Cea mai mare fabrică de aspirare a carbonului s-a deschis pe 8 septembrie în Islanda – Cronica de Mediu

1. Poluarea aerului crește riscurile de boli mintale severe, așa cum ar fi schizofrenia, bipolarismul dar și depresia, constată un studiu realizat la Londra, pe un interval de șapte ani. Cercetătorii au descoperit că de vină este în principal nivelul mai ridicat de dioxid de azot, persoanele expuse la o creștere a nivelului acestuia cu 15 micrograme pe metru cub pe parcursul unui an având un risc cu 18% mai mare de a fi internate în spital cu o boală psihiatrică și un risc cu 32% mai mare de a avea nevoie de îngrijiri ambulatorii. (TheGuardian.com)

2. Emisiile de carbon produse de 1 milion de mașini ar putea fi reduse dacă schimbăm modalitatea de a îngheța alimentele. Noua modalitate de îngheț a fost dezvoltată pe  baza unei strategii de transport a organelor. Denumită înghețare izocorică, tehnica se bazează pe depozitarea alimentelor într-un recipient rigid, sigilat, din plastic dur sau metal, care este umplut cu un lichid, cum ar fi apa, și apoi plasarea lui într-un congelator.  Economia de energie provine din faptul că alimentele nu trebuie să înghețe complet solid. ( Anthropocenemagazine.org)

3. Peste 200 de reviste medicale din întreaga lume publică un editorial comun în care arată că încălzirea globală afectează deja foarte mult sănătatea oamenilor și cer acțiuni de urgență împotriva schimbărilor climatice. Temperaturile mai ridicate au adus cu ele o deshidratare crescută și pierderea funcției renale, cancere dermatologice, boli infecțioase tropicale, toate având impact negativ asupra sănătății mintale, complicații ale sarcinii, alergii, morbiditate și mortalitate cardiovasculară și pulmonară.” (Biziday.ro)

4. NASA semnalează o creștere a numărului incendiilor din Pădurea Amazoniană. Peste 10 mii de focuri de despădurire identificate din satelit doar într-o zi din august, în ciuda încercărilor guvernului brazilian și a organizațiilor de mediu de a stopa fenomenul. Potrivit NASA, majoritatea acestor focuri sunt provocate intenționat, pentru a despăduri secțiuni din pădurea amazoniană și creșterea suprafeței de teren agricol disponibil, utilizat apoi pentru creșterea vacilor sau pentru cultivarea soiei, a trestiei de zahăr sau a palmierilor pentru ulei. Însă tot cercetătorii NASA spun că o parte semnificativă a acestor incendii de despădurire sunt prea mari pentru a fi fost cauzate de mici familii de agricultori și sunt probabil inițiate de companii care vor să exploateze zona. (Earthobservatory.nasa.gov)

5. Noua Zeelandă a înregistrat cea mai caldă iarna din 1909, de când se păstrează înregistrările temperaturilor. Media din această iarnă, care s-a terminat la finalul lunii august, a fost de 9,8 grade C, cu 1,3 grade peste normal și cu 0,2 grade peste recordul din iarna trecută. (TheGuardian)

6. Serviciul UE pentru Schimbări Climatice: Vara anului 2021 a fost cea mai călduroasă înregistrată în Europa. În plus, pe întreg continentul au fost raportate fenomene extreme precum temperaturi maxime record în țările mediteraneene și temperaturi sub medie în nord. (Reuters.com)

7. Cea mai mare fabrică de aspirare a carbonului s-a deschis pe 8 septembrie în Islanda. Notă: Este o fabrică de „Captare directă a aerului” (DAC=direct air capture) – în esență, mașini mari de aspirare a CO2. Operată de startup-ul de inginerie elvețian Climeworks, fabrica, cunoscută sub numele de Orca, va reduce anual un volum de emisii echivalent cu ± 870 de mașini. Orca va crește capacitatea DAC globală cu aproximativ 50%, adăugându-se la o duzină de fabrici mai mici care sunt deja operaționale în Europa, Canada și SUA. (QZ.com)

8. Volkswagen va înființa un fond de capital de risc în procesul de decarbonizare. Inițial v-a investi 300 de milioane de euro în proiecte și start-up-uri de decarbonizare. (Reuters.com)

9. Oamenii de știință au stabilit un nou record mondial cu un nou model de celule solare. Celulele solare sunt cu două fețe, ceea ce înseamnă că atât partea din față, cât și partea din spate a celulei generează energie. O astfel de celulă absoarbe lumina directă primită, profitând în același timp de reflexia solului, care poate contribui la o generare suplimentară de energie de 30%. (Scitechdaily.com)

10. Un judecător federal a respins decizia emisă sub administrația lui Trump care permitea poluarea apei. Decizia a permis ca îngrășămintele, pesticidele și substanțele chimice industriale să fie deversate în cursurile râurilor mici, în mlaștini și zone umede. (Nytimes.com)

Ți-ar mai putea plăcea
De ce coronavirusul va accelera a patra revoluție industrială? – Cronica de Mediu
Populația de animale sălbatice din toată lumea a scăzut cu 69% în ultimii 50 de ani – Cronica de Mediu