Telescopul spațial James Webb se lansează sâmbătă – Cronica Spațială
1. După numeroase amânări și circa 20 de ani de dezvoltare, telescopul spațial James Webb se lansează sâmbătă, cel mai devreme la ora 14:20, din Guyana Franceză, cu ajutorul unei rachete Ariane 5. Telescopul va călători circa 1.6 milioane de kilometri în 29 de zile pentru a ajunge în punctul Lagrange 2, o zonă în care obiectele nu mai au nevoie de propulsie pentru a-și menține poziția datorită unor forțe care se anulează reciproc. De aici, telescopul va efectua observații astronomice semnificativ mai detaliate decât actualul telescop spațial Hubble, iar astronomii speră să detecteze lumina primelor galaxii care s-au format acum peste 13 miliarde de ani. Primele imagini sunt așteptate însă la 6 luni de la lansare. Misiunea este riscantă ca urmare a costurilor totale de 10 miliarde de dolari și a faptului că orice defecțiune tehnică va fi practic imposibil de remediat din cauza distanței foarte mari la care operează telescopul.
Resurse suplimentare despre telescopul spațial James Webb:
- NASA: Detalii complete despre lansarea telescopului spațial
- Hotnews: Telescopul James Webb, un pariu riscant de 10 miliarde dolari care ar putea revoluționa astronomia
- ESA: Prezentare interactivă a telescopului spațial James Webb (PDF)
- Planetary Society: De ce va dura 6 luni pentru ca telescopul să trimită primele imagini?
2. Astronomii au descoperit pentru prima oară existența unui câmp magnetic în jurul unei exoplanete. În cazul Pământului, câmpul magnetic joacă un rol crucial pentru existența vieții, întrucât acționează ca un scut împotriva vântului solar. O astfel de descoperire este importantă pentru că deschide calea descoperirii unor planete din afara Sistemului Solar care să aibă câmp magnetic și, în anumite condiții specifice, să poată susține forme de viață. (Phys)
3. Astronomii au descoperit un grup de circa 70 de planete “hoinare”, care nu orbitează nicio stea. Acesta este de departe cel mai mare grup de astfel de planete identificat până acum. Planetele în cauză se află în constelațiile Scorpius și Ophiuchus din galaxia Calea Lactee. Astronomii intuiesc că în univers pot exista câteva miliarde de astfel de planete, care în principiu sunt dificil de identificat în absența unei stele. (The Verge, European Southern Observatory)
4. Cercetătorii de la Universitatea Cornell din Statele Unite au aplicat “metoda inversă” de descoperire a unor planete din afara Sistemului Solar și au ajuns la concluzia că, în ultimii 5000 de ani, planeta noastră a fost vizibilă din spațiu din 1715 sisteme solare din Univers. Practic, dacă în oricare dintre aceste sisteme solare există viață cel puțin la fel de inteligentă ca a noastră, extratereștrii ar fi fost capabili să descopere Pământul. (Nautilus)
5. Recent, cercetătorii au anunțat că au descoperit fosfină în atmosfera planetei Venus, ceea ce reprezintă un potențial semn de viață. Descoperirea a generat numeroase controverse în mediul științific, iar acum cercetătorii de la MIT susțin că acidul sulfuric ar putea fi neutralizat de prezența amoniacului, o altă substanță despre care se presupune că există în atmosfera planetei. Cercetătorii afirmă că amoniacul generează o serie de reacții chimice care pot transforma norii lui Venus într-un mediu locuibil. (Futurism)
6. NASA a publicat sunetul înregistrat de conda spațială Juno atunci când a trecut pe lângă satelitul Ganymede al planetei Jupiter. La jumătatea înregistrării audio se observă o schimbare abruptă a frecvențelor, ceea ce marchează intrarea sondei spațiale într-o regiune diferită a magnetosferei lui Ganymede. (Science Alert)
7. NASA a anunțat că observatorul spațial de raze X Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) și-a întins cu succes brațul de 4 metri și este acum în configurația optimă pentru utilizare. Observatorul a fost lansat în 9 decembrie, este compus din trei telescoape și va avea misiunea de a colecta informații despre exploziile stelelor, găurile negre și alte evenimente mari consumatoare de energie care au loc în Univers. (The Guardian)
8. SpaceX a lansat o navetă cargo Dragon spre Stația Spațială Internațională, ocazie cu care a marcat o nouă performanță: compania a recuperat cu succes treaptă primară a rachetei Falcon pentru a 100-a oară. Evenimentul are loc la 6 ani de la prima recuperare cu succes a treptei primare. (SpaceNews)
9. Planetele Venus, Jupiter și Mercur vor fi vizibile din România la sfârșitul acestui an chiar și fără utilizarea unui telescop, cu condiția ca cerul să fie senin. Astronomul Adrian Sonka oferă un ghid pentru identificarea planetelor pe cer în zilele de 25 decembrie, 28 decembrie și 31 decembrie. (Adrian Sonka)
10. China intenționează să efectueze în 2026 primul zbor de test cu o rachetă capabilă să trimită astronauți pe Lună. Pe listă figurează și un zbor de test în jurul Lunii, iar planul Chinei este ca primul zbor cu echipaj uman spre Lună să aibă loc înainte de anul 2030. Noua rachetă va utiliza drept carburant kerosen și oxigen lichid. (SpaceNews)