca Transilvania, a doua bancă din sistemul bancar românesc, și la Piraeus Bank România/First Bank. (Profit.ro)
9. Importurile de gaze naturale utile ale României, a căror unică sursă este gigantul rus de stat Gazprom, au crescut semnificativ anul trecut, cu aproape 26,8%, la 1,197 milioane tone echivalent petrol, potrivit datelor INS, și au ajuns să aibă o pondere de peste 12% în totalul resurselor disponibile. În 2017, importurile de gaze scăzuseră cu peste 20% față de 2016. (Profit.ro)
10. Lufthansa, cea mai mare companie aeriană din lume, a dat în judecată un pasager care a cumpărat un bilet pe segmente, cu escală, pentru a obține un preț mai mic pe destinația dorită, fără să mai folosească ultimul segment. Deși a pierdut la prima instanță, Lufthansa a făcut apel. (Independent)
Scurte: Libertatea a mai descoperit un caz de fals medic la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov, care a lucrat un deceniu cu pacienţii; Theresa May le va cere parlamentarilor britanici o amânare de două săptămâni pentru a renegocia acordul Brexitului; Medicamentul Eurespal, folosit împotriva tusei, a fost retras de pe piață în urma unei decizii a producătorului deoarece substanța activă putea provoca probleme cardiace; Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut în 2018 cu 11,8% față de anul anterior, un ritm crescut față de cel din 2017; LinkedIn a început să testeze un serviciu de transmisiuni video directe pe care speră ca profesioniștii și companiile să-l folosească în scop de business; Oficialii Microsoft au făcut apel la companiile care încă folosesc Internet Explorer să renunțe la acesta în favoarea unui browser modern, iar Academia Americană de Film a anunţat că patru premii Oscar vor fi prezentate în pauzele publicitare.
Numărul serii: Turcia a ordonat arestarea a 1.112 persoane suspectate că ar avea legături cu reţeaua clericului musulman Fethullah Gulen, care locuieşte în SUA, fiind acuzat de Ankara că a orchestrat o lovitură de stat în 2016. (News.ro)
Bonus: Femeile japoneze încep să respingă, din cauza costurilor, tradiția care le cere să cumpere, de Valentine’s Day, ciocolata colegilor de sex masculin de la birou. Tradiția, numită giri choco, este completată de 14 Martie, când bărbații trebuie să întoarcă gestul cumpărând ciocolata colegelor de birou. (TheGuardian)
Fotografia serii – Camilla, Ducesa de Cornwall, pozează în fața unei picturi murale în Liverpool, Peter Powell/EPA:
Dacă sunteți interesati să sponsorizati Cronica o puteți face prin 2Performant.com.