Un start-up israelian a creat din alge un material textil biodegradabil, non-toxic și cu consum redus de energie – Cronică de Mediu

1. Industria betonului (responsabilă pentru 7% din emisiile globale de carbon) susține că procesul de captare a carbonului este cheia pentru atingerea țintelor de emisii. Producătorii mondiali de ciment și beton au prezentat soluțiile pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon cu 25% până în 2030 și pentru a ajunge la zero emisii nete până la jumătatea secolului, bazându-se pe mai multă energie fără carbon, noi tehnologii chimice și de fabricație și captarea carbonului. (Reuters.com)

2. Un start-up israelian creează un material textil biodegradabil, non-toxic și cu consum redus de energie – folosind alge. Formula sa de alge poate fi utilizată pentru a crea fibre naturale și coloranți folosind mai puțină apă decât produsele convenționale și producând zero deșeuri și poluare. Industria mondială a modei reprezintă 10% din emisiile globale de carbon și creează poluare și deșeuri: în SUA, doar 15% din textile sunt reciclate, în timp ce restul sunt incinerate sau trimise la depozitele de deșeuri. (Cleantechnica.com)

3. Inginerii de la UNSW (University of New South Wales) au ajutat la descoperirea unui nou mod ieftin de a capta și de a converti emisiile de CO2 cu efect de seră, folosind metal lichid. Procesul se poate face la temperatura camerei și folosește galiu lichid pentru a converti dioxidul de carbon în oxigen și un produs de carbon solid de mare valoare care poate fi folosit ulterior în baterii, în construcții sau în fabricarea aeronavelor.(Phys.org)

4. O companie din Noua Zeelandă, care ar putea revoluționa captarea carbonului, primește finanțare de 1 milion de dolari. Procesul începe cu un mineral comun numit olivină. Captarea tuturor emisiilor de carbon ale Pământului pentru 2021 ar necesita 16% din zăcământul de olivină situat în Red Hills. Un depozit de olivină aflat în Oman este suficient de mare pentru a capta toate emisiile de carbon provocate de om în următorii 1000 de ani, potrivit Dr. Allan Scott, profesor de inginerie civilă la universitate. Olivina se găsește în apropierea suprafeței Pământului în multe țări industrializate. (Stuff.co.nz)

5. Un grup de cercetători a descoperit o metodă de a crește semnificativ eficiența dispozitivelor care folosesc ploaia pentru a produce energie electrică. Noua tehnologie poate aduce ploaia alături de vânt și soare, în sursele de energie verde folosite pentru producerea energiei verzi pe scară largă. (Biziday.ro)

6. Pescuitul la scară industrială a redus masa totală a peștilor din oceane la 47%, de la sfârșitul secolului XIX și până astăzi. Un studiu publicat în revista Science indică faptul că lanțul trofic și circuitul elementelor chimice a fost dramatic afectat, inclusiv în privința eliberării oxigenului sau a blocării carbonului pe fundul oceanelor. (Science.org)

7. Gheața marină arctică a scăzut constant de la începutul înregistrărilor prin satelit în 1979, dar un nou studiu vine cu o predicție dură: până la sfârșitul acestui secol, gheața marină arctică poate dispărea în timpul verii, ceea ce ar putea conduce la dispariția urșilor polari și a altor specii dependente de gheață.  (Phys.org)

8. Ultimele 6 luni ale Antarcticii au fost cele mai reci înregistrate. „Frigul neobișnuit a fost atribuit unei perioade extinse de circulație a unui curent puternic care a înconjurat de 2 ori continentul, izolând calota glaciară de condițiile mai calde din exterior.  De asemenea, a fost observat un vârtej polar puternic în atmosferă superioară, care a determinat o mărire semnificativă a găurii de ozon. Gaura de ozon pare să fi atins punctul culminant de la acest post, după măsurătorile care confirmau reducerea ei în 1979.” (CNN.com)

9. Caz închis: 99,9% dintre oamenii de știință sunt de acord că urgență climatică este cauzată de oameni. (TheGuardian.com)

10. Rata de reducere a emisiilor de carbon la nivel global a ajuns la 2,5% în 2020, în creștere ușoară comparativ cu nivelul din 2019, de 2,4%, pe fondul reducerii cererii de energie din primul an marcat de pandemie, arată cel mai recent raport PwC Net Zero Economy Index. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Peste 28 de trilioane de tone de gheață au dispărut de pe suprafața Pământului în ultimii 26 de ani – Cronica de Mediu
Distrugerea pădurilor a crescut cu 4% anul trecut la nivel mondial, comparativ cu 2021 – Cronica de Mediu