Planeta Marte ar putea găzdui un ecosistem de viață microbiană subterană – Cronica Spațială
1. Un grup de cercetători de la NASA susține că planeta Marte ar putea găzdui un ecosistem de viață microbiană subterană care trăiește din activitate chimică radioactivă. Oamenii de știință afirmă că în subteranul planetei Marte ar putea exista condiții de viață asemănătoare cu cele în care trăiesc microbii pe Pământ. (Astrobiology)
2. Astronomii au identificat un contingent de stele tinere care se află la o distanță de până la 3000 de ani lumină de unul dintre brațele galaxiei Calea Lactee. Aceasta este prima structură majoră identificată de astronomi care are o orientare atât de diferită comparativ cu unul dintre brațele galaxiei. Datele au fost obținute cu ajutorul telescopului spațial Spitzer gestionat de NASA. (JPL)
3. Agenția spațială japoneză JAXA a efectuat cu succes un test în spațiu cu un așa-numit “motor rotativ detonator”. Un astfel de motor folosește o serie de explozii controlate în jurul unui canal circular de la baza acestuia, ceea ce generează o forță de împingere semnificativă. În viitor, o astfel de tehnologie ar putea permite călătoriile spațiale pe distanțe mai lungi, în special datorită reducerii semnificative a costurilor, întrucât se folosește un motor mic cu consum scăzut de carburant. (Futurism)
4. Roverul Curiosity de pe planeta Marte a început să exploreze Muntele Sharp, care are o înălțime de 8 kilometri. Cu această ocazie, camera Mastcam a rover-ului a realizat imagini la 360 de grade ale mediului înconjurător. Această zonă este una de interes pentru cercetători, întrucât se află între o regiune bogată în minerale argiloase și una dominată de fosfați. Astfel, cercetările lui Curiosity ar putea oferi indicii despre cum a secat în timp craterul Gale, aflat la baza Muntelui Sharp. (NASA)
5. Astronomii au analizat inelele lui Saturn și au descoperit că acestea oferă informații despre structura internă a planetei gazoase. Cercetătorii bănuiesc că nucleul lui Saturn este constituit dintr-o “supă” de roci, gheață și fluide metalice care afectează gravitația planetei. Informațiile au fost obținute pe baza datelor furnizate de sondă spațială Cassini între 2004 și 2017. (LiveScience)
6. Au apărut primele imagini și clipuri video cu evenimentul inedit petrecut pe orbita planetei Venus: două sonde spațiale au profitat de gravitația lui Venus la un interval de numai 33 de ore pentru a-și continua misiunile distincte. Sonda Solar Orbiter (un parteneriat NASA – ESA) a trecut pe lângă Venus la o distanță de 7995 kilometri și se îndreaptă spre Soare, în timp ce sonda BepiColombo (un parteneriat ESA – JAXA) a făcut același lucru la o distanță de numai 552 kilometri în drumul spre Mercur.
7. Elon Musk a oferit o serie de detalii interesante despre modul în care ar urma să funcționeze sistemul Starship care va duce oamenii pe Lună în cadrul programului Artemis al NASA. A doua treaptă a sistemului, și anume naveta Starship, va fi plasată inițial pe orbita Pământului, iar apoi va fi alimentată cu carburant transportat separat pe orbită prin intermediul a până la 8 lansări. Musk afirma că, în anumite condiții, Space X ar putea avea nevoie de numai 4 lansări pentru o alimentare completă cu carburantul necesar pentru o călătorie dus-întors spre Lună. (Universe Today)
8. NASA analizează cea mai bună opțiune pentru dezafectarea Stației Spațiale Internaționale (ISS). Un plan stabilit în 2019 prevede că două navete spațiale rusești Progress vor “trage” ISS în atmosfera Pământului, acolo unde se va dezintegra. Totuși, acest plan este în pericol după ce Rusia a anunțat că intenționează să abandoneze ISS în 2025 pentru o serie de misiuni spațiale comune cu China. (United Press Internațional)
9. Primul zbor de test al capsulei Starliner dezvoltată de Boeing cu scopul de a trimite oameni în spațiu a fost amânat pentru cel puțin câteva luni din cauza unor defecțiuni tehnice la valve. Capsula a fost coborâtă de pe racheta Atlas 5 pentru ca inginerii să poată analiza cauzele acestor defecțiuni, iar șansele ca zborul de test să aibă loc în acest an au scăzut semnificativ. (SpaceNews)
10. Blue Origin, compania spațială deținută de Jeff Bezos, va efectua în 25 august un nou zbor suborbital cu capsula New Shepard. De data aceasta, misiunea este una fără echipaj uman, însă cu 18 instrumente științifice la bord, dintre care 11 sunt ale NASA. Aceasta va fi a opta misiune suborbitală pentru New Shepard și prima misiune după actualizarea licenței de zbor din partea Federal Aviation Administration (FAA). (Space News)