Miniștrii USR PLUS ar urma să-și anunțe în această seară demisia în bloc din guvern – Cronica serii

RIP Jean-Paul Belmondo

1. Miniștrii USR PLUS ar urma să-și anunțe în această seară demisia în bloc din guvern, în semn de protest față de premierul Florin Cîțu. (EuropaLibera)

2. În luna august Guvernul a împrumutat 4,7 miliarde de lei, totalul împrumuturilor semnate de la începutul anului urcând la 85,1 miliarde de lei. (Profit.ro)

3. Numărul românilor care nu au un loc de muncă și care au renunțat să-și mai caute unul (denumiți ”descurajați”) în statisticile oficiale s-a triplat în prima parte a acestui an, potrivit datelor furnizate de INS. Ei formează, împreună cu cei care nu au lucrat niciodată, așa numitul șomaj ascuns, paralel cu cel transmis în comunicatele oficiale. De la circa 30.000 de persoane descurajate în a intra pe piața muncii în primul trimestru din 2020, acum sunt peste 144.000. (Hotnews)

Din Cronica de Business: Investițiile în startup-urile de ecommerce din SUA au crescut cu 51% în prima jumătate a acestui an, comparativ cu perioada precedentă din anul trecut. Suma totală investită a fost de $12,4 miliarde, conform unui studiu realizat de CB Insights. (TheInformation)

4. Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, luni, premierului Florin Cîțu un mesaj de susținere în timpul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, conform surselor. Potrivit acestora, mesajul a fost ”rezistăm la putere, ne concentrăm e Congresul din 25 septembrie” (G4Media). Co-preşedinţii USR PLUS, Dan Barna şi Dacian Cioloş, au fost invitaţi marţi, la Palatul Cotroceni, pentru o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema crizei politice. (News.ro)

5. Rata creditelor neperformante era, la finele celui de-al doilea trimestru al acestui an de 3,78%, față de 3,94% la sfârșitul lunii iunie, conform datelor centralizate de Banca Națională a României. La 30 iunie 2020, în România erau 34 de instituții de credit, din care opt sucursale ale unor bănci străine. Activele totale se ridicau la 585,9 miliarde lei , cu 11 miliarde lei mai mari comparativ cu finele primului trimestru. (Profit.ro)

Promo: Banatul Montan a primit titlul „Destinaţia Anului 2021 în România”, în competiţia difuzată de Prima TV, iar Oradea a câştigat premiul juriului. În program au fost primite 18.000 de nominalizări pentru mai mult de 150 de destinaţii din ţară. Printre cele mai titrate au fost Ţara Vrancei, Ţara Făgăraşului, Ţinutul conacelor Covasna, Alba Iulia, Braşov, Bucovina, Ciugud, Corbi – Argeş, Ţara Haţegului, Topliţa, Zărneşti – Piatra Craiului, Bucovina, Oltenia de Sub Munte şi Piatra Neamţ. Şase finaliste, tot atâtea luni de competiţie, peste 200.000 de vizitatori şi 53.000 de voturi, iar, la final, a fost anunţat marele câştigător al titlului de „Destinaţia anului 2021 în România”.

6. Social-democrații au decis, luni, să boicoteze ședința Birourilor Permanente Reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor unde se discuta introducerea moțiunii de cenzură pe ordinea de zi de dezbatere și vot în Parlament. Liderii PSD susțin că nu vor să “arbitreze” conflictul dintre PNL și USR PLUS în Guvern, deoarece nu fac parte din nicio tabără și cer susținere pentru propria lor moțiune de demitere a lui Florin Cîțu. (Digi24)

7. Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poștă) a înregistrat, în primul semestru al acestui an, o scădere de 6,7%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, de la 20.500 tone la 19.100 tone, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

8. Curtea Supremă a Spaniei a interzis o măsură anunțată de guvernul local din regiunea Andaluzia, care a decis ca restaurantele, barurile și cluburile de noapte să ceară clienților certificatul de sănătate pentru a le permite accesul. Judecătorii au decis că măsura încalcă viața privată și este discriminatorie. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Sistemele automatizate de selectare a angajaților, folosite de companiile din Fortune 500, exclud peste 10 milioane de persoane calificate, arată un studiu realizat de Harvard Business School. Inclusiv din cauza felului în care sunt completate CV-urile (secțiuni lipsă, abilități exagerate etc.), companiile ajung să ignore angajații potriviți din cauza acestor sisteme. (WSJ)

9. Israelul vrea – după ce 2,5 milioane de israelieni au fost vaccinaţi cu o a treia doză de vaccin împotriva covid-19 – să-şi continue campania de vaccinare anticovid cu o a patra doză. Un reprezentant al luptei împotriva Covid-19 a îndemnat în weekend la pregătire în vederea administratării unei a patra doze de vaccin împotriva covid-19. (News.ro)

10. Un raport arătă că 36 din cele mai mari bănci europene au înregistrat, în perioada 2014 – 2020, profituri anuale în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro, adică 14% din profiturile lor totale, în mai multe țări considerate paradisuri fiscale. În 2008 – 2009, în timpul crizei financiare, guvernele europene au plătit peste 1500 miliarde euro pentru salvarea băncilor. (TheGuardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Ursula von der Leyen mai vrea încă un mandat în fruntea Comisiei Europene – Cronica serii
Știrile pozitive ale anului 2019. Aprilie