Peste 83 de milioane de dispozitive IoT au fost afectate de o vulnerabilitate – Cronica de Tehnologie

1. IKEA va vinde energie regenerabilă gospodăriilor din Suedia. Plătind un abonament lunar, utilizatorii vor primi energie generată de soare sau vânt, al cărei consum va putea fi urmărit prin intermediul unei aplicații de smartphone. (Reuters)

2. Peste 83 de milioane de dispozitive IoT au fost afectate de o vulnerabilitate care permitea atacatorilor să acceseze conținutul audio și video. Vulnerabilitatea a fost descoperită la finele anului trecut și se regăsea în platforma Kalay, dezvoltată de ThroughTek, care intermediază lunar peste 1 miliard de conexiuni. (Bleeping Computer)

3. Google a prezentat Pixel 5a, un upgrade minor, dar mai ieftin comparativ cu modelul de anul trecut. Pixel 5a are un ecran mai mare (6,34 inch), o baterie cu capacitate mai mare (4.680mAh) și certificarea IP67 pentru rezistență la apă și praf. În rest, rămân același chipset, aceeași memorie și același sistem foto dual. Pixel 5a va fi lansat pe 26 august în SUA și Japonia și va costa $449. (Profit.ro)

4. Facebook elimină conținutul care reprezintă sau promovează talibanii, spune șeful Instagram, Adam Mosseri. Talibanii se află pe lista Facebook de organizații periculoase, astfel că acest gen de conținut contravine politicilor companiei. (Bloomberg)

5. Amazon a devenit cel mai mare retailer din afara Chinei, depășind Walmart. În perioada iulie 2020 – iunie 2021 oamenii au cheltuit peste $610 miliarde în magazinele Amazon. Luând și China în calcul, Alibaba este peste cele două companii americane. (NYTimes)

6. Apple a revenit asupra modificărilor din Safari și a inclus, în a șasea versiunea beta de iOS 15, o opțiune pentru afișarea barei de adrese în partea de sus a ecranului. Astfel, utilizatori pot alege între noul design, cu bara de adrese jos (mai ușor de accesat cu o singură mână) și varianta tradițională. (9to5mac)

7. Peste 200 de milioane de mașini, echipamente de sănătate și alte produse care folosesc sistemul de operare QNX, al BlackBerry, au fost afectate de o gravă problemă de securitate, prin care puteau fi oprite de hackeri. Oficialii companiei ar fi evitat să facă problema cunoscută până în momentul în care au intervenit experții federali în securitate. (Politico)

8. După Facebook, WhatsApp anunță măsuri împotriva talibanilor. Cea mai populară aplicație de chat a dezactivat un helpline care era folosit de talibani la Kabul pentru raportarea jafurilor și a violențelor și spune că monitorizează conturile și grupurile de discuții pentru a bloca folosirea aplicației de către talibani. (FT)

9. Scripps Health, un furnizor de servicii medicale din California, estimează că va pierde în jur de $106.8 milioane, după un atac cu ransomware din luna mai, fără să includă pierderile din posibile litigii. Compania a avut nevoie de patru săptămâni să readucă lucrurile la normal în urma atacului. (The Record)

10. Talibanii au intrat în posesia dispozitivelor HIIDE (Handheld Interagency Identity Detection Equipment), după retragerea armatei americane. Acestea conțin date biometrice, inclusiv ale afganilor care au sprijinit forțele coaliției, putând fi folosite și pentru accesarea unei vaste baze de date centralizate. (The Intercept)

Ți-ar mai putea plăcea
Australia a acuzat oficial China că-i atacă infrastructura guvernamentală și rețelele din sectorul privat – Cronica de Tehnologie
Amazon lucrează la un nou sistem de operare, pe care-l numește Vega – Cronica de Tehnologie