Dacian Cioloș merge azi în plenul parlamentului pentru a cere votul de învestitură pentru un guvern USR – Cronica dimineții

1. Dacian Cioloş merge miercuri în Parlament, sperând să obţină votul de încredere pentru echipa sa şi pentru programul de guvernare. Cioloş ajunge în faţa Camerelor reunite, în termenul constituţional de zece zile de la nominalizarea sa pentru postul de premier de către preşedintele Klaus Iohannis, în urma demiterii Executivului Cîţu prin moţiune de cenzură. Eşecul negocierilor pentru formarea unei majorităţi ar putea duce la cel mai mic număr de voturi înregistrat de un premier desemnat, ceea ce înseamnă că, la finalul zilei, criza politică nu va fi rezolvată, ci se va prelungi. PNL și UDMR au anunțat ca parlamentarii lor vor fi prezenți dar nu vor vota. (News.ro)

2. Cătălin Drulă, vicepreședintele USR, a declarat că USR nu va vota un nou guvern dacă președintele Iohannis îl va desemna premier tot pe Florin Cîțu. Întrebat dacă președintele ar trebui suspendat, Drulă a spus că ”nu cred că asta ar ajuta în vreun fel România în acest moment”. (G4Media)

3. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că, în opinia sa, preşedintele Klaus Iohannis ar trebui suspendat din funcţie, dar consideră că ar trebui să fie finalizată actuala criză, România neavând Guvern. Ciolacu îi ironizează, de asemenea, pe cei care-l acuză că acţionează aşa cum îi spune preşedintele Klaus Iohannis. (News.ro)

4. Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au scăzut marți, grație unor prognoze care arată condiții meteo favorabile și intensificări ale vântului, ceea ce ar urma să ajute sistemul energetic european care s-a confruntat cu o situație tensionată în ultima perioadă. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Un hacker a pătruns în rețeaua guvernului argentinian și a accesat datele de identitate ale întregii populații a țării. Hack-ul a avut loc luna trecută, iar acum datele sunt scoase la vânzare. (The Record)

5. Pentru fiecare salariat care primește salariul cu întârziere, inspectorii de muncă vor putea da firmelor câte o amendă de până la 10.000 de lei, potrivit unei recente ordonanțe ce vine să introducă în Codul muncii, de azi, o sancțiune directă pentru angajatori. Conform OUG nr. 117/2021, angajatorii care nu achită la timp salariile și depășesc termenul stabilit cu mai mult de o lună pot fi sancționați de acum cu amendă de la 5.000 de lei până la 10.000 de lei pentru fiecare salariat care nu și-a primit remunerația. (Avocatnet)

6. Fără o doză suplimentară de vaccin, reinfectarea cu noul coronavirus ar putea avea loc la fiecare 16 luni, relevă o analiză. (TheGuardian)

7. Pentru prima dată, un rinichi de porc a fost transplantat la un om fără a declanșa respingerea imediată de către sistemul imunitar al beneficiarului. Operația, efectuată la NYU Langone Health din New York City, a implicat utilizarea unui porc ale cărui gene au fost modificate, astfel încât țesuturile acestuia să nu mai conțină o moleculă care declanșa respingerea aproape imediată a organului. Beneficiarul transplantului a fost un pacient în moarte cerebrală, cu semne de disfuncție renală, a cărui familie a consimțit experimentul înainte de a fi deconectat de la aparate. (Reuters)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep (30 de ani, 19 WTA) a învins-o pe rusoaica Anastasia Potapova (20 de ani, 68 WTA), scor 6-1, 6-4, și s-a calificat în optimile de finală de la Kremlin Cup. Halep va juca în turul următor cu Veronika Kudermetova, locul 32 WTA. (Treizecizero)

8. Consumul de cărbune pentru producerea de energie va crește anul acesta, în SUA, cu 22%. Este pentru prima oară din 2014 când cărbunele înregistrează o creștere. (CNN)

9. Singapore a raportat ieri 3994 de noi cazuri, cel mai mare număr înregistrat, la nivelul unei zile, de la începutul pandemiei. 71 de persoane sunt la terapie intensivă, 48.6% fiind complet vaccinați, iar 51.4% fiind vaccinați cu o doză sau nevaccinați. (Link)

10. Autoritățile din Moscova au anunțat marți că vor ordona vârstnicilor să rămână în locuințe timp de patru luni în contextul răspândirii necontrolate a coronavirusului în capitala rusă și a valului pandemic care a devastat întreaga țară în ultimele luni. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Din cauza acuzațiilor de abuzuri sexuale, Biserica schimbă practicile de spovedanie – Cronica dimineții
Apele Române: În judeţul Vaslui s-au înregistrat precipitaţii cât într-un an întreg – Cronica dimineții