Astronomii au măsurat pentru prima oară compoziția chimică a atmosferei unei exoplanete – Cronica Spațială

1. Elicopterul Ingenuity de pe planeta Marte a efectuat al 15-lea zbor. Potrivit primelor informații, elicopterul a zburat 128.8 secunde, însă celelalte date ale zborului vor fi prelucrate ulterior. NASA a programat deja între 4 și 7 zboruri pentru ca elicopterul să ajungă înapoi la locul în care a aterizat împreună cu roverul Perseverance. Pentru primul zbor, NASA își propusese ca Ingenuity să ajungă în regiunea Raised Ridges după ce va zbura timp de 130 de secunde pe o distanță de 406 metri cu o viteză de aproape 18 km/h. Altitudinea de zbor a fost stabilită la circa 12 metri. (NASA, Space)

2. O echipă internațională de astronomi condusă de Universitatea de Stat din Arizona a fost capabilă să caracterizeze atmosfera unei planete asemănătoare cu Jupiter aflată la o distanță de 340 de ani lumină. Aceasta este practic prima măsurare a compoziției chimice a atmosferei unei exoplanete. Observațiile au fost posibile cu ajutorul Telescopului Gemini South din Chile. (Universe Today)

3. Telescopul spațial Hubble a fotografiat o nebuloasă planetară, adică nori uriași de gaze emanate de o stea aflată pe moarte. Imaginea a fost colorată în albastru, galben și roșu pentru a evidenția compoziția chimică a acesteia și poate fi considerată un indiciu pentru modul în care Soarele va muri într-un interval de circa 5 miliarde de ani pentru a se transforma într-o pitică albă. (Science Alert)

4. Astronomii au identificat 35 de evenimente de unde gravitaționale în cadrul celui mai recent proiect derulat în acest sens, care a avut o durată de 5 luni, în contextul în care prima serie de observații a avut loc în 2015 și a permis observarea a numai 4 evenimente de unde gravitaționale. Dintre cele 35 de detecții noi, 32 sunt cel mai probabil rezultatul unei fuziuni între găuri negre. (Science Alert)

5. O banală curea ar putea fi cauza pentru care unul dintre cele două panouri solare cu o lungime de 7 metri ale sondei spațiale Lucy nu s-a deschis în mod corespunzător după lansarea din luna octombrie. Mecanismul de deschidere al fiecărui panou este compus din câteva mii de componente distincte, însă NASA crede că principala defecțiune a apărut la o curea. În prezent, inginerii încearcă să găsească o soluție pentru a deschide complet și al doilea panou solar. Pentru moment, incidentul nu afectează în niciun fel traiectoria lui Lucy, care are ca obiectiv să cerceteze 8 asteroizi. (Space)

6. Wang Yaping a devenit prima femeie de naționalitate chineză care efectuează o activitate extravehiculară în spațiu. Evenimentul a avut loc duminică în cadrul activității extravehiculare a echipajului Shenzhou 13, care staționează pe modulul Tianhe al Stației Spațiale Chineze. Astronauții misiunii Shenzhou 13 se află în a patra săptămână pe orbită în cadrul unei misiuni planificate să dureze 6 luni, de două ori mai mult decât precedenta misiune Shenzhou 12 de la bordul modulului Tianhe. (CNN)

7. NASA va lansa cel mai devreme în 24 noiembrie prima sa misiune de test pentru apărarea Pământului în fața unei coliziuni cu un asteroid. Misiunea se numește DART (Double Asteroid Redirect Test) și are ca obiectiv să lovească un mic asteroid cu scopul de a-i schimba traiectoria. În ultima perioadă a devenit evident că există șanse ca Pământul să fie lovit la un moment dat de un asteroid care să amenințe viața pe întreaga planetă. (Earth Sky)

8. Agenția Spațială Europeană (ESA) intenționează să dezvolte un mic satelit care să analizeze de pe orbita cantitatea de căldură care rămâne blocată în atmosfera Pământului și care contribuie astfel la încălzirea planetei. Noua misiune a primit numele TRUTHS (Traceable Radiometry Underpinning Terrestrial- and Helio- Studies), iar oficialii ESA speră ca aceasta să ofere cercetătorilor mai multe informații care să ajute la combaterea schimbărilor climatice. (ZME Science)

9. Capsula Dragon a companiei SpaceX a revenit cu bine pe Pământ cu cei trei astronauți care au făcut parte din echipajul Crew-2 pe Stația Spațială Internațională. Astronauții au revenit pe Pământ după 199 de zile petrecute în spațiu, însă pe parcursul călătoriei au fost nevoiți să poarte un fel de scutece ca urmare a unei defecțiuni la toaleta capsulei Dragon. Doar două zile mai târziu, o capsulă Dragon a andocat la Stația Spațială Internațională cu echipajul Crew-3 format din 4 astronauți, dintre care trei americani și un german. Noul echipaj va rămâne la bordul ISS timp de 6 luni. (New York Times)

10. NASA a amânat pentru 2025 prima misiune cu echipaj uman spre Lună din cadrul programului Artemis. Administrația americană afirmă că amânarea este cauzată de procesele intentate de companiile provate care au pierdut contracte în cadrul programului, dar și din cauza pandemiei și a schimbărilor din alte programe. Anterior, planul era ca misiunea Artemis cu echipaj uman spre Lună să aibă loc în 2024. (The Verge)

Ți-ar mai putea plăcea
Trei bacterii necunoscute de către lumea științifică au fost descoperite pe Stația Spațială Internațională – Cronica Spațială
Astrofizicienii au descoperit o nouă regiune a galaxiei Calea Lactee, din care face parte și Pământul – Cronica Spațială