Rubla rusească este cea mai performantă valută în raportul cu dolarul american – Cronica de Business
1. Senatul a votat, în premieră pentru legislația fiscală din România, introducerea unui sistem cu două cote diferite de TVA pentru o singură tranzacție imobiliară. Astfel, dacă prețul locuinței cumpărate trece de 450.000 de lei, cota redusă de 5% a TVA se va aplica până la acest prag, iar cota standard de 19% a TVA se va aplica asupra a ceea ce depășește 450.000 lei. (Profit.ro)
2. Rubla rusească este cea mai performantă valută în raportul cu dolarul american, pe acest an. Rubla a câștigat, până în prezent, 3,7%. La polul opus, lira turcească a pierdut 17,4% din valoare, în raport cu moneda americană. (Link)
3. Fermierii pot obţine finanţare pentru proiectele de investiţii în infrastructura de acces agricolă, suma disponibilă pentru investiţii fiind de 105 milioane euro. (News.ro)
4. Retailerul german Lidl a anunţat luni că a ajuns în prezent la o reţea de peste 300 de magazine în România şi aproximativ 10.000 de angajaţi la nivel naţional. Compania lucrează cu peste 400 de furnizori de produse din România, iar în ultimii cinci ani a facilitat exporturi de peste 164 de milioane de euro pentru produsele furnizorilor români, către pieţele din Europa. (News.ro)
5. Obligațiunile firmelor de real estate din China au fost fost din nou afectate după ce grupul Evergrande a ratat cea de-a treia rundă de plăți a obligațiunilor sale, iar rivalii Modern Land și Sinic au cerut amânarea termenelor. (Reuters)
Din Cronica diminetii: Qatar, cel mai mare producător din lume de gaze naturale lichefiate, a anunțat, prin ministrul Energiei, că nu poate reducere presiunea pe prețul gazelor deoarece capacitatea sa de producție este la maxim. (Reuters)
6. Deși a avut aportul contribuțiilor celor aproape 1 milion de cotizanți, fondul de pensii Vital al Aegon avea, la jumătatea anului, mai puține obligațiuni guvernamentale decât cu 3 luni înainte. În același interval, entitatea și-a majorat cu aproximativ 130 milioane lei investițiile pe bursă și a lăsat în rezerve de cash, care au urcat de peste 5 ori. (Profit.ro)
7. Inflația mărfurilor vândute engros din Japonia a atins un maxim de 13 ani luna trecută, în timp ce creșterea prețurilor la mărfuri, la nivel mondial, și un yen slab au crescut costurile de import, punând presiune pe marjele companiilor și crescând riscul creșterilor prețurilor de consum. (Reuters)
8. Un nou raport al Global Financial Integrity care studiază intrările ilicite de bani, susține că SUA a devenit un „refugiu sigur” pentru spălarea banilor. Raportul arătă că „cel puțin”, $2,3 miliarde au fost „spălați” prin investiții imobiliare în ultimii cinci ani. (MiamiHerald)
9. Trei specialişti în economie experimentală, canadianul David Card, americano-israelianul Joshua Angrist şi americano-olandezul Guido Imbens au fost fost ditinşi luni cu Premiul ”Nobel” pentru Economie.
10. Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan Chase, a declarat că pentru el bitcoinul nu are nicio valoare, chiar dacă clienții băncii au o altă perspectivă asupra cryptomonedei. (CNBC)