Astronomii au descoperit cea mai mică exo-planetă de până acum – Cronica Spațială

1. Trei studii publicate în ultima lună sugerează că ipoteza potrivit căreia sub polul sudic al planei Marte există lacuri în stare lichidă este falsă. Ipoteza a apărut în 2018 pe baza semnalelor radar care au sugerat prezența apei în stare lichidă în acea zonă. Cu toate acestea, autorii celor trei studii recente arată că semnalele respective ar putea semnala de fapt prezența argilei, nu a apei în stare lichidă. (JPL)

2. Cercetătorii de la Agenția Spațială Japoneză (JAXA) susțin că au descoperit motivul pentru care temperatura din atmosfera planetei Jupiter ajunge la circa 420 de grade Celsius, în ciuda faptului că se află la o distanță de 5 ori mai mare de Soare decât Pământul. Explicația cercetătorilor este că temperatura este atât de ridicată din cauza aurorei planetei, care se produce atunci când particule încărcare electric devin “captive” în câmpul magnetic al lui Jupiter. (JAXA)

3. Agenția Spațială Japoneză (JAXA) a identificat două roci cu tentă roșiatică în centura de asteroizi aflată între planetele Marte și Jupiter care conțin materie organică complexă și care, în mod normal, nu ar avea ce să caute în acea zonă. Principala ipoteză a cercetătorilor este că cele două roci își au originea dincolo de planeta Neptun, dar au ajuns în centura de asteroizi la începutul Sistemului Solar, din cauza mișcării haotice din acea perioadă a planetelor gazoase precum Jupiter. (The Astrophysical Journal Letters)

4. Cercetătorii de la Universitatea din Rochester susțin că au descoperit dovezi potrivit cărora Luna nu a avut niciodată un câmp magnetic propriu. Aceștia au analizat o serie de mostre obținute de pe Lună în timpul misiunilor Apollo prin intermediul unor lasere cu dioxid de carbon, care au avantajul că nu alterează probele în niciun fel. Pe baza acestor analize, cercetătorii au detectat o magnetizare care ar putea fi rezultatul impactului cu alte obiecte cerești precum meteoriții sau cometele. Luna nu are în prezent un câmp magnetic propriu, însă ipoteza acceptată este că în trecutul geologic satelitul natural al Pământului a avut un astfel de câmp. (Futurity)

5. Astronomii au descoperit o nouă structură în galaxia Calea Lactee pe care nu știu încă cum să o interpreteze. Numită Cattail, noua structură este o așa-numită ondulație de gaze care ar putea face parte de fapt dintr-un braț spiralat galactic care nu a fost observat până în prezent. Astronomii afirmă că structura “pare să fie cel mai mare și mai îndepărtat filament din galaxie”. (Science Alert)

6. Astronomii au descoperit cea mai mică exo-planetă de până acum, în jurul sistemului planetar al stelei L 98-59, localizat la circa 35 de ani lumină de Pământ. Aceștia au folosit o tehnică numită viteză radială și au ajuns la concluzia că exo-planeta, care a primit numele L 98-59b, are jumătate din masa planetei Venus. În plus, astronomii au descoperit în acest sistem planetar și semne care indică existența unei planete dominate de oceane. (ZME Science)

7. SpaceX se pregătește pentru primul zbor orbital de test al sistemului de lansare Starship Super Heavy. Compania a plasat pe rampa de lansare uriașul booster Super Heavy echipat cu 29 de motoare Raptor (treapta primară), în timp ce treapta a doua, numită tot Starship, a fost plasată deasupra booster-ului. Aceasta treaptă secundară are rolul de navă spațială care în versiunea sa finală va fi capabilă să transporte echipamente și oameni spre Lună și Marte. Este pentru prima oară când SpaceX realizează ansamblul complet al sistemului. Pentru moment nu se știe când va fi efectuat zborul orbital de test. Întregul proces de montare a sistemului poate fi urmărit în clipul de mai jos. (CNBC)

8. Agenția spațială chineză a anunțat că rover-ul Zhurong a parcurs circa 585 de metri pe suprafața planetei Marte. Pe parcursul călătoriei, rover-ul a vizitat inclusiv parașuta care l-a ajutat să amartizeze și, în același timp, și-a folosit o parte dintre instrumentele de la bord pentru a analiza obiective geologie din zona Utopia Planitia. (Space)

9. Boeing a amânat pe termen nedeterminat testul fără echipaj uman cu capsula Starliner către Stația Spațială Internațională (ISS). Amânarea a fost cauzată de “indicii privind o poziţie neaşteptată a valvelor din sistemul de propulsie”. Capsula Starliner suportă echipaj uman, însă acesta urma să fie primul test fără echipaj uman, ca parte a planului de a trimite oameni către ISS până la sfârșitul anului. Capsula urma să fie lansată cu ajutorul unei rachete Atlas V dezvoltată de United Launch Alliance, un parteneriat între Boieng și Lockheed Martin. (SpaceFlightNow)

10. Rusia susține că a identificat o problemă software “de scurtă durată” drept cauză pentru problemele pe care le-a înregistrat la andocarea modulului spațial Nauka la Stația Spațială Internațională (ISS). La scurt timp după andocare, motoarele modulului spațial au pornit în mod neașteptat și au generat o schimbare a orientării Stației Spațiale Internaționale cu 45 de grade. (CNET)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit cea mai mică și mai grea pitică albă din istorie – Cronica Spațială
Astronomii au descoperit o posibilă gaură neagră în centrul galaxiei Calea Lactee – Cronica Spațială