Dosare de ucidere din culpă în cazurile a 13 pacienți decedați la secția ATI COVID a spitalului județean din Sibiu – Cronica dimineții

1. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că instituţia pe care o conduce are atribuţii stabilite prin lege şi niciodată ”nu se bagă peste Ministerul Sănătăţii”, acesta fiind cel care stabileşte politicile de sănătate publică. ”DSU nu este un om”, a afirmat Arafat, precizând că rolul DSU este de a colecta propunerile specialiştilor, de a întocmi proiectul de hotărâre a CNSU şi de a prezenta în şedinţă aceste lucruri. (News.ro)

2. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că testele pe bază de salivă distribuite în şcoli nu se pot contamina în momentul în care se compun chiturile de testare, mai ales dacă persoanele care le mânuiesc s-au spălat pe mâini. (News.ro)

3. Procurorii au decis schimbarea încadrării juridice a faptei în cazul scandalului de la Secţia ATI Covid a Spitalului Judeţean Sibiu, unde un fost angajat a acuzat că pacienţii sunt sedaţi şi legaţi de paturi, ceea ce, la starea gravă în care se află, duce la deces. Procurorii au stabilit că nu se întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de omor calificat, aşa cum a fost iniţial deschis dosarul, însă nu sunt excluse decese din culpă medicală. Au fost deschise 13 dosare pentru ucidere din culpă, pentru tot atâtea persoane care au decedat în secţia respectivă şi pentru care s-au înregistrat plângeri penale. (News.ro)

4. Programul „Rabla pentru electrocasnice” trebuie să vizeze echipamentele sau electrocasnicele de mare consum și nu cred îl putem transforma în program de cumpărare de televizoare, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Naţionala de handbal feminin a României a debutat cu victorie în grupa C a Campionatului Mondial din Spania, scor 39-11 (20-3), cu reprezentativa Iranului. News.ro

5. Economia americană a adăugat 210.000 noi locuri de muncă luna trecută, în condițiile în care analiștii se așteptau la minim 500.000. Șomajul a scăzut la 4,2%, sub estimarea de 4,5%. (Bloomberg)

6. Iphone-urile a cel puţin 9 angajaţi ai Departamentului de Stat ar fi fost piratate cu ajutorul softului sofisticat de spionaj dezvoltat de grupul israelian NSO. Atacurile, care au avut loc în ultimele luni, au fost împotriva unor oficiali americani din Uganda sau care lucrează la subiecte care au legătură cu această ţară. Intruziunile reprezintă cele mai cunoscute atacuri ale hackerilor împotriva unor oficiali americani prin tehnologia NSO. (News.ro)

7. Guvernul din Polonia vrea să introducă un registru al sarcinilor care să oblige medicii să raporteze toate sarcinile și eventualele pierderi de sarcină. Registrul ar urma să fie implementat în ianuarie, la un an de când au fost interzise complet avorturile. (TheGuardian)

8. Patriarhia Română a transmis că a solicitat autorităţilor să nu introducă obligativitatea prezentării certificatului verde pentru participarea la slujbele religioase, întrucât prezenţa fizică a credincioşilor în lăcaşurile de cult ”răspunde unei nevoi esenţiale, de hrană spirituală”. Instituţia precizează că respectă normele sanitare de protecţie când organizează evenimente. (G4Media)

9. O bunică din India a învățat să citească și să scrie la 104 ani. (BBC)

10. Deși se îmbată de 10,6 ori pe an – doar mexicanii și cei din Noua Zeelandă se îmbata de mai puține ori – românii sunt cuprinși de regrete, după beție, fiind pe locul 4 în rândul celor 22 de națiuni sondate. Femeile din România regretă mai mult decât bărbații faptul că au consumat prea mult alcool. Australienii se îmbată de cele mai multe ori într-un an, 26+, aproape dublu comparativ cu media globală de 14+. Rușii nu apar în acest sondaj. (Link)

Fotografia dimineții – Fața cu lacrimi de bucurie rămâne cel mai folosit emoji din lume și în acest an:

Ți-ar mai putea plăcea
Dacia Sandero a fost cel mai vândut automobil din Europa, în luna ianuarie – Cronica dimineții
Republica Moldova şi-a depus candidatura pentru aderarea la Uniunea Europeană – Cronica dimineții