INSP: Au fost întrunite criteriile de transmitere comunitară susţinută, la nivel naţional, a variantei Delta – Cronica serii
1. Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat azi că au fost întrunite criteriile de transmitere comunitară susţinută, la nivel naţional, a variantei Delta a noului coronavirus. (News.ro)
2. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că, la nivel naţional, aproximativ 31 la sută din populaţia rezidentă eligbilă este vaccinată. În Bucureşti, acoperirea vaccinală este de aproape 50 la sută, urmând judeţele Cluj – aproape 46 la sută şi Sibiu, cu 39 la sută. (News.ro)
3. Guvernul a adoptat rectificarea bugetară, care prevede majorarea deficitului bugetar, în termeni cash, cu 3,27 miliarde de lei, la 83,8 miliarde lei (7,13% din PIB). Printre alocările importante de bani, fondul de rezervă al Guvernului este majorat cu 1,895 miliarde lei, Ministerul Sănătății primește în plus 3,7 miliarde de lei, Ministerul Dezvoltării are alocați încă 2,4 miliarde de lei, iar Ministerul Educației 964 milioane lei. O reducere a fondurilor are loc la Ministerul Muncii, -2,78 miliarde lei, în contextul în care revenirea pieței muncii și a încasărilor aferente la buget a diminnuat necesarul de subvenționare de la bugetul de stat. (Profit.ro)
Două știri despre criza din coaliția de guvernământ: 1. Cea de a patra şedinţă a Birourilor Permanente ale Camerelor pe tema moţiunii de cenzură a fost suspendată marţi din lipsă de cvorum. Preşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat că va comunica Guvernului moţiunea de cenzură, invocând o decizie a CCR. El afirmă că au fost depuse în original toate semnăturile de susţinere a acesteia. Moţiunea de cenzură a fost comunicată Executivului (News.ro) 2. Copreşedintele USR PLUS Dan Barna a declarat că întâlnirea sa de azi cu preşedintele Klaus Iohannis a fost „mai degrabă formală”, în care nu s-au prezentat soluţii sau scenarii. (Digi24)
4. Cristian Ghinea, ministrul demisionar al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat că a stabilit cu premierul Florin Cîţu ca oamenii-cheie din echipa care s-a ocupat de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) să rămână la minister, iar primul ministru a fost de acord. Ghinea a menţionat că, dacă mai sunt întrebări de la Comisia Europeană pe acest subiect, atunci oamenii din minister ştiu să răspundă. (News.ro)
5. În luna august 2021 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 62.137 de imobile, cu 2.811 mai multe față de luna iulie. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare în luna august este cu 18.375 mai mare față de perioada similară a anului 2020. (Profit.ro)
6. În școlile primare din Uniunea Europeană există, în medie, 14 elevi la un învățător. Clasele din România sunt cele mai numeroase, în condițiile în care în anul 2019 erau aproape 20 de elevi la un învățător, arată datele publicate de Eurostat. (Profit.ro)
Din Cronica de Business: Cei 8 generali care au comandat forțele armate americane în războiul din Afganistan sunt în consiliile de administrația a 20 de companii americane. Unul dintre ei este membru în boardul a 10 companii. (WashingtonPost)
7. Talibanii au anunțat noul guvern al Afganistanului, care va fi condus de Mullahul Hassan Akhund. Toate pozițiile importante din guvern vor fi deținute de talibani. (WSJ)
8. Stocul autoturismelor din SUA a fost, la finalul lunii august, cu 70% mai mic decât cel de acum doi ani. În cazul GM, reducerea stocului a fost de 86%.
Prețul mediu de vânzare a unei mașini a atins un nou record în iulie, fiind de $42.736, cu 8,2% mai mult decât în iulie 2020. Cea mai mare creștere au înregistrat-o automobilele produse de Cadillac, 32,8%. (Axios)
9. Bangkok, cel mai vizitat oraș din lume înainte de pandemie, se va redeschide turiștilor vaccinați începând cu 1 octombrie. Provincia Chiang Mai, din nordul Thailandei, precum și Pattaya, Cha-Am și Hua Hin se vor redeschide de asemenea pentru turiști. Thailanda a deschis insula Phuket, într-un proiect pilot, pentru turiștii vaccinați, la începutul verii. (Link)
Din Cronica de Tehnologie: Minarea bitcoin-ului consumă 91 TW/h de electricitate pe an, aproximativ 0,5% din consumul mondial și mai mult decât unele țări. În ultimii 5 ani, consumul de energie pentru minarea bitcoinului a crescut de 10 ori. (NY Times)
10. Un nou studiu efectuat în Statele Unite de Universitatea Johns Hopkins a descoperit că probabilitatea ca femeile cu studii superioare să facă un prim copil în afara căsătoriei a crescut semnificativ, de la 18% la 27%, pentru femeile care au împlinit 30 de ani. Probabilitatea ca femeile americane cu studii superioare să fie căsătorite în momentul în care au al doilea copil a crescut de asemenea, marcând o schimbare istorică de paradigmă de la întemeierea unei familii în urma căsătoriei la întemeierea unei familii cu un copil. (Hotnews)