O nouă ipoteză despre originea apei pe Pământ – Cronica Spațială

1. Presa internațională a relatat recent că rover-ul chinez Yutu 2 de pe partea întunecată a Lunii a identificat un obiect cu o formă geometrică asemănătoare cu cea a unei “colibe”. În realitate, este vorba doar despre o piatră de mari dimensiuni situată pe marginea unui crater, potrivit cercetătorului Philip Stooke de la Universitatea Western Ontario. Acesta afirmă că roca respectivă are o formă aparent sferică din cauza rezoluției scăzute a imaginilor realizate de rover-ul chinez. (Space)

2. Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au publicat un studiu pentru realizarea unei misiuni spațiale care să observe momentul în care ia naștere o cometă. Propunerea cercetătorilor este să trimită o sondă spațială în apropierea planetei Jupiter care să urmărească bucăți de gheață și roci care orbitează în jurul Soarelui. Pe măsură ce aceste bucăți de gheață și roci se apropie de Soare, acestea se încălzesc și degajă cantități mari de gaze, inclusiv vapori de apă. Pe măsură ce vântul solar îndepărtează aceste gaze de Soare, gazele formează o așa-numită “coadă”, fenomen prin care iau naștere cometele. (Smithsonian Magazine, Planetary Science Journal)

3. Astronomii au identificat motivele pentru care există anumite stele care, din punct de vedere teoretic, sunt prea mici pentru a putea exista. Astfel, astronomii au obținut dovezi că masa unei pitice albe foarte mici este “înghițită” de o așa-numită stea companion, aflată la mică distanță de pitica albă de dimensiuni mici. Până în prezent, un astfel de mecanism era teoretizat, însă nu fusese observat niciodată în practică. (Science Alert)

4. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Glasgow arată modul în care apa ar fi putut să apară pe Pământului. Datele analizate de cercetători arată că, în trecutul geologic, vântul solar a creat apă pe suprafața unor mici boabe de nisip. Rezultatele studiului se bazează pe mostrele de rocă obținute de pe asteroidul Itokawa de misiunea japoneză Hayabusa din 2010. Alte teorii acceptate în prezent sunt că apa a fost adusă pe Pământ pe asteroizi și comete care s-au prăbușit pe planetă. (Universe Today)

5. Astronomul Adrian Sonka a publicat două imagini realizate din spațiul cosmic, la distanțe diferite față de Soare, care prezintă același fenomen: umbra unui obiect peste altul. Prima imagine arată umbra Lunii asupra Pământului în zona Antarcticii, în timp ce a doua arată umbra satelitului natural Io pe planeta Jupiter. (Adrian Sonka)

6. Telescopul spațial Hubble a capturat imagini spectaculoase cu o galaxie spirală aflată la circa 120 de milioane de ani-lumină de Pământ, în constelația Virgo. Imaginile au fost realizate ca parte a unui proiect prin care astronomii încearcă să determine viteza cu care se extinde Universul. (Space)

7. Cercetătorii britanici avertizează că roverele de pe planeta Marte pot identifica în mod eronat fosile non-biologice ca fiind de fapt fosile biologice. Problema este generată de faptul că multe formațiuni de elemente chimice și formațiuni non-biologice pot lua forme foarte asemănătoare cu fosilele biologice, iar acest lucru “păcălește” instrumentele roverelor de pe Marte. (Earth Sky)

8. NASA a lansat în spațiu observatorul spațial de raze X IXPE (Imaging X-ray Polarization Explorer) cu ajutorul partenerilor de la SpaceX. Noul observator este compus din trei telescoape și va avea misiunea de a colecta informații despre exploziile stelelor, găurile negre și alte evenimente mari consumatoare de energie care au loc în Univers. (Phys)

9. Doi turiști spațiali japonezi au ajuns la bordul Stației Spatiei Internaționale împreună cu un cosmonaut rus la bordul unei navete Soyuz. Cei doi turiști spațiali sunt miliardarul japonez Yusaku Maezawa și managerul său, în contextul în care Maezawa și-a exprimat anterior dorința de a ajunge la un moment dat pe Lună cu ajutorul sistemul Starship dezvoltat de SpaceX. (The Verge)

10. Telescopul James Webb a fost alimentat cu carburant ca parte a pregătirilor pentru lansarea programată pentru 22 decembrie din Guyana Franceză. Operațiunea a durat 10 zile, întrucât a presupus alimentarea telescopului cu 159 de litri de hidrazină, un lichid extrem de toxic pentru oameni. James Webb va ajunge la o distanță de circa 1.5 milioane de kilometri de Pământ pentru a studia Universul. (The Guardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii au obținut cea mai detaliată imagine cu planeta Uranus – Cronica Spațială
Astronomii au descoperit o exoplanetă care ar putea oferi condiții prielnice pentru dezvoltarea vieții – Cronica Spațială