Medic epidemiolog: România se află într-o faza descendentă a pandemiei de COVID încă de săptămâna trecută – Cronica dimineții
1. Medicul epidemiolog Octavian Jurma afirmă că România se află într-o faza descendentă a pandemiei de COVID încă de săptămâna trecută. Jurma consideră că va urma „o perioadă de scădere relativ rapidă”, dar numărul pacienţilor din ATI şi al deceselor vor scădea abia după două săptămâni. Medicul afirmă că, dacă ritmul de vaccinare se menţine, vom ajunge la 70% din populaţie vaccinată în februarie şi „să trecem prin valul 5 la fel de uşor cum au trecut şi celelalte ţări din Europa civilizată prin valul 4 sau să îl evităm cu totul”. (News.ro)
2. Varianta Delta a coronavirusului se poate transmite cu uşurinţă de la persoane vaccinate la restul persoanelor din aceeași locuinţă, dar probabilitatea de infectare a acestora este redusă dacă şi aceştia sunt vaccinaţi, potrivit unui studiu britanic publicat joi. Studiul realizat de Imperial College London arată că varianta Delta se poate răspândi şi în populaţia vaccinată. (Bloomberg)
3. Cristian Buşoi, Pavel Popescu, Florin Roman, Daniel Constantin, Nelu Tătaru sunt numele care s-ar putea regăsi pe lista Guvernului minoritar PNL – UDMR, în care Uniunea ar urma să deţină, în plus faţă de portofoliile actuale, un post de vicepremier, precum şi Ministerul Proiectelor Europene. Această variantă de Guvern este rezultată în urma întâlnirii de joi seara, de la Vila Lac, dintre preşedintele Klaus Iohannis, premierul desemnat Nicolae Ciucă şi conducerea liberală. (News.ro)
4. Vasile Dîncu, președinte al Consiliului Politic Național al PSD, a declarat că formațiunea sa nu poate vota un guvern minoritar, pentru că un „un guvern minoritar nu are cum să functioneze în această situație de criză”. Dîncu a precizat că liberalii n-au făcut nicio propunere oficială PSD-ului și că tot ceea ce cer este ca PSD să le dea votul pentru un guvern minoritar și să nu emită nicio pretenție, deși PSD ar fi emis niște teme care să fie incluse în programul de guvernare. (G4Media)
5. După modelul Mamaia, autorităţile au început extinderea plajei de la Eforie. Lucrările sunt în plină desfășurare, iar proiectul se va extinde pe 33 de hectare. După Mamaia şi Eforie, vor fi reabilitate şi plajele din Costineşti, Olimp și Neptun. (Digi24)
Din Cronica Sportivă: Simona Halep a obținut calificarea în sferturile de finală la Transylvania Open după ce a învins-o pe Varvara Gracheva, ocupanta locului 81 WTA, cu scorul de 6-4, 6-2, la capătul unui meci care a durat o oră și 13 minute de joc. În sferturi, astăzi, Simona Halep va da piept pentru un loc în semifinale cu Jaqueline Cristian. (Eurosport)
6. Traficul va fi restricţionat, începând de vineri, pe mai multe artere din Capitală, pentru organizarea Maratonului Bucureşti, au anunţat organizatorii evenimentului. Cea de-a 14-a ediţie a Maratonului Bucureşti va avea loc sâmbătă şi duminică. (News.ro)
7. Prețurile de referință în Europa la gaze naturale și energie electrică au scăzut, joi, după ce președintele Vladimir Putin a semnalat că Rusia va trimite cantități suplimentare către continentul european, începând de luna viitoare. (Profit.ro)
8. Spania va interzice publicitatea adresată copiilor la alimente şi băuturi nesănătoase cum ar fi ciocolata, biscuiţii şi îngheţata ca măsură de luptă împotriva obezităţii în rândul tinerilor, a anunţat Ministerul pentru Protecţia Consumatorilor. (Hotnews)
9. Țigările electronice ar putea fi prescrise în curând de NHS, sistemul englez de sănătate, pentru a ajuta fumătorii să renunțe la țigările clasice. Agenția de Reglementare a Medicamentelor a publicat un ghid actualizat care va permite că țigările electronice cu licență medicală să fie prescrise fumătorilor de tutun care doresc să renunțe la fumat și să treacă la vaping. Anglia ar putea deveni prima țară din lume în care se vor prescrie țigări electronice cu licență medicală. (TheGuardian)
10. Facebook anunță că va schimba numele corporației în ”Meta”, de la ”metavers”, universul virtual pe care compania vrea să-l construiască. Procesul de rebranding reflectă ambițiile companiei de a trece dincolo de zona social-media. Brand-urile sale, precum Facebook și WhatsApp, nu își vor schimba numele. (Profit.ro)