Rata de infectare în București a ajuns la cea mai mică valoare din ultimele 3 luni – Cronica dimineții
1. Rata de infectare în București a ajuns la cea mai mică valoare după 5 septembrie încoace. Potrivit datelor DSP București, incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 este sâmbătă de 1. (Hotnews)
2. Încă 4 cazuri de infectare cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România, în urma secvenţierilor efectuate la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare „Cantacuzino”, a anunţat Ministerul Sănătăţii. (News.ro)
3. În 2020, sistemul centralizat de termoficare din București a avut pierderi tehnologice de 36,63%, potrivit bilanțului energetic care va fi supus aprobării Consiliului General în ședința de pe 13 decembrie. Pentru modernizarea rețelei este nevoie de investiții de 1,4 miliarde de euro, mai arată documentul. (Hotnews)
4. Compania DDS Diagnostic are pe stoc 2.400.000 de teste pentru școli, pe care le poate livra imediat, anunță societatea care are contract cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – IGSU pentru livrarea testelor. IGSU nu a recepționat marfa și a trimis o notificare de rezoluțiune a contractului din cauza întârzierii livrării. (G4Media)
5. Vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, și comisarul pentru Justiție, Didier Reynders i-au transmis ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, că anul 2022 va fi determinant pentru îndeplinirea obiectivelor MCV și a treia rundă de evaluare în cadrul mecanismului Rule of Law. (G4Media)
Din Cronica Spațială: Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Glasgow arată modul în care apa ar fi putut să apară pe Pământului. Datele analizate de cercetători arată că, în trecutul geologic, vântul solar a creat apă pe suprafața unor mici boabe de nisip. Rezultatele studiului se bazează pe mostrele de rocă obținute de pe asteroidul Itokawa de misiunea japoneză Hayabusa din 2010. Alte teorii acceptate în prezent sunt că apa a fost adusă pe Pământ pe asteroizi și comete care s-au prăbușit pe planetă. (Universe Today)
6. Premierul Nicolae Ciucă nu-l va demite pe ministrul Cercetării Florin Roman în pofida suspiciunilor de plagiat din lucrarea sa de disertație, susțin surse guvernamentale. (Profit.ro)
7. Elon Musk a vândut în ultima lună acțiuni Tesla în valoare de aproape $12 miliarde, după ce i-a întrebat pe utilizatorii de Twitter dacă ar trebui să își diminueze cu 10% participația la constructorul american de automobile electrice. (Profit.ro)
8. Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a organizat sâmbătă, la Lausanne, a zecea sa reuniune anuală, iar în declaraţia finală şi-a reafirmat totala opoziţie faţă de orice politizare a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, referindu-se la ţări precum Statele Unite, Canada, Marea Britanie sau Australia, care au anunţat un boicot diplomatic. (G4Media)
9. O exoplanetă uriaşă din categoria „super-Jupiter”, care nu ar fi trebuit să existe conform actualelor modele teoretice, orbitează un sistem binar de stele super-masive în constelaţia Centaur, potrivit unui studiu. (Digi24)
10. Contrastul de temperatură în Rusia a ajuns la 85,6 grade Celsius miercuri, fiind cea mai mare diferență de temperatură într-o singură țară din 1954 încoace, potrivit datelor Climate Reanalyzer. (Hotnews)