Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2021 a ajuns la 6,3% – Cronica serii

1. Economia României va crește cu 7% în acest an, printre cele mai bune performanțe la nivel european, potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI). Rata inflației va rămâne ridicată până la finele anului, iar deficitul de cont curent se va adânci, arată instituția în raportul din octombrie privind perspectivele economiei globale. (Profit.ro)

2. Preţurile de consum în luna septembrie 2021 comparativ cu luna august 2021 au crescut cu 0,8%. Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2021 comparativ cu luna septembrie 2020 este 6,3%, relevă datele făcute publice marţi de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

3. Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat că, de marţi seară, Spitalul Modular de la Pipera va primi pacienţi. Vor fi direcţionaţi pacienţi care au fost deja evaluaţi şi s-a stabilit că au nevoie de oxigen. (News.ro)

4. România a importat peste 2.100 de MW de electricitate marți, în timp ce prețul mediu pe bursă a ajuns la un nou record istoric, potrivit datelor Transelectrica și OPCOM. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Un nou raport al Global Financial Integrity care studiază intrările ilicite de bani, susține că SUA a devenit un „refugiu sigur” pentru spălarea banilor. Raportul arătă că „cel puțin”, $2,3 miliarde au fost „spălați” prin investiții imobiliare în ultimii cinci ani. (MiamiHerald)

5. Câştigul salarial mediu nominal net în luna august a scăzut cu 58 lei (-1,6%), la 3.487 lei, faţă de luna precedentă. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (8.377 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.957 lei). (News.ro)

6. Dacian Cioloș, desemnat de Klaus Iohannis pentru postul de premier, le răspunde celor care cred că prin această nominalizare USR a fost atras într-o capcană politică, subliniind că USR este al treilea partid ca număr de mandate parlamentare, dar singurul care a prezentat o soluție politică la criza actuală. (Hotnews)

7. Un raport parlamentar publicat marţi acuză guvernul lui Boris Johnson de faptul că a comis ”greşeli mari” întârziind să acţioneze la începutul pandemiei Covid-19. Raportul susține că felul în care s-a acționat este ”unul dintre cele mai importante eşecuri ale sănătăţii publice” din Regatul Unit. (BBC)

8. Producătorii europeni preconizează că prețurile materiilor prime utilizate în construcții vor înregistra creșteri de preț de două cifre, până la sfârșitul lui 2021. Cea mai mare creștere se așteaptă să fie de 33%, la lemn. Alte majorări importante sunt estimate pentru oțel, care se va scumpi cu 15%, și materialele plastice, care vor avea un cost mai ridicat cu 20%. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: China a câștigat lupta pe zona inteligenței artificiale și se îndreaptă către dominația globală, avertizează fostul șef pe dezvoltare software de la Pentagon, Nicolas Chaillan. Acesta spune că Statele Unite nu au nicio șansă să rivalizeze cu China din acest punct de vedere în următorii 15-20 de ani. Chaillan arată cu degetul și spre Google care, spre deosebire de companiile chineze, care sunt obligate să coopereze cu Beijingul, a pus etica în față și ar fi încetinit progresul SUA. (FT)

9. Numărul locurilor de muncă vacante în Marea Britanie a urcat la 1,1 milioane în perioada iulie-septembrie 2021, cel mai ridicat nivel de când s-a început publicarea acestor date, în 2001, şi peste nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19. (Digi24)

10. Astronomii au depistat unde radio neașteptate emise de unele stele și cred că acestea indică planete “ascunse”. Folosind cel mai puternic telescop din lume, aceștia au detectat noile semnale în cazul a 19 stele pitice roșii îndepărtate și cred că această descoperire va ajuta la identificare de noi exoplanete în galaxie. (Phys)

Ți-ar mai putea plăcea
Consumatorii vulnerabili de energie electrică şi gaze naturale îşi vor putea amâna cu până la şase luni plata facturilor – Cronica serii
Numărul persoanelor care trăiesc în România pe o perioadă de cel puțin 12 luni a crescut la 19,06 milioane de persoane pe 1 ianuarie 2024 – Cronica serii